Okładka książki - Iliada

Iliada

Inne wydania:

,,Iliada" - epos stanowiący fundament europejskiej kultury. Przesycona całą gamą emocji przepiękna poezja ukazująca złożone postaci ludzi i bogów - ich czyny, wybory i knowania.

W dziesiątym roku oblężenia Troi Achilles skłócony z Agamemnonem o Bryzeidę porzuca walkę. Szala zwycięstwa przechyla się na stronę Trojańczyków. Do akcji wkraczają wówczas bogowie...

Ponadczasowy utwór Homera niezwykle plastycznie oddaje grozę i heroizm walk toczonych przez ludzi i bogów siejących wokół spustoszenie, zmierzając nieubłaganie do bolesnego, tragicznego finału.

,,Iliada" rozbrzmiewa zgiełkiem oręża, butą zwycięzców, furią i żalem utraty oraz bolesnymi krzykami umierających. Jest hymnem o wzniosłej wielkości świata, dzikim pięknie natury i wielkich planach bogów wykraczających poza zdolności pojmowania śmiertelników.

Oto magiczna a zarazem przerażająca Pieśń o Troi - najwybitniejszy poemat wojenny wszech czasów.

Tekst eposu zilustrowany został grafikami wybitnego angielskiego artysty Johna Flaxmana inspirowanymi greckim malarstwem wazowym.

Informacje dodatkowe o Iliada:

Wydawnictwo: Replika