Okładka książki - Intymne życie polskich poetów. O miłości z wzajemnością i pomimo wszystko

Intymne życie polskich poetów. O miłości z wzajemnością i pomimo wszystko

I ślubuję Ci... skandale, zdrady, rozstania i powroty... póki śmierć nas nie rozłączy.

Czy poeci potrafili kochać równie pięknie, jak opisywali miłość w swoich wierszach?

To nie jest zbiór suchych biografii. To opowieści o ludziach, uczestnikach i bohaterach romansów, dramatów, chwil zachwytu, zdrad i powrotów.

Znajdziesz tu historie miłości od pierwszego wejrzenia aż do śmierci, jak ta Juliana Tuwima do Stefanii Marchew, oraz te bez szczęśliwego zakończenia - pełne skandalu, kłamstwi śmierci, jak związek Stanisława Przybyszewskiego i Dagny Juel. A nawet historie, które wymykają się schematom, jak ta o wspólnym życiu Jarosława Iwaszkiewicza i jego żony Anny, które trwało ponad pół wieku i przetrwało wszystko: wojny, zmiany ustrojowe oraz homoseksualizm samego Iwaszkiewicza.

Przyjrzyj się z bliska ludziom, których znamy z okładek tomików, z portretów w sepii, ze szkolnych lekcji. Zajrzyj do ich kuchni, ich sypialni, do ich codzienności.

W końcu wszyscy jesteśmy tylko ludźmi.

Informacje dodatkowe o Intymne życie polskich poetów. O miłości z wzajemnością i pomimo wszystko:

Wydawnictwo: Pascal
Data wydania: 2026-02-11
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: Biografie i literatura faktu

Kup książkę Intymne życie polskich poetów. O miłości z wzajemnością i pomimo wszystko

Intymne życie polskich poetów. O miłości z wzajemnością i pomimo wszystko - opinie o książce

Intymne życie polskich poetów. O miłości z wzajemnością i pomimo wszystko autorstwa Małgorzata Czapczyńska to niezwykle interesująca i pełna emocji książka, która pozwala czytelnikowi zajrzeć za kulisy życia jednych z najbardziej znanych twórców polskiej literatury. Autorka nie tworzy klasycznej, chronologicznej biografii poetów – zamiast tego proponuje opowieść o ich uczuciach, relacjach i miłosnych historiach, które często były równie burzliwe i dramatyczne jak ich twórczość.

Książka przenosi czytelnika do różnych epok – od końca XIX wieku po wiek XX – pokazując życie poetów w kontekście wydarzeń historycznych, przemian społecznych i obyczajowych. W tle pojawiają się wojny, zmiany ustrojowe oraz realia życia artystycznego w Polsce, które miały ogromny wpływ na relacje i decyzje bohaterów. Dzięki temu historie miłosne poetów stają się nie tylko osobistymi opowieściami, ale również obrazem czasów, w których żyli.

Bohaterami książki są znani polscy poeci oraz osoby, które odegrały ważną rolę w ich życiu uczuciowym. Autorka przybliża między innymi historię miłości Julian Tuwim i Stefania Marchew – uczucia, które trwało przez całe życie i było pełne oddania. Z drugiej strony pojawiają się także relacje bardziej dramatyczne i skandalizujące, jak burzliwy związek Stanisław Przybyszewski i Dagny Juel. W książce nie brakuje też historii nietypowych i wymykających się schematom, jak wieloletnie małżeństwo Jarosław Iwaszkiewicz i Anna Iwaszkiewicz, które przetrwało mimo licznych trudności, różnic i tajemnic.

Autorka pokazuje poetów nie jako pomnikowe postacie znane z podręczników, lecz jako ludzi z krwi i kości – zakochanych, zazdrosnych, pogubionych, namiętnych i często bardzo samotnych. W książce pojawia się wiele emocji: miłość, namiętność, tęsknota, zazdrość, rozczarowanie czy rozpacz. Bohaterowie mierzą się z problemami zdrady, niespełnionej miłości, skandali obyczajowych czy konfliktu między życiem prywatnym a twórczością.

„Intymne życie polskich poetów” to książka z pogranicza literatury faktu, biografii i reportażu historycznego. Autorka posługuje się przystępnym, barwnym stylem, który sprawia, że czyta się ją jak pasjonującą opowieść o ludzkich relacjach i emocjach. Dzięki temu książka może zainteresować nie tylko miłośników poezji, ale również czytelników, którzy lubią historie o prawdziwych ludziach, ich uczuciach i życiowych dramatach.

To pozycja szczególnie ciekawa dla osób zainteresowanych literaturą, historią kultury oraz biografiami znanych twórców. Spodoba się także tym, którzy chcą zobaczyć poetów z zupełnie innej, bardziej ludzkiej strony – nie tylko jako autorów wierszy, lecz także jako ludzi uwikłanych w miłość, namiętności i skomplikowane relacje.

Książka pokazuje, że nawet najbardziej wybitni twórcy pozostawali przede wszystkim ludźmi – z ich pragnieniami, błędami i uczuciami. To fascynująca podróż w głąb życia prywatnego poetów, która pozwala spojrzeć na ich twórczość z zupełnie nowej perspektywy i z pewnością zainteresuje każdego, kto lubi odkrywać nieznane oblicza znanych postaci.

Nie przepadam za poezją, ale swego czasu, za czasów szkolnych, tak jak każdy, musiałam czytać i interpretować wiersze wielu znanych poetów. Po latach stwierdziłam, że bardziej od ich twórczości, interesuje mnie ich życie miłosne, dlatego postanowiłam przeczytać „Intymne życie polskich poetów” Małgorzaty Czapczyńskiej. Jeśli ciekawi Was ta książka, to zapraszam na recenzję!

Książka ta opisuje miłosne historie polskich poetów. Niektórzy z nich urodzili się pod koniec dziewiętnastego wieku, inni na początku dwudziestego. Są to postacie autentyczne, których wiersze znajdują się w podręcznikach szkolnych, znani są oni z okładek tomików, a ich portrety z pewnością widziało wiele osób. Dzięki tej książce można dowiedzieć się tego, którzy poeci kochali swoje wybranki aż do śmierci, a którzy żyli w związku pełnym skandali, zdrad i kłamstw. Nie są to zwykłe biografie, historie te opisują osobiste życie znanych poetów, o którym z pewnością wiele osób, nie miało pojęcia...

W książce tej jest zawartych kilkanaście historii miłosnych znanych poetów żyjących w czasach przedwojennych. Każda z nich jest inna i dzięki niej mogłam lepiej poznać poetów, których wiersze przerabiałam w szkole. Nigdy nie interesowałam się zbytnio językiem polskim, jednak każde nazwisko polskiego poety było mi znane, nie znałam za to w ogóle ich wybranek, a według tej książki niektórzy z nich mieli ich kilka... Każdą opisaną opowieść wzbogacały fragmenty wierszy, fotografie i portrety bohaterów. Bardzo mnie to zaskoczyło, że większość z nich miała tak bardzo burzliwe życie uczuciowe. Ogólnie opisy związków i relacji miłosnych, które miały miejsce w tamtych czasach, nie różniły się zbytnio od związków, które istnieją teraz. Wtedy też występowały zdrady, związki na odległość, związki jednopłciowe oraz zachowania, które w dzisiejszych czasach są określane jako ghosting, czy otwarte związki. Różnica była tylko taka, że nie mówiło się wtedy o takich związkach głośno i mimo wszystko tkwiło się w nieszczęśliwym małżeństwie. Tak więc opisane historie miłosne były dla mnie bardzo ciekawe i z chęcią przeczytałabym rozwinięcie każdej z nich. Niektóre historie były tak nieprawdopodobne, że fajnie byłoby je przeczytać w formie fabularyzowanej książki. Najbardziej spodobała mi się historia Juliana Tuwima i Stefanii Marchew, w której występowała wielka miłość od pierwszego wejrzenia, a ich historia miłosna była dla mnie najbardziej romantyczna i najmniej burzliwa. Spodobała mi się też historia Wisławy Szymborskiej i Kornela Filipowicza, którzy darzyli się wielkim dojrzałym uczuciem i mimo to, że mieszkali osobno byli ze sobą szczęśliwi. Tak więc przeczytałam tę książkę szybko i z wielkim zainteresowaniem. Cieszę się, że dzięki niej poznałam lepiej życie poetów z trochę innej strony niż z tej, która była opisywana w podręcznikach szkolnych.

„Intymne życie polskich poetów” jest bardzo ciekawą książkę opisującą burzliwe i pełne wrażeń życie miłosne wielu znanych poetów. Bardzo ją Wam polecam, jeśli lubicie biografie lub chcecie lepiej poznać życie osobiste popularnych poetów. Nie żałuję tego, że zdecydowałam się sięgnąć po tę książkę, bo każda z opisanych historii była dla mnie mega ciekawa i myślę, że Was również zainteresuje!

Książka Intymne życie polskich poetów Intymne życie polskich poetów autorstwa Małgorzaty Czapczyńskiej to publikacja, która z premedytacją zdejmuje poetów z pomników i sprowadza ich do poziomu zwykłych – a czasem aż nadto zwyczajnych – ludzi. Zamiast analiz wersów i interpretacji metafor dostajemy opowieść o uczuciach, zdradach, namiętnościach, zazdrości i rozczarowaniach. To książka dla tych, którzy chcą zajrzeć za kulisy literackiej legendy i przekonać się, czy autorzy najpiękniejszych wierszy o miłości sami potrafili kochać równie pięknie.

Największą siłą tej publikacji jest jej narracyjny charakter. Autorka nie tworzy suchego zbioru biograficznych dat i faktów. Zamiast tego buduje niemal powieściowe portrety związków, w których emocje grają pierwsze skrzypce. Historia miłości Juliana Tuwima i Stefanii Marchew ukazana jest jako uczucie wierne i trwałe, sięgające aż po kres życia. W kontraście do niej pojawia się burzliwy, naznaczony skandalami związek Stanisława Przybyszewskiego i Dagny Juel – relacja pełna dramatyzmu, destrukcyjnych namiętności i tragicznych konsekwencji. Te zestawienia pokazują, jak różne oblicza mogła mieć miłość w życiu twórców.

Szczególnie interesująco wypada rozdział poświęcony Jarosławowi Iwaszkiewiczowi i jego żonie Annie. Ich wieloletnie małżeństwo, trwające ponad pół wieku, przetrwało wojny, zmiany ustrojowe, a także homoseksualne relacje pisarza. Autorka nie ucieka od tematów trudnych ani kontrowersyjnych, ale przedstawia je z wyczuciem, unikając taniej sensacji. Dzięki temu książka nie staje się tabloidem literackim, lecz raczej próbą zrozumienia złożoności ludzkich relacji.

Styl Czapczyńskiej jest przystępny, dynamiczny i momentami reporterski. Czyta się ją szybko, niemal jak zbiór opowiadań o miłości – tyle że bohaterami są postaci znane z podręczników szkolnych. To właśnie ten kontrast między pomnikowym wizerunkiem poetów a ich codziennością – kuchnią, sypialnią, zwykłymi kłótniami – buduje największą wartość książki. Autorka przypomina, że twórczość rodzi się nie tylko z natchnienia, lecz także z chaosu emocji, z tęsknoty, z winy i z poczucia straty.

Można jednak postawić pytanie, czy momentami nacisk na sensacyjne aspekty życia prywatnego nie przysłania refleksji nad samą poezją. Czytelnik poszukujący głębokiej analizy twórczości może poczuć niedosyt. To nie jest książka literaturoznawcza – to raczej opowieść obyczajowa osadzona w realiach historii literatury. Dla jednych będzie to atut, dla innych ograniczenie.

Podsumowując, Intymne życie polskich poetów to lektura wciągająca i napisana z wyczuciem dramaturgii. Pokazuje, że wielcy twórcy, choć potrafili pisać o miłości w sposób niemal mistyczny, sami często zmagali się z jej najbardziej przyziemnymi i bolesnymi aspektami. To książka, która humanizuje poetów i przypomina, że za każdym tomikiem wierszy stoi człowiek – ze swoimi słabościami, namiętnościami i wyborami.

Dałam się uwieść wybitnym literatom XIX i XX wieku i niczym ich życiowe lub przygodne partnerki, podążałam śladem męskiego pożądania, niewierności a czasem szaleństwa. A to dlatego, że najnowsza książka Małgorzaty Czapczyńskiej pt. „Intymne życie polskich poetów. O miłości z wzajemnością i pomimo wszystko” z oferty Wydawnictwa Pascal jest magnetyzującą opowieścią o tym, co skrywały domowe sypialnie przedstawicieli polskiej bohemy artystycznej.

Autorka znana z poprzednich książek poświęconych nietuzinkowym kobietom, prowadzi czytelnika przez zakamarki biografii twórców, których nazwiska od lat funkcjonują w narodowym panteonie. Z pomników schodzą tu ludzie z krwi i kości: namiętni, pogubieni, zachłanni na uczucia. Wśród nich m.in. Witkacy, Kazimierz Przerwa-Tetmajera, Tadeusz „Boy” Żeleński, Julian Tuwim czy Miron Białoszewski. Ich twórczość znamy z podręczników, lecz Czapczyńska odwraca perspektywę - zamiast analizować metafory i symbole, zagląda do alków, listów miłosnych i prywatnych zapisków.

Siłą tej książki również są kobiety - często spychane na margines oficjalnych biografii. Żony, muzy, kochanki i powiernice przestają być tłem dla „wielkiego artysty”. W tej opowieści mają swoje pragnienia, ambicje i rozczarowania. Oddano im głos, przywołując cytaty z listów i wspomnień, bo to one płaciły wysoką cenę za życie u boku geniusza.

Nie brakuje tu emocjonalnych skrajności: od miłości spełnionej i partnerskiej, po relacje toksyczne, pełne manipulacji i nierówności. Bez moralizowania i wydawania jednoznacznych sądów. Zamiast tego fakty i świadectwa, które mówią same za siebie. To do Nas należy decyzja, czy oddzielamy artystę od człowieka, czy też jedno nierozerwalnie splata się z drugim.

„Intymne życie polskich poetów” udowadnia, że za wielką literaturą stoją często nie mniej wielkie, a czasem bolesne, historie miłosne. To książka dla tych, którzy chcą zobaczyć wieszczów bez patosu, w sytuacjach codziennych. Zamiast spiżowych pomników widzimy ludzi: kochających, błądzących, nieidealnych i dlatego tak Nam bliskich.

Gorąco polecam! 🔥

Tytuł zwabił mnie i wywołał uśmieszek zaciekawienia. Mam już w biblioteczce poprzednie publikacje autorki i tym razem chętnie zgłębiłam wiedzę z życia polskich poetów.

Intrygująca okładka kryje zbiór opowieści o romansach, miłosnych podbojach, zdradach, dramatach w związkach. Prywatność schowana za kulisami, pod kołdrami, w zaciszu domowym, ale i odkryta na piedestale, bo ich intymne życie wzbudzało powszechne zainteresowanie społeczeństwa.

O kim mowa: Tadeusz Boy - Żeleński, Stanisław Ignacy Witkiewicz, Julian Tuwim, Jarosław Iwaszkiewicz, Stanisław Przybyszewski, Bolesław Leśmian, Konstanty Ildefons Gałczyński, Kazimierz Przerwa - Tetmajer, Cyprian Kamil Norwid, Wisława Szymborska, Miron Białoszewski, Edward Stachura, Kazimiera Iłłakowiczówna.

,,Intymne życie polskich poetów" to pozycja na pewno nie nudna, zaskoczeń nie zabraknie. Skandale, rozstania i powroty, ukazują ludzką, nie zawsze przyzwoitą twarz. Ich relacje bardzo istotne, bo dzięki nim powstały wiersze, utwory, które do dziś czytamy, cytujemy. Kobiety, które napotkali na swojej drodze, miały ogromny wpływ na ich twórczość, stanowiły podstawę weny. Ukazane historie nie wpisują się w żadne schematy, kontrowersyjne zachowania, relacje, szokują, nie tylko wtedy, ale i dziś.

Tłem tych miłosnych burz i uniesień są wojny, zmiany ustrojowe, zmagania z własnymi moralnymi rozważaniami. Często trudne decyzje, niezrozumienie społeczeństwa, miało ogromny wpływ na zdrowie psychiczne oraz twórczość. Płomienne romanse, homoseksualizm, kłamstwa, nieszczęśliwe małżeństwa. To wszystko sprawia, że nazwiska z okładek tomików, z lekcji języka polskiego jawią się nam w zupełnie innym świetle. Ocena ich moralnego prowadzenia się należy już subiektywnie do nas tak jak ich twórczość. Autorka skupiła się na związkach, na relacjach z kobietami, z mężczyznami, dzięki czemu dostajemy pełen obraz bardzo intrygującego intymnego życia polskich poetów.

28/52/2026
"Intymne życie polskich poetów" Małgorzata Czapczyńska Pascal #recenzja #współpracabarterowa #współpracarecenzencka #pascal #intymneżyciepolskichpoetów

Miłości, romanse i samotność polskich poetów

Czytujecie poezję? Lubicie ją? Dzięki Małgorzacie Czapczyńskiej możemy poznać w wielkim skrócie, jak podaje tytuł publikacji, życie intymne polskich poetów.

Przyznam, że nigdy nie interesowałam się biografiami polskich poetów czy poetek. A tu mamy okazję odkryć coś z ich świata, ich miłości, romanse czy samotność.
Ich świat jest specyficzny, pełen targających nimi emocji, zdaje się zupełnie abstrakcyjny dla zwykłego człowieka, cóż może artyści tak mają...

Przeczytamy tu m.in. o Tadeuszu Boy - Żeleńskim, Stanisławie Ignacym Witkiewiczu, Julianie Tuwimie, Norwidzie, Gałczyńskim, Szymborskiej, Białoszewskim, Tetmajerze, Stachurze, Iwaszkiewiczu. Publikacja zawiera zdjęcia, czarno - białe, które uzupełniają treść książki. Czyta się ją dość szybko, choć jak dla mnie życie miłosne polskich poetów to ciąg zdrad, romansów, nawet homoseksualnych, samotności i załamań i zaburzeń psychicznych, które spowodowały, że moja opinia o artystach nie zmieniła się, a wręcz przeciwnie utwierdziła, że to kolorowe ptaki, wolne duchy, którzy żyją po swojemu, wbrew społecznym konwenansom, mnie takie życie nie porywa, i nie zazdroszczę im ciągłego rozchwiania emocjonalnego, ale być może bez tego nie stworzyliby swoich największych utworów, dzieł.
Co o tym myślicie?

Za egzemplarz do recenzji dziękuję wydawnictwu Pascal.

Avatar użytkownika - dzagulka
dzagulka
Przeczytane:2026-02-22, Ocena: 6, Przeczytałam,
,,[...] miłość może mieć tysiące odcieni - bywa namiętnością, przywiązaniem, cierpieniem, codzienną lojalnością, wspólnym milczeniem." Małgorzata Czapczyńska powraca z reportażem, który skutecznie zdejmuje znanych poetów z piedestału doskonałości i ukazuje ich w bardziej przystępnym, ludzkim wymiarze. ,,Intymne życie polskich poetów. O miłości z wzajemnością i pomimo wszystko" nie jest wyłącznie zbiorem opartym na suchych biografiach m.in. Tadeusza Boya-Żeleńskiego, Stanisława Ignacego Witkiewicza, Juliana Tuwima, Bolesława Leśmiana, Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego czy Jarosława Iwaszkiewicza. Małgorzata Czapczyńska proponuje czytelnikom coś zupełnie innego. Wciągającą, dynamiczną, dającą szansę na osobistą interpretację i refleksję opowieść opartą na ludzkich słabościach, namiętnościach, uczuciach, skandalach, które rzadko bywały tak idealne jak w tworzonych wierszach. W reportażu Czapczyńskiej, na wyjątkową uwagę zasługuje sposób prowadzenia narracji. Autorka sprawnie łączy lekkość opowieści z rzetelnością i wiarygodnością reporterską. Dzięki temu tę publikację czyta się chwilami jak dobrą powieść obyczajową. Historie trudnych relacji, wielkich miłości, związków wymykających się schematom, bulwersujących opinię publiczną, tworzą przed oczami czytelnika portret poetów, znanych dotąd głównie z podręczników. W moim osobistym odczuciu najmocniejszym atutem ,,Intymnego życia polskich poetów" są osobiste komentarze autorki. Nienachalne, rzetelne, wnikliwe i bardzo trafne. Porządkują fakty, pogłębiają kontekst a całości nadają ciekawie interpretacyjny charakter. Dzięki tym komentarzom autorka buduje bliskość z czytelnikiem, a co najważniejsze rozbudza w nim chęć do dalszego, intensywniejszego zgłębiania biografii bohaterów reportażu. ,,Intymne życie polskich poetów. O miłości z wzajemnością i pomimo wszystko" Małgorzaty Czapczyńskiej głęboko porusza. Momentami wzrusza i zaskakuje. Każdy podjęty przez autorkę wątek służy pogłębieniu postaci a nie wyłącznie wzbudzeniu ciekawości. Dzięki temu autorka zachowuje równowagę między szacunkiem dla opisywanych postaci a atrakcyjnością narracji. To świetny, rzetelny reportaż. Wciągający, inspirujący do dalszych poszukiwań i bardzo wartościowy poznawczo. Uwiadamiający, że za wielkimi nazwiskami kryją się zwyczajni ludzie. Zakochani, zagubieni, egoistyczni, czasem bezgranicznie oddani. Zdecydowanie warto przeczytać!
Awanturnice. Kobiety, które prowokowały i szły pod prąd
Małgorzata Czapczyńska0
Okładka ksiązki - Awanturnice. Kobiety, które prowokowały i szły pod prąd

Szalone, nieprzewidywalne, pełne sprzeczności, ale i wielkiej wiary w siebie. Małgorzata Czapczyńska przedstawia sylwetki kobiet, które urzekały niezwykłą...

Moje wyspy. Kobiecość w stylu vintage ironicznie i na serio
Małgorzata Czapczyńska0
Okładka ksiązki - Moje wyspy. Kobiecość w stylu vintage ironicznie i na serio

Małgorzata Czapczyńska, autorka fanpage'a Moje wyspy, zabiera nas w urokliwą podróż w czasie. Książka "Moje wyspy" to piękno fotografii w stylu vintage...

Opad
Opad