Zara Jones wierzy w magię, ponieważ myśl, że jej zamordowana siostra odeszła na zawsze i nic już tego nie zmieni, jest zbyt bolesna. Postanawia, że zrobi wszystko, co w jej mocy, by wyszarpać siostrę ze szponów śmierci – nawet jeśli oznacza to zgłębienie tajników okultyzmu.
Jude Wolf może i jest córką miliardera, ale jest też niezaprzeczalnie przeklęta. Zawarcie paktu z demonem było najgorszą decyzją w jej życiu. Ból, choroby i potwory, które przychodzą w nocy, sprawiły, że dziewczyna desperacko próbuje odnaleźć kogoś, kto odkręci jej marny los.
Emer Byrne, osierocona czarownica z mroczną przeszłością i śmiertelną mocą, może pomóc zarówno Zarze, jak i Jude. Chociaż życie jej nie oszczędza, Emer chętnie rozdaje swoje najcenniejsze skarby – inwokacje – kobietom tkwiącym w rozpaczliwej sytuacji, które gotowe są za nie oddać część swojej duszy.
Pragną ich również Zara i Jude, które odnajdują czarownicę w momencie, kiedy jej klientki zaczynają jedna po drugiej ginąć w Londynie. Jednak ta, zanim zechce udzielić im pomocy, musi zapolować na zabójcę. Cała trójka zawiązuje kruchy sojusz i razem zaczynają podążać tropem morderstw. Nie wiedzą, na co trafią, ale muszą działać szybko…
Nawet jeśli Emer nie jest w stanie dać Zarze i Jude tego, czego pragną najbardziej: siostry i duszy.
Wydawnictwo: We need YA
Data wydania: 2025-01-29
Tytuł oryginału: The Invocations
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Artur Łuksza
Henry Page jeszcze nigdy nie był zakochany. Jest zbyt zajęty. Kończy szkołę średnią i jego energię pochłania zdobycie indeksu przyzwoitej uczelni. A poza...
lris Hollow i jej dwie starsze siostry, Grey i Vivi, są niewątpliwie dziwne. Gdy były dziećmi, zniknęły z ulicy jednego ze szkockich miast i wrócily miesiąc...
Przeczytane:2025-09-15, Ocena: 5, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, 12 książek 2025, 26 książek 2025, 52 książki 2025,
Trzy główne bohaterki, które łączy rozpacz i desperacja. Zara nie może pogodzić się ze śmiercią siostry zamordowanej przez tajemniczego sprawcę. Jude, córka miliardera, cierpi przez przekleństwo, które powoli odbiera jej życie. Emer to samotna czarownica sprzedająca magiczne inkantacje kobietom w trudnych sytuacjach. Ich losy splatają się, gdy odkrywają, że ktoś morduje kobiety związane z magią – a każda z nich może być następna.
„Inwokacje” to mroczna, klimatyczna opowieść o żałobie, zemście, siostrzeństwie i magii – ale przede wszystkim o kobietach, które nie czekają na ratunek, tylko biorą sprawy w swoje ręce. Krystal Sutherland doskonale łączy elementy thrillera i fantasy, a wartka akcja nie pozwala oderwać się od książki. Mimo nadnaturalnych wątków fabuła jest zaskakująco realistyczna, zwłaszcza jeśli chodzi o emocje i motywacje postaci. Mamy tu także klasyczny motyw śledztwa, ale opowiedziany z nowej perspektywy – trzech kobiet uwikłanych w tajemnicę, którą próbują rozwikłać. Styl autorki jest płynny, sugestywny i niezwykle klimatyczny – opisy Londynu przesiąkniętego mrokiem i magią zdecydowanie pozwoliły mi lepiej zanurzyć się w historię.
Co czyni tę książkę wyjątkową, to właśnie bohaterki. Każda z nich jest inna, każda złożona, z własnymi demonami – dosłownie i w przenośni. Zara kieruje się determinacją i bólem po stracie siostry. Jude łączy sarkazm z tragedią, balansując na granicy rozpaczy i buntu, natomiast Emer to postać tajemnicza, silna, lecz poraniona, która niełatwo dopuszcza do siebie innych, i to właśnie ona najbardziej przypadła mi do gustu. Ich relacje – pełne napięcia, ale i rodzącego się zaufania – są prawdziwą siłą tej historii.
„Inwokacje” to książka, która łączy feministyczne przesłanie z mroczną fantastyką i kryminałem. To opowieść o kobiecej sile, o bólu, który może przekształcić się w moc, o lojalności i walce z patriarchalnym światem – zarówno w sensie dosłownym, jak i metaforycznym. Polecam tę książkę wszystkim, którzy lubią historie z silnymi bohaterkami, mrocznym klimatem i odrobiną magii.