Okładka książki - Jaga Czekolada i baszta czarownic t.1

Jaga Czekolada i baszta czarownic t.1

Jaga Czekolada powraca! Witajcie w Pierwszym Świecie, gdzie rządzą nowe technologie, a mieszkańcy tak bardzo upodobnili się do siebie, że trudno o dwie różne osoby. Tutaj mieszka Jagoda Nugat, przez kolegów nazywana Jagą Czekoladą.

Pewnego dnia do opuszczonego domu tuż obok Jagi i jej rodziców wprowadzają się nowe lokatorki - Mirella i Lukrecja. Wkrótce otwierają kawiarnię z najpyszniejszymi łakociami, jakie Jaga kiedykolwiek jadła. Dziewczynka nawet nie podejrzewa, że urocze sąsiadki to czarodziejki z odległej krainy kwitnących migdałowców, Królestwa Almendurii, które wyruszyły z misją ochrony Pierwszego Świata.

Mirella i Lukrecja opuściły bezpieczną basztę czarownic, by odnaleźć osobę, która pokona zbuntowanego czarnoksiężnika Hedima. Mag zagraża bezpieczeństwu wszystkich światów. Jaga zostaje wciągnięta w walkę potężnych sił.

Informacje dodatkowe o Jaga Czekolada i baszta czarownic t.1:

Jaga Czekolada i baszta czarownic t.1 - opinie o książce

Avatar użytkownika - BOOKSARE_MYPASSI
BOOKSARE_MYPASSI
Przeczytane:2025-09-29, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, Posiadam, współpraca,

Pewnego dnia do opuszczonego domu tuż obok Jagi i jej rodziców wprowadzają się nowe lokatorki – Mirella i Lukrecja. Wkrótce otwierają kawiarnię z najsmaczniejszymi łakociami, jakie Jaga kiedykolwiek jadła. Dziewczynka nawet nie podejrzewa, że urocze sąsiadki to czarodziejki z odległej krainy kwitnących migdałowców – Królestwa Almendurii – które wyruszyły z misją ochrony Pierwszego Świata.

Czarownice opuściły bezpieczną basztę, by odnaleźć osobę, która pokona zbuntowanego czarnoksiężnika Hedima. Mag zagraża bezpieczeństwu wszystkich światów, a Jaga zostaje wciągnięta w walkę potężnych sił.

Bohaterka, Jagoda Nugat, zwana Jagą Czekoladą, przeprowadza się z rodziną i trafia do nowej szkoły. W nowym miejscu czuje się wyobcowana. Rodzice są ciągle zajęci, a ona zostaje z nianią i samotnością – co wydaje mi się realistyczne, bo doświadczamy: być wśród ludzi, a mimo to czuć się samotnym.

Pojawienie się czarodziejek – przyszłych przyjaciółek – stopniowo zmienia atmosferę. Najpierw rodzi się ciekawość, potem przyjaźń, a wreszcie sekret, który wywraca świat Jagi do góry nogami. Czarodziejki, magiczna misja, walka z Hedimem, Pierwszy Kryształ – wszystko to brzmi fantastycznie, ale autorka tak umiejętnie łączy codzienność z magią, że momentami zapominasz, że to powieść dla dzieci. Z jednej strony mamy zwykłą Jagę z jej lękami i pragnieniem przyjaźni, z drugiej – misję, tajemnicę i świat, który potrzebuje bohaterki.

Jednym z elementów, które najbardziej mi się spodobały, jest przesłanie o wartości bycia sobą – unikalnym. W świecie Pierwszego Świata ludzie zaczynają zachowywać się jak maszyny, być identyczni, jakby skopiowani, a czarodzieje próbują temu przeciwdziałać. To metafora trafiająca w dzisiejsze czasy: presja, by „pasować”, by się nie wyróżniać, jest szkodliwa.

Akcja nie rozwija się równomiernie. Niektóre wątki wydawały mi się przewidywalne, zwłaszcza gdy zaczyna się ujawniać magia. Myślę jednak, że to naturalne dla pierwszego tomu – trzeba wprowadzić świat, postacie, relacje i tajemnice, a czasem tempo cierpi przez konieczność ustawienia wszystkich elementów.

Po skończeniu książki zostałam z poczuciem, że to nie tylko historia o magii, ale również o samotności, potrzebie bycia zauważonym i docenionym, o przyjaźni, która może odmienić człowieka, oraz o wyborach, które zmieniają losy nie tylko jednostki, ale całych światów. Przesłanie jest jasne: nie bój się być sobą, nawet jeśli wszyscy wokół wydają się tacy sami; każda osoba ma w sobie potencjał, czasem ukryty, by czynić dobro; a przyjaźń jest jednym z najsilniejszych katalizatorów zmian.

Książka napisana jest dużą czcionką, co ułatwia samodzielne czytanie początkującemu czytelnikowi, i wzbogacona ilustracjami @MagdalenaBabińska.

To lektura, która przypomina, że fantastyka nie musi być przeznaczona wyłącznie dla dorosłych, a magia może być mostem do zrozumienia dziecięcych lęków i marzeń. Dla mnie to przyjemna, ciepła powieść z nutą niepokoju, idealna dla tych, którzy chcą na chwilę przenieść się w świat, gdzie słodycze i czary mieszają się ze smutkiem i samotnością. Polecam.

[współpraca @wydawnictwoWilga]

Avatar użytkownika - brave_book
brave_book
Przeczytane:2025-11-23, Ocena: 3, Przeczytałam,
Pierwszy tom z serii Jaga Czekolada z pewnością sprawi, że będziecie mieć ochotę na coś słodkiego, a zwłaszcza, jeśli w łakociu będzie jeszcze szczypta magii! Autorka ma dar do opisywania słodyczy i wypieków i przy czytaniu wyraźnie to odczułam!

Książka jest slicznie wydana, ma zintegrowaną oprawę, a w środku trochę klimatycznych ilustracji ? za tym ładnym wydaniem kryje się historia Jagody, dziewczynki, w której życiu znienacka pojawia się magia. Wszystko za sprawą nowych sąsiadek, które nie są zwykłymi ludźmi, tylko czarodziejkami z magicznego świata, które przybyły z ważną misją. Aby jednak zasymilować się z mieszkańcami miasteczka otwierają magiczną kawiarnię z niebiańskimi wypiekami, przy których Jagoda z pasją pomaga. Jednak nowa znajomość skutkuje tym, że dziewczynka zostaje wciągnięta w magiczne kłopoty.

Brzmi to naprawdę obiecująco, opis skusił mnie do poznania tej historii i o ile pomysł, choć może niekoniecznie mocno oryginalny, to jednak jest dość ciekawy i solidny, tak niestety wykonanie mniej przypadło mi do gustu.

Autorka serwuje czytelnikom bardzo mało akcji, a mnóstwo informacji czy sytyacji, które zdają się nie mieć zbyt wiele znaczenia dla głównego wątku. I choć opisy magicznych słodkości przyprawiają o chęć na przekąskę oraz dodają klimatu, to jednak samej otoczki było tu jak dla mnie zbyt wiele. Podobnie np. Z problemami w szkole czy relacją z opiekunką - na początku autorka poświęca tym tematem dużo uwagi, lecz później one giną w tle i nie mają znaczenia dla fabuły.

Sam finał rozegrał się bardzo szybko, bez większych emocji, sporo spraw wydało mi się też dość mocno naciąganych. Niestety ta książka nie zdołała mnie zaangażować, nie wzbudziła też zainteresowania, by poznać ciąg dalszy. Liczyłam na ciut więcej magii w użyciu i samej fantastycznej krainy, z której pochodzą czarodziejki. Choć mnie nie porwało, to myślę, że seria ma szansę zyskać swoich fanów, zwłaszcza wśród młodszych czytelniczek ?

Avatar użytkownika - baska
baska
Przeczytane:2025-10-28, Ocena: 5, Przeczytałam,

Mirella i jej córka Lukrecja zamieszkiwały malutką magiczną krainę zwaną królestwem Almendurii, wiodły spokojne życie, aż do momentu kiedy zbuntowany czarnoksiężnik Hedim ukradł Pierwszy Kryształ - artefakt, który gwarantował bezpieczeństwo wszytych światów. Ze względu na to ruszyły w niebezpieczną misję do Pierwszego Świata i odnaleźć wybrańca, który zdoła pokonać Hedima i przywróci równowagę.
Jagoda Nugat  to uczennica 5 klasy i jej największym marzeniem jest mieć prawdziwą przyjaciółkę, w szkole brana była raczej za outsiderka, do której szybko przylgnęło Jaga, co uszczypliwi chłopcy zaraz przemieni w Babę Jagę. Pewnego dnia, kiedy wyjazdowe plany Państwa Nugat zostają zachwiane przez odejście opiekunki ich córki, w drzwiach z ciepłym ciastem pojawiają się dwie nowe sąsiadki Mirella i Lukrecja. Tak zaczęła się niezwykła przygoda Jagi, która oprócz poznania prawdziwej przyjaciółki zostaje wciągnięta w magiczną przygodę.
Sympatyczna historia  ze spokojną akcją dla dzieci 9+. Książka wzbogacona jest pięknymi ilustracjami.

Emi i Tajny Klub Superdziewczyn
Agnieszka Mielech0
Okładka ksiązki - Emi i Tajny Klub Superdziewczyn

Emi to dziewczynka taka jak ty. Wraz z mamą, tatą i czekoladowym labradorem Wedlem mieszka w dużym mieście w domu Na Bateryjce. Emi ma zwariowanych przyjaciół:...

Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Dookoła świata. Ciao, Italia
Agnieszka Mielech0
Okładka ksiązki - Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Dookoła świata. Ciao, Italia

Marzycie o dalekich podróżach i poznawaniu świata? Pakujcie walizki i bierzcie kurs na przygodę! Dołączcie do Emi i Tajnego Klubu Superdziewczyn i przekonajcie...