Jaga Czekolada powraca! Witajcie w Pierwszym Świecie, gdzie rządzą nowe technologie, a mieszkańcy tak bardzo upodobnili się do siebie, że trudno o dwie różne osoby. Tutaj mieszka Jagoda Nugat, przez kolegów nazywana Jagą Czekoladą.
Pewnego dnia do opuszczonego domu tuż obok Jagi i jej rodziców wprowadzają się nowe lokatorki - Mirella i Lukrecja. Wkrótce otwierają kawiarnię z najpyszniejszymi łakociami, jakie Jaga kiedykolwiek jadła. Dziewczynka nawet nie podejrzewa, że urocze sąsiadki to czarodziejki z odległej krainy kwitnących migdałowców, Królestwa Almendurii, które wyruszyły z misją ochrony Pierwszego Świata.
Mirella i Lukrecja opuściły bezpieczną basztę czarownic, by odnaleźć osobę, która pokona zbuntowanego czarnoksiężnika Hedima. Mag zagraża bezpieczeństwu wszystkich światów. Jaga zostaje wciągnięta w walkę potężnych sił.
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2025-09-10
Mirella i jej córka Lukrecja zamieszkiwały malutką magiczną krainę zwaną królestwem Almendurii, wiodły spokojne życie, aż do momentu kiedy zbuntowany czarnoksiężnik Hedim ukradł Pierwszy Kryształ - artefakt, który gwarantował bezpieczeństwo wszytych światów. Ze względu na to ruszyły w niebezpieczną misję do Pierwszego Świata i odnaleźć wybrańca, który zdoła pokonać Hedima i przywróci równowagę.
Jagoda Nugat to uczennica 5 klasy i jej największym marzeniem jest mieć prawdziwą przyjaciółkę, w szkole brana była raczej za outsiderka, do której szybko przylgnęło Jaga, co uszczypliwi chłopcy zaraz przemieni w Babę Jagę. Pewnego dnia, kiedy wyjazdowe plany Państwa Nugat zostają zachwiane przez odejście opiekunki ich córki, w drzwiach z ciepłym ciastem pojawiają się dwie nowe sąsiadki Mirella i Lukrecja. Tak zaczęła się niezwykła przygoda Jagi, która oprócz poznania prawdziwej przyjaciółki zostaje wciągnięta w magiczną przygodę.
Sympatyczna historia ze spokojną akcją dla dzieci 9+. Książka wzbogacona jest pięknymi ilustracjami.
Emi to dziewczynka taka jak ty. Wraz z mamą, tatą i czekoladowym labradorem Wedlem mieszka w dużym mieście w domu Na Bateryjce. Emi ma zwariowanych przyjaciół:...
Marzycie o dalekich podróżach i poznawaniu świata? Pakujcie walizki i bierzcie kurs na przygodę! Dołączcie do Emi i Tajnego Klubu Superdziewczyn i przekonajcie...
Przeczytane:2025-09-29, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, Posiadam, współpraca,
Pewnego dnia do opuszczonego domu tuż obok Jagi i jej rodziców wprowadzają się nowe lokatorki – Mirella i Lukrecja. Wkrótce otwierają kawiarnię z najsmaczniejszymi łakociami, jakie Jaga kiedykolwiek jadła. Dziewczynka nawet nie podejrzewa, że urocze sąsiadki to czarodziejki z odległej krainy kwitnących migdałowców – Królestwa Almendurii – które wyruszyły z misją ochrony Pierwszego Świata.
Czarownice opuściły bezpieczną basztę, by odnaleźć osobę, która pokona zbuntowanego czarnoksiężnika Hedima. Mag zagraża bezpieczeństwu wszystkich światów, a Jaga zostaje wciągnięta w walkę potężnych sił.
Bohaterka, Jagoda Nugat, zwana Jagą Czekoladą, przeprowadza się z rodziną i trafia do nowej szkoły. W nowym miejscu czuje się wyobcowana. Rodzice są ciągle zajęci, a ona zostaje z nianią i samotnością – co wydaje mi się realistyczne, bo doświadczamy: być wśród ludzi, a mimo to czuć się samotnym.
Pojawienie się czarodziejek – przyszłych przyjaciółek – stopniowo zmienia atmosferę. Najpierw rodzi się ciekawość, potem przyjaźń, a wreszcie sekret, który wywraca świat Jagi do góry nogami. Czarodziejki, magiczna misja, walka z Hedimem, Pierwszy Kryształ – wszystko to brzmi fantastycznie, ale autorka tak umiejętnie łączy codzienność z magią, że momentami zapominasz, że to powieść dla dzieci. Z jednej strony mamy zwykłą Jagę z jej lękami i pragnieniem przyjaźni, z drugiej – misję, tajemnicę i świat, który potrzebuje bohaterki.
Jednym z elementów, które najbardziej mi się spodobały, jest przesłanie o wartości bycia sobą – unikalnym. W świecie Pierwszego Świata ludzie zaczynają zachowywać się jak maszyny, być identyczni, jakby skopiowani, a czarodzieje próbują temu przeciwdziałać. To metafora trafiająca w dzisiejsze czasy: presja, by „pasować”, by się nie wyróżniać, jest szkodliwa.
Akcja nie rozwija się równomiernie. Niektóre wątki wydawały mi się przewidywalne, zwłaszcza gdy zaczyna się ujawniać magia. Myślę jednak, że to naturalne dla pierwszego tomu – trzeba wprowadzić świat, postacie, relacje i tajemnice, a czasem tempo cierpi przez konieczność ustawienia wszystkich elementów.
Po skończeniu książki zostałam z poczuciem, że to nie tylko historia o magii, ale również o samotności, potrzebie bycia zauważonym i docenionym, o przyjaźni, która może odmienić człowieka, oraz o wyborach, które zmieniają losy nie tylko jednostki, ale całych światów. Przesłanie jest jasne: nie bój się być sobą, nawet jeśli wszyscy wokół wydają się tacy sami; każda osoba ma w sobie potencjał, czasem ukryty, by czynić dobro; a przyjaźń jest jednym z najsilniejszych katalizatorów zmian.
Książka napisana jest dużą czcionką, co ułatwia samodzielne czytanie początkującemu czytelnikowi, i wzbogacona ilustracjami @MagdalenaBabińska.
To lektura, która przypomina, że fantastyka nie musi być przeznaczona wyłącznie dla dorosłych, a magia może być mostem do zrozumienia dziecięcych lęków i marzeń. Dla mnie to przyjemna, ciepła powieść z nutą niepokoju, idealna dla tych, którzy chcą na chwilę przenieść się w świat, gdzie słodycze i czary mieszają się ze smutkiem i samotnością. Polecam.
[współpraca @wydawnictwoWilga]