Okładka książki - Jaga Czekolada i władcy wiatru

Jaga Czekolada i władcy wiatru

Tom 2 cyklu Jaga Czekolada

Kolejne przygody sympatycznej Jagi Czekolady

Mija rok od niezwykłych wydarzeń w miasteczku. Mirella i Lukrecja zamknęły swoją cukiernię i odeszły, o niebezpiecznym magu Hedimie słuch zaginął, nawet Indi gdzieś zniknęła... Jaga Czekolada powoli zaczyna wierzyć, że wszystko, co się wydarzyło, było tylko wytworem jej wyobraźni. Prowadzi znów zwykłe życie nastolatki, spędzając dużo czasu z nowymi przyjaciółmi - Maksem i Zielonym Kapturem. Podczas przedwakacyjnych przygotowań do wspólnego wyjazdu znajduje podręcznik magii, a w nim tajemnicze pióro. Wkrótce na wsypie znajduje identyczne w opuszczonej fabryce czekolady. Zaraz potem do pensjonatu przybywają Mirella i Lukrecja! Okazuje się, że przygody z magią nie były tylko wytworem wyobraźni Jagi, a czarodziejki z Almendurii znów potrzebują jej pomocy: kruk Zafir zniknął bez śladu, a Pierwszy Kryształ zaczyna wysyłać sygnały o nadchodzącym niebezpieczeństwie. Hedim i jego sprzymierzeńcy porywają dzieci, a w zamian za ich ocalenie żądają Pierwszego Kryształu, by móc zawładnąć wszystkimi królestwami. Mirella i Lukrecja wzywają na pomoc Władców Wiatru.

Informacje dodatkowe o Jaga Czekolada i władcy wiatru:

Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2017-05-24

Kup książkę Jaga Czekolada i władcy wiatru

Jaga Czekolada i władcy wiatru - opinie o książce

Avatar użytkownika - asiaczytasia
asiaczytasia
Przeczytane:2026-07-04, Ocena: 4, Przeczytałam,

Minął już rok od kiedy Jagoda poznała Mirellę i Lukrecję, a także stoczyła walkę z Hedimem. Mogłaby zacząć powątpiewać, czy magia w ogóle istnieje, ale znajduje pozostawione przez czarodziejki magiczne pióro i podręcznik magii. Czy człowiek będzie mógł wykorzystać te rzeczy? Jaga spędza lato wraz z przyjaciółmi na wyspie Dun. Wkrótce pojawiają się tam i dawne znajome. Powrót czarodziejek nie jest przypadkowy. Nad wyspą gromadzą się złe moce, a Mirella szuka pomocy dla dawnego znajomego zaklętego w kruka. Jak się okaże nie wszyscy mieszkańcy wyspy to zwykli śmiertelnicy, a zasady są po to, aby je przestrzegać. O tym jest drugi tym przygód Jagody pt. „Jaga Czekolada i Władcy Wiatru”.

Przeczytałam z córką dwa tomy tego cyklu i mam względem niego mieszane uczucia. Z jednej strony mamy dynamiczną fabułę pełną wyrazistych bohaterów. Agnieszka Mielech zręcznie łączy dwa światy – zwyczajny i magiczny – które spokojnie koegzystują obok siebie, a przenikają się w chwilach kryzysu. Magia wkracza w życie zwyczajnej nastolatki, trochę nieśmiałej i pogubionej, aby uczynić z niej bohaterkę. Chociaż w drugim tomie pięknie widać moc przyjaźni i współpracy. Do tego dochodzą wątki obyczajowe. Być może część młodych dziewczyn będzie się z Jagodą identyfikować, a to że ona nie ulega trendom ułatwi im bycie sobą. Myślę, że główna bohaterka może być wzorem w tym temacie.

Z drugiej strony czuję, że fantastyka to nie do końca obszar Agnieszki Mielech. Autorka wplata w fabułę dużo tzw. codziennych szczegółów. Co może i sprawdza się w formule obyczajowej, ale tu tworzy delikatny chaos. Dodając do tego iż miejsce akcji przenosi się do zwykłego świata, można poczuć, iż ten magiczny został potraktowany nieco po macoszemu, pomimo iż jest on jej źródłem. Wspomnieć jeszcze muszę o nierównomiernym tempie akcji. Jest dynamiczna, owszem. Jednak autorka dość długo buduje napięcie, aby powieść zakończyć szybkim finałem. Nie przepadam za takim pisaniem i nie chcę go usprawiedliwiać tym, iż jest to książka dla młodszego czytelnika. Jak pokazał fonemem „Harry'ego Pottera” już ta grupa potrafi docenić dobrze rozłożone napięcie i rozbudowane światy.

Przeszedł czas podsumowania. Czy warto sięgnąć po „Jagę Czekoladę”? Książka niesie dobre wartości. Wspiera samoocenę, akcentuje wartość przyjaźni, a także sens przestrzegania zasad. Agnieszka Mielech okrasza to sporą ilością magii, co daje nam fantastyczno-obyczajowy miks. Największe zalety, obu dotychczas przeczytanych części, to wyraziści bohaterowie i dobra energia, a wadą jest szybkie zakończenie, jednak książka ta wykazuje wszelkie cechy dobrej powieści przygodowej dla młodszej młodzieży (9+).

Avatar użytkownika - jagna1978
jagna1978
Przeczytane:2017-06-17, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2017,
Ksiazka opisuje kolejne przygody Jagody Nugat czyli Jagi Czekolady i jej przyjaciol Maksa i Zielonego Kaptura.Dziewczynka przezywa mnostwo ciekawych przygod zwiazanych z magia. Gdy zaczyna watpic czy magia jest prawda czy to tylko wytwor jej wyobrazni znowu zaczynaja dziac sie dziwne rzeczy. Podczas przedwakacyjnych przygotowan do wyjazdu znajduje magiczne pioro i tu zaczynaja sie jej nowe przygody z magia.Ksiazka fajnie napisana ,z odrobina poczucia humoru. Pelna zagadek i ciekawych zdazen. Pobudzi wyobraznie kazdego czytelnika.
Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Tajny Dziennik
Agnieszka Mielech0
Okładka ksiązki - Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Tajny Dziennik

Kolejny, po zestawie w teczce, prezent dla fanek serii Emi i Tajny Klub Superdziewczyn, ale też dla wszystkich dziewczynek, które lubią tajemnice...

Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Wakacje w siodle
Agnieszka Mielech0
Okładka ksiązki - Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Wakacje w siodle

Przygotujcie się na niezapomniane wakacje i spędźcie je w miejscu, które pachnie lipą, a truskawki i pomidory je się tam prosto z krzaka! Emi, Aniela...