Okładka książki - Jak nakarmić świat. Historia i przyszłość żywności

Jak nakarmić świat. Historia i przyszłość żywności

Nigdy wcześniej nie musieliśmy wyżywić tylu ludzi co dziś.

Jak globalne potrzeby żywnościowe wpływają na nasze życie?

Dlaczego niektórzy z największych producentów żywności na świecie to jednocześnie kraje z największym odsetkiem ludności niedożywionej?

Dlaczego marnujemy tak ogromne ilości jedzenia i jak można temu zaradzić?

Czy wszyscy moglibyśmy przejść na dietę wegańską i cieszyć się zdrowiem? A co najważniejsze – czy powinniśmy?

Wybitny naukowiec Vaclav Smil odpowiada nie tylko na te pytania. Rozprawia się z mitami i objaśnia, skąd naprawdę bierze się żywność. Opisując dzieje globalnej produkcji jedzenia, wyjaśnia, dlaczego hodujemy te, a nie inne gatunki zwierząt, jak doszło do tego, że większość kalorii spożywanych na świecie pochodzi z zaledwie kilku produktów oraz jak może się to zmienić w przyszłości.

„Jak nakarmić świat” to fascynująca, poszerzająca horyzonty i opierająca się na danych i rzetelnych badaniach książka o fundamencie naszego istnienia – żywności.

Informacje dodatkowe o Jak nakarmić świat. Historia i przyszłość żywności:

Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Dariusz Rossowski

Kup książkę Jak nakarmić świat. Historia i przyszłość żywności

Vaclav Smil0
Okładka ksiązki - Jak naprawdę działa świat. Przewodnik po naszej przeszłości, teraźniejszości i przyszłości

Jeszcze nigdy w naszej historii nie dysponowaliśmy tak wieloma informacjami na wyciągnięcie ręki, a mimo to większość z nas nie wie, jak naprawdę działa...

Tworzenie bogatego świata. Perspektywy w ekonomii, przemyśle, środowisku
Vaclav Smil0
Okładka ksiązki - Tworzenie bogatego świata. Perspektywy w ekonomii, przemyśle, środowisku

Bestseller polecany przez Billa Gatesa! Wierzymy, że gigatony betonu, żelaza i szkła, które zużyliśmy do budowy nowoczesności, zagwarantują nam nieśmiertelność...