Okładka książki - Jak nie bać się przyszłości. Kluczowe kompetencje jutra, które warto rozwijać już dziś

To książka, która wyrywa cię ze strefy komfortu i pokazuje, jak kształtować swoją przyszłość.

Autor, dr Frederik G. Pferdt, były Chief Innovation Evangelist w Google, doskonale rozumie, jak ważne jest podejmowanie świadomych decyzji. Przez wiele lat pomagał ludziom dostosować się do zmieniającego się świata, a teraz dzieli się zdobytym doświadczeniem.

Pferdt koncentruje się na rozwoju kompetencji, które pozwalają nie tylko przygotować się na przyszłość, ale także aktywnie ją kształtować. Jego książka dzięki praktycznym ćwiczeniom i przykładom uczy, jak podejmować mądre decyzje i wykorzystywać zmiany na swoją korzyść - zarówno w życiu codziennym, jak i w pracy.

To skarbnica perełek, z których każda może zmienić nasze myślenie. Frederik Pferdt dzieli się zdobytą przez lata mądrością opartą na własnych doświadczeniach. W ten sposób pomaga nam budować wyjątkową wizję przyszłości. -Amy C. Edmondson, profesor przywództwa i zarządzania w Harvard Business School, autorka książki Dobre porażki

Przyszłość ma wiele twarzy. Nie jest własnością Google'a, sztucznej inteligencji ani nikogo innego. Należy wyłącznie do osób gotowych ją kształtować i sprawić, by stała się rzeczywistością. Inspirująca, praktyczna i aktualna książka, którą warto się dzielić. -Seth Godin, autor książki To jest marketing!

Frederik G. Pferdt- jako pierwszy główny specjalista ds. innowacji w Google'u stworzył kulturę kreatywności, która cieszy się uznaniem na całym świecie. Założył Google Innovation Lab, gdzie przeszkolił dziesiątki tysięcy pracowników Google'a w zakresie projektowania i prototypowania przełomowych pomysłów, a także przez ponad dekadę prowadził pionierskie zajęcia z zakresu innowacji i kreatywności na Uniwersytecie Stanforda. Współpracował z dziesiątkami międzynarodowych agencji rządowych, organizacji i firm, od Organizacji Narodów Zjednoczonych przez NASA po NBA. Jego działalność została doceniona między innymi przez ,,Fast Company", ,,Harvard Business Manager", ,,Der Spiegel" i BBC News. Urodzony w Niemczech, mieszka z rodziną w Santa Cruz w Kalifornii.

Informacje dodatkowe o Jak nie bać się przyszłości. Kluczowe kompetencje jutra, które warto rozwijać już dziś:

Wydawnictwo: MT Biznes
Data wydania: 2025-08-08
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: What's Next Is Now How to Live Future Ready

Tagi: Samodzielne rozwiązywanie problemów i rozwój osobisty

Kup książkę Jak nie bać się przyszłości. Kluczowe kompetencje jutra, które warto rozwijać już dziś

Jak nie bać się przyszłości. Kluczowe kompetencje jutra, które warto rozwijać już dziś - opinie o książce

Kluczowe kompetencje jutra, które warto rozwijać już dziś

"Jak nie bać się przyszłości. Kluczowe kompetencje jutra, które warto rozwijać już dziś" to książka, do której, z uwagi na dobrze już znane wydawnictwo, podeszłam z otwartością i zasadniczo wysokimi oczekiwaniami. Muszę przyznać, że sam początek mnie nie porwał, jednak później było już naprawdę konkretnie oraz praktycznie. Liczne przykłady i przedstawiane korzyści powinny dać do myślenia szczególnie osobom na kierowniczych stanowiskach oraz zarządzającym pracą innych. Otwartość na nowe rzeczy, zaufanie i ogólna kultura relacji są godna naśladowania i wdrażania w ramach odświeżenia utartych schematów, które niejednokrotnie wstrzymują rozwój pojedynczych zespołów lub całych firm.

Publikacja jest podzielona na osiem zasadniczych rozdziałów. Pierwszy z nich dotyczy przyjrzenia się sobie i zastanowienia nad własną przyszłością. Drugi przedstawia zalety radykalnego optymizmu i okazji oraz możliwości, jakie za sobą niesie. Pokazana jest zasada odwracania perspektywy, która otwiera na nieznane i daje szanse rozwoju oraz pokonywania być może nawet nieuświadomionych barier. Jest też o bezwarunkowej otwartości, czyli o hojności i zaufaniu. W przypadku większej firmy z kadrą zarządzającą ważne byłoby pokazanie jak zaufanie do pracowników i danie im możliwości decydowania o części ich obowiązków mogą pozytywnie wpłynąć na rozwój danego zespołu i realizowanych przez niego projektów, a także całej firmy. To oczywiście jedynie zarys, a do wszystkiego są konkrety.

Zasada, która szczególnie mnie ujęła głosi:
"Spraw, by inni przy tobie błyszczeli."

To zasada stawiająca przede wszystkim na wspieranie współpracowników. Według niej nie my sami jesteśmy w centrum, a co za tym idzie nie promujemy tzw. wyścigu szczurów, gdzie każdy dba w rzeczywistości o swój osobisty interes - promowane jest granie do wspólnej bramki i wspieranie siebie nawzajem.

Nie chcę zdradzać za dużo szczegółów, choć z pewnością dałoby się część rzeczy dość krótko i precyzyjnie podsumować. Uważam jednak, że przytoczone w poszczególnych rozdziałach przykładowe sytuacje są naprawdę interesujące i wartościowe,  a bez nich nie dałoby się w zrozumiały i często dobitny sposób uzmysłowić czytelnikowi realnych wartości, jakie niesie nieco inne niż dotychczas spojrzenie na zdawałoby się zwyczajne i niewiele znaczące szczegóły. A może zamiast jak dotychczas sceptycznego nastawienia warto zacząć najbliższy dzień od "tak i..." zamiast od "tak, ale..."

Za egzemplarz recenzencki dziękuję wydawnictwu MT Biznes.

Opad
Opad