Okładka książki - Japonia. Od anime do zen

Japonia. Od anime do zen

Japonia to nie tylko drzewka bonsai, anime i pluszaki kawaii.

Udaj się z nami w niezwykłą podróż: od pełnego kolorów i kontrastów Tokio przez Zamek Białej Czapli aż po świętą wyspę Miyajimę. Przeżyj wschód słońca na górze Fudżi, pozdrów jelenie z Nary, pomedytuj w ogrodzie suchego krajobrazu i zabierz przyjaciół na piknik w porze kwitnienia wiśni.

Już wkrótce poznasz japońską etykietę i kulturę, a także jedzenie, zwyczaje i różne osobliwości "made in Japan". A przede wszystkim znaną na całym świecie gościnność Japończyków, dlatego YOKOSO! Miło cię widzieć, zapraszamy!

Marco Reggiani urodził się w Modenie. Ukończył architekturę i inżynierię budownictwa na Uniwersytecie Bolońskim. Po uzyskaniu stypendium od MEXT (japońskiego Ministerstwa Edukacji, Kultury, Sportu, Nauki i Technologii) w 2014 roku wyjechał do Japonii, gdzie uzyskał doktorat z architektury na Uniwersytecie Tokijskim (2018). W swojej działalności dydaktycznej i badawczej koncentruje się na analizie przestrzeni miejskiej Tokio oraz na odkrywaniu pełnej kontrastów natury stolicy Kraju Wschodzącego Słońca.

Sabrina Ferrero urodziła się w Turynie, a od dziesięciu lat mieszka w Perugii. Pracuje jako rysowniczka i graficzka, jest też autorką bloga Burabacio (co w dialekcie turyńskim oznacza ,,bazgroł"). Tworzy ilustracje i projektuje książki dla dzieci oraz młodzieży. Dla wydawnictwa Mondadori zilustrowała: ,,La mia Milano", ,,Conosciamoci meglio", ,,Senza filtri" oraz ,,100 racconti per bambini coraggiosi".

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Informacje dodatkowe o Japonia. Od anime do zen:

Japonia. Od anime do zen - opinie o książce

Avatar użytkownika - marta_czyta
marta_czyta
Przeczytane:2025-05-23, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,

Czytacie książki wg listy, w określonej kolejności czy wybór jest zwykle spontaniczny?

Moje ustalanie co będzie następne, zwykle kończy się fiaskiem. A potrzebowałam na kaca książkowego czegoś mrocznego i mocnego. Znając już nieco możliwości Kingi Litkowiec oraz sugerując się opisem książki, postawiłam na “Dirty Mind:”.

Thriller erotyczny to coś co wydawało się dla mnie idealne. A motyw trójkąta intrygował niesamowicie. Jedyne co mnie zaniepokoiło to… niska ocena na LC. Jednak uparcie trzymam się zdania, że opinię najlepiej wyrobić sobie samodzielnie i w tym przypadku warto było się tego trzymać.

Megan - główna bohaterka - z pozoru ma wszystko czego potrzeba do szczęścia. Jednak w rzeczywistości właśnie szczęścia to ona dotąd nie doznała. Otoczona bogactwem ale za to nigdy nie doświadczyła rodzinnego ciepła, troski i miłości. Rodzice traktują ją jak przykre zobowiązanie, balast życiowy i rozczarowanie. Żeby po prostu się jej pozbyć i spokojnie pojechać sobie we dwoje na wakacje, wysyłają ją na obóz dla bogatych dzieciaków, którzy tak jak ona zawadzają rodzicom. Wbrew pozorom, nie czuje się tam jak wśród przyjaciół, więc postanowiła to przetrwać.

Szybko jednak w okolicy obozu pojawiają się oni - Red i Caden, dwaj tajemniczy, przystojni i intrygujący mężczyźni, do których ją ciągnie. Ale są jak taka ogromna czerwona flaga, zwiastują kłopoty i każdy ostrzega jak bardzo są niebezpieczni. Cóż by to była za książka gdyby nasza bohaterka grzecznie ich olała ? Pewnie nudna. Na szczęście absolutnie nie można jej tego zarzucić.

Co mnie dziwi ? “Flock” Bractwo Kruków, książka wręcz gloryfikowana, mi się nie podobała. Tu w “Dirty Mind” jest troszeczkę podobny klimat, a podobało mi się jak cholera.

Megan to dziewczyna bardzo zraniona przez rodziców, wręcz przez nich odrzucona. Czuje się niesamowicie samotna i mam wrażenie, że oceniając książkę negatywnie, wiele osób nie brało pod uwagę tego tak ważnego szczegółu. Przez to właśnie tak bardzo zaintrygowali ją  Red i Caden, czuła przy nich, że żyje, że może z tego życia w jakiś sposób skorzystać. I choć mamy tu motyw miłosnego i erotycznego trójkąta, choć są w książce bardzo pikantne sceny to wbrew pozorom to nie porno, w którym zaraz po krótkim zapoznaniu, dziewczyna rzuca się z nimi do łóżka. Właśnie to kolejny atut tej książki - zanim do czegokolwiek doszło, Megan wszystko dokładnie przeanalizowała, ostrożnie poznawała chłopaków, odkrywała ich tajemnice, nie poszła na żywioł.

Dużym plusem też uważam, że jest to jak autorka wciągała w tę historię licznymi sekretami. Czytając, ciągle szukałam odpowiedzi na jakieś pytanie i po jej otrzymaniu, szukałam kolejnej. Bo gdy Megan odkrywała jakiś sekret okazywało się, że to część większego sekretu, przez co tych pytań notorycznie przybywało. A najistotniejszym okazało się nie to co kryją Red i Caden, a to czy Megan te fakty zaakceptuje i będzie potrafiła odnaleźć się w ich świecie. Jakiego wyboru dokona ?

To warto sprawdzić i ogólnie wg mnie warto przeczytać tę książkę. Na mnie zrobiła ogromne wrażenie i jest to kolejna książka autorki, którą będę długo wspominać.

Nie raz książka chwalona niesamowicie przez innych, mnie zawiodła. Tu mile zaskoczył mnie fakt, że stało się odwrotnie. Warto mieć własne zdanie, samodzielnie się przekonać czy książka jest warta uwagi i trzeba pamiętać, że zarazem musimy szanować opinię innych. Nie podobało się to trudno, gusta są różne i nie można za to hejtować. Nie zapominajcie o tym.

Polecam i bardzo dziękuję za egzemplarz do recenzji.

Ta książka to zdecydowanie multum wiedzy na temat Japonii. Ależ ona jest piękna, mówię Wam. Tyle ciekawostek i to jeszcze z przepięknymi ilustracjami. Japonia to nie tylko kwiat wiśni, Bonsai i anime i to właśnie to chce nam przekazać ta pozycja.W poprzednim roku w ramach naszego rodzinnego zwiedzania muzeów odwiedziliśmy Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie. Bardzo lubimy odwiedzać Muzea i w Warszawie byliśmy już chyba prawie w każdym. Wyżej wymienione to piękne i klimatyczne miejsce, które warto zobaczyć. Polecam wszystkim, jak macie blisko, bądź będziecie przejazdem. Uzupełnieniem wiedzy bądź miłym dodatkiem do wspomnień z tamtego miejsca jest właśnie ta pozycja, która w pigułce ukaże nam to, co ciekawe i ważne na temat Japonii w bardzo przystępny i przyjemny sposób.Jeśli macie ochotę na dużą dawkę ciekawostek i poszerzenie wiedzy to bardzo polecam. Informacje z różnych dziedzin.Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Nasza Księgarnia.

Avatar użytkownika - ktomzynska
ktomzynska
Przeczytane:2025-04-05, Ocena: 5, Przeczytałam,

,,Japonia. Od anime do zen" Marco Reggianiego to książka, która pozwala poczuć klimat Kraju Kwitnącej Wiśni bez wychodzenia z domu. Nie jest to typowy przewodnik ani encyklopedia, a raczej barwna mozaika japońskiej kultury, w której znajdziemy zarówno informacje o etykiecie i kuchni, jak i o świętach czy architekturze.

Książka prowadzi nas przez różne zakątki Japonii - od neonowego zgiełku Tokio, przez malownicze świątynie Kioto, aż po majestatyczną górę Fudżi. Autor nie ogranicza się do samych opisów - wzbogaca je ciekawostkami, anegdotami i pięknymi ilustracjami, które przyciągają wzrok i sprawiają, że chce się przewracać kolejne strony.

Co ważne, książka jest przeznaczona dla czytelników 14+, ale myślę, że zarówno młodzież, jak i dorośli znajdą w niej coś dla siebie. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z Japonią, to ta książka będzie świetnym wstępem do odkrywania jej niezwykłego świata.

A Ty? Masz ochotę na literacką podróż do Japonii?