Jezus jest najbardziej znaną osobą w dziejach świata. Pytanie, co tak naprawdę o Nim wiemy? Kim był: prorokiem, żydowskim reformatorem czy też wyczekiwanym przez Izraela Mesjaszem? Czy rzeczywiście uważał się za Syna Bożego? Dlaczego w roku 33 został ukrzyżowany i na czyj rozkaz: Rzymian czy też starszyzny żydowskiej w Jerozolimie? W oparciu o najnowsze odkrycia archeologiczneorazwyniki badań egzegetów biblijnych, Jean-Christian Petitfils najdokładniej jak to możliwe rekonstruuje życie ,,Jezusa historycznego", bez którego trudno jest zrozumieć ,,Chrystusa wiary".
Niniejsza książka jest skróconą wersją obszernej biografii Jezusa tego samego autora, która ukazała się we Francji w 2011 roku. Zilustrowana i ułożona w ,,opowieść graficzną" przez Vincenta Ravaleca jest pierwszą historią życia Jezusa, która powstała z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2026-04-14
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: Jésus
68/52/2026
"Jezus" Jean - Christian Petitfils Zysk #recenzja #współpracabarterowa #współpracarecenzencka
Jezus, Najwyższe Imię
"Dlatego też Święte, które się narodzi, będzie nazwane Synem Bożym" Łk 1,35
"Jezus" jest skróconą wersją wydanej w 2011 roku obszernej biografii Jezusa autorstwa Petitfilsa. Jest to opowieść graficzna prezentująca historię życia Jezusa, w której do stworzenia ilustracji wykorzystano sztuczną inteligencję. Na przedniej okładce zaznaczone jest, że za ilustracje odpowiada Vincent Ravalec, co jest według mnie wprowadzeniem czytelnika w błąd, bo skoro ilustracje stworzono za pomocą AI to nie jest on ich autorem. Dodatkowo nawet pomysły na ilustracje nie są oryginale bo sam Ravalec przyznaje w słowie wstępnym, że inspiracją do ich stworzenia były grafiki Gustava Doré, akwaforty Rembrandta czy szkice da Vinci. Nawet gdyby ilustrator nie wspomniał, że zamieszczone tu grafiki są dziełem AI, to rzuca się to w oczy każdemu myślę czytelnikowi, bo niektóre z nich są zbyt wyraziste, można powiedzieć, że aż przesadzone, karykaturalne zwłaszcza przy wizerunkach twarzy.
Co do treści, to jeśli ktoś jest chrześcijaninem i zna Pismo Święte, to zna także historię życia, nauczania, cudów, męczeńskiej śmierci, Zmartwychwstania, objawień po Zmartwychwstaniu Jezusa Chrystusa. Co prawda autor w oparciu o najnowsze odkrycia archeologiczne oraz wyniki badań egzegetów biblijnych dostarcza czytelnikom kilka ciekawostek historycznych, które pozwalają zrekonstruować życie Jezusa jako postaci historycznej, bez którego trudno jest zrozumieć Chrystusa wiary. Na plus jest fakt, że autor nie kreuje jakichś wymyślnych teorii będących sprzecznych z wiarą chrześcijańską, a wręcz neguje je, jeśli o takowych napomina. Podchodzi do Syna Bożego z szacunkiem i w sposób dobry kreśli przed czytelnikiem historię życia i śmierci Pana Jezusa. Trzeba mieć na uwadzę, że to okrojona wersja biografii, myślę, że ta pełna jest jeszcze bardziej ciekawa.
Czy mogę polecić? Jak najbardziej, choć jak wspominałam wcześniej, dla znających Biblię lektura nie będzie czymś nowym czy zaskakującym. Ale można skorzystać z ciekawostek historycznych, które autor prezentuje czytelnikom choćby na temat czasów w których żył Jezus, na temat Jezusa i zwiazanych z Nim wydarzeniami, miejscami, w których przebywał, na temat faryzeuszy, Piłata, czy samych Żydów.
Wydanie jest piękne, w twardej oprawie, jedynym minusem są te ilustracje, które według mojego odczucia są przerysowane, ale każdy będzie odczuwał je inaczej.
Za egzemplarz do recenzji dziękuję wydawnictwu Zysk.
Przeczytane:2026-04-27, Ocena: 6, Przeczytałam,
(czytaj dalej)