Okładka książki - Jeżyk Franek. Pierwszy dzień w przedszkolu

Jeżyk Franek. Pierwszy dzień w przedszkolu

Franek to przedszkolak w dżinsowych ogrodniczkach i czerwonych trampkach. Nie zawsze ma ochotę na porządki, mycie zębów czy wizytę u lekarza. Uwielbia jednak dowiadywać się nowych rzeczy i spędzać czas z przyjaciółmi!

Każda książka to oddzielna historia, która opisuje sytuacje z życia codziennego Franka. Jeżyk się uczy, jak razić sobie z problemami, doświadcza różnych emocji, poznaje otaczającą go rzeczywistość.

Informacje dodatkowe o Jeżyk Franek. Pierwszy dzień w przedszkolu:

Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2025-08-13

Tagi: Publikacje dla najmłodszych książeczki obrazkowe i aktywizujące Dzieci od ok. 3 lat

Kup książkę Jeżyk Franek. Pierwszy dzień w przedszkolu

Jeżyk Franek. Pierwszy dzień w przedszkolu - opinie o książce

Avatar użytkownika - zaczytanamonia92
zaczytanamonia92
Przeczytane:2025-08-27, Ocena: 5, Przeczytałem,

Franek uwielbia chodzić do przedszkola. Ogrom zabawek, psoty z kolegami i głowy pełne nowych ciekawych pomysłów, wypełniają jego przedpołudnie niemal w całości. Jest zaskoczony, gdy nowy kolega nie umie się odnaleźć wśród rówieśników. Rodzice wyjaśniają mu, że aklimatyzacja w nowym miejscu to pewnego rodzaju wyzwanie i każdy potrzebuje czasu, by poczuć się swobodnie. Nie inaczej było z Frankiem. Zarówno mama, jak i tata wspominają czasy, gdy to ich synek szykował się na swój pierwszy dzień w placówce. Każdy szczegół wyprawki był dla niego niezwykle istotny. Nie pomogło to jednak ukoić jego niepokoju i strachu przed rozstaniem z najbliższymi. Ku jego zaskoczeniu zachowywał się podobnie do nowego kolegi i stronił od towarzystwa pozostałych. Dopiero po zachęcie Pani Sowy na jego małej buzi zagościł uśmiech. Franiu zrozumiał jak wielką rolę odgrywa wsparcie i zdecydował, że zaproponuje następnego dnia wspólną zabawę, by przełamać pierwsze lody.

Adaptacja w przedszkolu to często trudny temat zarówno dla rodzica, jak i dla malucha. By nieco oswoić się z tym tematem, Kasia jak zawsze w sposób bardzo trafiony, wraca we wspomnieniach do pierwszych dni Frania w nowym otoczeniu. Myślę, że dla malucha może to być bardzo pomocna lektura. W delikatny sposób zobrazuje to, z czym przyjdzie się mu zmierzyć i pozwoli zrozumieć, że strach ma tylko wielkie oczy, a przygoda z przedszkolem może być czymś absolutnie fantastycznym. Jak zawsze, książeczka jest wypełniona barwnymi ilustracjami i nieskomplikowanym tekstem, dzięki czemu bez problemowo trafi do każdego dziecka. Niezmiennie polecam całą serię sympatycznego Frania.

,,Franek. Pierwszy dzień w przedszkolu" to kolejna część o sympatycznym języku.

Tym razem u ulubieniec dzieci w przedszkolu pojawia się nowy kolega, który nie za bardzo chce bawić z dziećmi. Mama Franka opowiada jak to było, gdy on sam poszedł po raz pierwszy do przedszkola. Jakie emocje mu towarzyszyły i kogo poznał. Kto pomogła mu przetrwać ten ważny dzień.

Książeczka będzie na pewno pomocna dla rodziców tych dzieci, które rozpoczynają przedszkole. Wraz z Jeżykiem Frankiem dowiedzą się jak wygląda każdy dzień w przedszkolu. Kiedy jest czas na zabawę, a kiedy na leżakowanie. Czy można jeść z kolegami, a kiedy wyjść na plac zabaw.

Książeczki z serii o Franku są napisane ciepłym i łatwym językiem. Pomagają dzieciom oswoić się z emocjami jakie przeżywają w każdym dniu. Przepiękne kolorowe ilustracje zachęcają do oglądania i do wspólnego czytania.

Jeśli szukacie mądrej książeczki, która zachęca do rozmowy o tym co nasze dzieci czeka w przedszkolu, to bardzo polecam ,,Franek. Pierwszy dzień w przedszkolu".

Za niespełna tydzień do przedszkolnych i szkolnych murów powróci dziecięcy gwar rozmów.
Dla niektórych będzie to wielki dzień tak jak dla nowego kolegi z grupy sympatycznego jeżyka Franka. Martwi go, że przecież przedszkole jest takie fajne, a kolega się wstydził... rodzice przypominają jak to było kiedy to on sam rozpoczynał.

Pierwsze dni bywają trudne zwłaszcza dla najmłodszych dzieci, które zaczynają swoją drogę małego ucznia- przedszkolaka, dlatego warto przygotować dziecko do nowych sytuacji jaką jest pójście do przedszkola czy reakcję na nowe dziecko w grupie. Nieocenione są w tym książeczki, które przybliżają temat i pokazują, że onieśmielenie może odczuwać każdy.

Fajne wsparcie dla dziecka i rodziców.

Ratunku, tu nie ma wi-fi! To się czyta
Katarzyna Keller0
Okładka ksiązki - Ratunku, tu nie ma wi-fi! To się czyta

Rodzina Julki jest zwyczajna jak niedzielny rosół - wiadomo: musi być, jest OK, ale nikt o nim prezentacji nie robi. Tymczasem ona ma przygotować do szkoły...

Franek jest niecierpliwy
Katarzyna Keller0
Okładka ksiązki - Franek jest niecierpliwy

Franek czeka na śnieg, ale on nie pada! ,,Dlaczego? Dlaczego nie teraz? Jak długo jeszcze mam czekać?" Mały jeżyk jest coraz bardziej zdenerwowany. Mama...