Okładka książki - Kiedy nadejdą chmury

Kiedy nadejdą chmury

Tom 3 cyklu Kobiety ze śródmieścia

Informacje dodatkowe o Kiedy nadejdą chmury:

Wydawnictwo: Dreams
Data wydania: 2026-05-12
Tytuł oryginału: Beyond the Clouds
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Magdalena Peterson

Kup książkę Kiedy nadejdą chmury

Kiedy nadejdą chmury - opinie o książce

Avatar użytkownika - ilonamik
ilonamik
Przeczytane:2026-05-30, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2026,

Lubicie powieści, których akcja osadzona jest w wojennej rzeczywistości? Ja przyznam, że bardzo i dziś z taką właśnie pozycją do was przychodzę. Tematyka wojenna niesie ze sobą zawsze ogromną dawkę emocji i refleksji. Akcja książki "Kiedy nadejdą chmury" toczy się w czasach Wielkiej Wojny. Osadzona jest głównie w Stanach Zjednoczonych oraz w okupowanej przez Niemcy Belgii. Warto wspomnieć, że mimo iż powieść stanowi fikcję literacką to autorka wplata w nią prawdziwe osoby i wydarzenia jakie miały miejsce w opisywanych czasach, co dodatkowo potęguje emocje.
Kiedy główna bohaterka powieści, Delia Byrne zostaje poproszona o pomoc w zbiórce funduszy dla Komisji Pomocy Belgii, odkrywa, że przyjdzie jej współpracować z osobą, która przed laty bardzo ją zawiodła i którą przez lata starała się wymazać ze swojego serca. To Finn Delaney, obecnie zasłużony pilot, jej miłość z czasów nastoletnich i jednocześnie przyjaciel, dzięki któremu pobyt w sierocińcu był łatwiejszy. Powraca on do Stanów jako bohater wojenny, który cudem przeżył po tym, jak Niemcy zestrzelili jego samolot i przedostał się z terenów okupowanej Belgii do Nowego Jorku. Mimo początkowej niechęci do Finna, spowodowanej wydarzeniami z ich przeszłości, serce Delii topnieje, stopniowo budząc uśpione uczucie. Kiedy Finn postanawia podjąć próbę uwolnienia z więzienia kobiety, której zawdzięcza życie, jego związek z Delią kolejny raz zostaje zagrożony. Czy pomimo trudów wojny uda im się wykorzystać druga szansę na miłość? Książka, choć stanowi już 3 tom serii, stanowi odrębną historię, można ją więc czytać bez znajomości poprzednich tomów. Mimo poruszenia w niej trudnych tematów i wydarzeń, a może właśnie dzięki nim, jest to piękna, dojrzała i refleksyjna, trudna do zapomnienia powieść, ucząca nas przebaczania.

Avatar użytkownika - anna_zajda
anna_zajda
Przeczytane:2026-06-18, Przeczytałem,

To trzeci tom cyklu ,,Kobiety ze Śródmieścia". Każdy tom opowiada o innych bohaterach i można je czytać oddzielnie.
Główni bohaterowie tej książki to Delia i Finn, którzy zakochali się w sobie, będąc nastolatkami. Niestety ich drogi się rozeszły. Gdy Ameryka przystępuje do wielkiej wojny, ona pracuje w kancelarii adwokackiej. Mimo to angażuje się na rzecz pokoju i pomaga ratować ludzi z Belgii. Finn wraca do kraju jako bohater wojenny. Chciałby jak najszybciej wrócić walczyć. Niestety dostaje inne zadanie. Nie spodziewa się, że spotka kobietę, z którą dawno temu chciał się ożenić. Delia i Finn to przeciwieństwa. Ona jest ostrożna, bojąca się zmian, kieruje się rozsądkiem, ale ma wielkie serce. On jest odważny, spontaniczny, kieruje się głosem serca. Oboje są jak ogień i woda.
To powieść historyczno - obyczajowa z wątkiem romantycznym. Fabuła ciekawa, a losy bohaterów pełne dramatycznych wydarzeń. Pokazane tu są losy Belgii podczas wojny - cierpienie, ale i odwaga ludzi. Mimo, że poruszane są tu trudne tematy, to czyta się ją szybko i przyjemnie.
To piękna powieść o miłości, przebaczaniu, nadziei, odwadze i poświęceniu w czasach, gdy każdy dzień był walką o przetrwanie. Historia dwójki doświadczonych przez życie dawnych znajomych, których los ponownie splata się. Opowieść o odnajdywaniu drogi do siebie, próbach wybaczania czegoś, czego dawniej się nie rozumiało.

80/52/2026
"Kiedy nadejdą chmury" Elizabeth Camden Dreams #recenzja #współpracabarterowa #współpracarecenzencka #kobietyześródmieścia

Odwieczna walka serca z rozumem

"Kiedy nadejdą chmury" to kolejny tom z serii Kobiety ze Śródmieście pióra Elizabeth Camden. Tym razem poznamy losy Delii i Finna, których los rozdzieliwszy przed laty, połączy ich ponownie przy wspólnej misji.

"Twoje emocje pokazują, że masz serce i duszę."

Akcja książki ponownie dzieje się podczas I wojny światowej. Ameryka przystępuje do działań wojennych, Delia pracuje w renomowanej kancelarii prawnej, jednocześnie działa na rzecz Komisji Pomocy Belgii by w taki sposób wspierać okupowane państwo przez Niemcy. Finn natomiast wraca do Nowego Jorku jako bohater wojenny, dzięki pomocy odważnych ludzi, zwłaszcza jednej kobiety Mathilde Verhaegen i jej dzieci przeżywa zestrzelenie swojego samolotu, a następnie ucieka z okupowanej Belgii. Los złączy nicie życia Delii i Finna ponownie, pracując razem przy zdobywaniu środków i wsparcia finansowego dla Komisji Pomocy Belgii będą mieli okazję przepracować dawne sprawy, które ich rozdzieliły i dadzą szansę na wspólną przyszłość.

"Odwaga nie była brakiem lęku, tylko działaniem mimo jego odczuwania."

Jednak chmury wojenne zbierają się nad ich głowami, decyzja podjęta sercem przez Finna doprowadzi do ich ponownego rozdzielenia, ale Delia porzucając swoje dotychczasowe życie w zgodzie z decyzjami podsuwanymi przez rozum, wyrusza za nim do okupowanej Belgii by uratować ukochanego.

"Czasami potrzebna jest siła, żeby przyznać się, że jest się słabym."

"Kiedy nadejdą chmury" to idealna lektura dla fanów twórczości pani Camden. Jest to romans historyczny, w którym autorka delikatnie kreśli wątek romantyczny, ale nie brak w nim ogromu emocji, autorka podkreśla przy tej relacji, jak ważne jest wybaczanie, nie tylko innym, ale i sobie, by móc żyć pełnią życia i nie marnować danego nam tak cennego czasu.

"Czasami najtrudniejsze rzeczy w życiu były najpiękniejsze."

Autorka nawiązuje w fabule do czasów pierwszej wojny światowej, przywołuje tu postać Herberta Hoovera i jego działania na rzecz Komisji Pomocy Belgii i nie tylko, więcej informacji czytelnik odkrywa w nocie od autorki na końcu książki, a także pisze o "La Libre Belgique" podziemnej prasie wydawanej w Belgii podczas okupacji.
Powieść ta jest porywającą lekturą o miłości dwojga ludzi, która zostaje wystawiana na wiele prób, ale ostatecznie zwycięża, jest także opowieścią o odwadze, bohaterstwie ludzi podczas wojny, nie tylko tych przyodzianych w mundury i walczących przy użyciu pistoletów, samolotów czy łodzi podwodnych, ale także tych zwykłych, cywili, którzy narażając własne życie potrafili ratować życie rannych żołnierzy, w tym przypadku pilota, Finna, wydawać prasę, która podtrzymywała na duchu innych mieszkańców okupowanego terenu i przekazywała prawdziwe informacje o przebiegu wojny, a także tych, którzy nie walczyli wręcz, ale swoim hartem ducha, dyplomacją pomagali dzięki organizacjom dobroczynnym wielu ludziom w okupowanych państwach.

"Twoje emocje to dowód na to, że twoja dusza jest wrażliwa mimo okropieństwa wojny, a to jest prawdziwy dar."

"Kiedy nadejdą chmury" to romans historyczny, który przeczytałam z przyjemnością i takich romansów mogę czytać więcej! Polecam Wam wszystkim, a zwłaszcza fanom romansów historycznych.

Za egzemplarz do recenzji dziękuję wydawnictwu Dreams.

Delia jest zakochana w dużo starszym od siebie mężczyźnie, u którego pracuje. W wolnym czasie angażuje się w pomoc mieszkańcom Belgi, którym doskwiera głód. Do Ameryki wraca z honorami Finn, chce jak najszybciej wyzdrowieć by wrócić do rodziny dzięki której przeżył. Ta dwójka dziesięć lat wcześniej znała się bardzo dobrze, jednak po pewnym wydarzeniu ich drogi się rozeszły. Teraz mają za zadanie działać wspólnie w dobrej sprawie. Czy przeszłość pozostanie w tyle i zapomną o tym co było? Co można poświęcić dla ratowania obcych ludzi, którzy kiedyś nam pomogli? Jak inaczej wygląda wojna w oczach różnych ludzi? Czy ktoś kto nie widział jej okrucieństw będzie potrafił zrozumieć osobę biorącą w niej czynny udział?

To już trzecia część Kobiet ze Śródmieścia i tak samo jak poprzednie bardzo się mi podobała.

Historia dwójki dawnych znajomych, których los ponownie się splata. Doświadczonych przez życie na różne sposoby, mających zupełnie inne spojrzenia na konkretne działania swojego kraju.

Jest to powieść o odnajdywaniu drogi do siebie,próbach wybaczenia czegoś czego dawniej się nie rozumiało. Dziecięcych marzeniach, może i infantylnych ale jakże dla nich ważnych. Bo każdy z nas marzy, o czymś mniejszym lub większym. Jednak każde z tych marzeń jest warte spełnienia i tak samo ważne.

To też powieść o drugiej szansie, którą mogą zniweczyć ciemne i gęste chmury wojny. Jak zakończy się historia tej dwójki? Czy będzie im dane być razem? Co z utraconymi latami, których nijak się już nie odzyska? Na jakie poświęcenie jest gotowe prawdziwe uczucie?

Świetna lektura osadzona w latach 1917, której akcja toczy się głównie w Ameryce, ale też i okupowanej Belgii. Polecam.

Ku odległym brzegom
Elizabeth Camden0
Okładka ksiązki - Ku odległym brzegom

Trudne dzieciństwo sprawiło, że pielęgniarka Jenny Bennett dzielnie stawia czoła wyzwaniom w dorosłym życiu, podczas pracy w bazie wojskowej w Presidio...

Chicago w ogniu
Elizabeth Camden0
Okładka ksiązki - Chicago w ogniu

Amerykańska powieść z polskim akcentem. Jako właścicielka cieszącej się renomą fabryki zegarów, Mollie Knox wydaje się mieć przed sobą świetlaną...