Światowy bestseller
35 mln egzemplarzy sprzedanych na całym świecie
Czy możliwe jest życie bez ulegania cudzym wpływom, oczekiwaniom i ukrytej presji?
W książce Kieruj swoim życiem dr Wayne W. Dyer zaprasza czytelnika do głębokiej refleksji nad tym, jak radzić sobie z subtelnie przekazywanymi, a zarazem niebezpiecznymi metodami manipulacji, które często stosują wobec nas ludzie z najbliższego otoczenia.
To poruszający, a jednocześnie niezwykle konkretny poradnik o odzyskiwaniu wewnętrznej autonomii. Autor z wyjątkową wnikliwością ukazuje, w jaki sposób techniki takie jak wywoływanie poczucia winy, naleganie na lojalność, porównywanie z innymi i ,,lepszymi" osobami i inne podobne mechanizmy sprawiają, że często nieświadomie rezygnujemy z własnych praw i wartości na rzecz cudzych oczekiwań.
Na licznych przykładach autor wyjaśnia, jak zakodowane od dzieciństwa błędy wychowawcze, przekazywane z pokolenia na pokolenie, wpływają na nasze decyzje, emocje, a w rezultacie - na to, kim jesteśmy.
Kieruj swoim życiem to książka, która odpowiada na pytania:
.jak rozpoznawać ukryte formy nacisku - zarówno w relacjach osobistych, jak i zawodowych czy społecznych?
.jak odzyskać prawo do samodzielnego decydowania o swoim życiu i być asertywnym?
.jak uwolnić się od narzucanych przez otoczenie oczekiwań i żyć w zgodzie z własnymi pragnieniami i wartościami?
.jak stosować narzędzia oparte na psychologii, by osiągnąć powyższe cele?
.jak ogłosić własną deklarację niepodległości?
Ta niezwykle inspirująca, pełna mądrości książka jest dla tych, którzy chcą odpowiedzialnie i świadomie kierować swoim życiem.
Wydawnictwo: MT Biznes
Data wydania: 2026-04-24
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Pulling Your Own Strings: Dynamic Techniques for Dealing with Other People and Living Your Life As You Choose
Czy zdarzyło Wam się podjąć decyzję pod wpływem innych osób? Mi nie raz, dlatego z przyjemnością sięgnęłam po książkę Wayne W. Dyer pod tytułem "Kieruj swoim życiem". Często sami nie zdajemy sobie sprawy ile sytuacji jest w naszym życiu gdzie ktoś próbuje lub próbował nami manipulować. Są wśród nich również nasi najbliżsi. Autor książki to światowej sławy terapeuta, który na przykładach pokazuje nam jak pracować nad swoją asertywnością i umiejętnością mówienia "nie". Pokazuje nam, że to my powinniśmy być na pierwszym miejscu i sami kierować własnym życiem. Do tego uczy jak rozpoznawać ukryte formy nacisku na różnych płaszczyznach naszego życia. Jest to ciekawy poradnik, chociaż niektóre przykłady jak dla mnie są trochę dziwne, ale z drugiej strony dają do myślenia. Uczmy się asertywności by lepiej funkcjonować społeczeństwie.
Wsłuchaj się w wewnętrzny głos Nowa filozofia pozytywna 9 spójnych zasad życia zgodnego z porządkiem wszechświata Moc pragnień i świadomości...
Niepowtarzalny, wzruszający i pouczający pamiętnik Wayne’a Dyera – wychowanka sierocińca, żołnierza armii amerykańskiej, a dziś bestsellerowego...
Przeczytane:2026-07-02, Ocena: 6, Przeczytałem,
Wayne W. Dyer - Kieruj swoim życiem. Osiągnij niezależność i przejmij kontrolę nad swoim życiem.
Współpraca barterowa @wydawnictwomtbiznes
Książka podzielona jest na 10 rozdziałów. Na wstępie mamy kilka słów o wiktymizacji.
1 część książki oparta jest na ofiarach manipulacji i tym, jak pozbyć się uczucia bycia taką ofiarą.
W 2 części skupiamy się na własnej wartości i sile, która się za nią kryje oraz o odwadze do stawiania czoła swoim lękom.
W 3 części autor mówi nam, aby całą przeszłość zostawić w przeszłości, nie rozdrapywać starych ran i nie oglądać się za siebie, ponieważ jest bardzo wiele rzeczy, których już nie zmienimy.
4 część zaczynamy od krótkiego testu, a następnie przechodzimy do tematu dlaczego porównujemy się z innymi i jak przestać to robić.
W 5 i 6 części skupiamy się na spokojnym i skutecznym działaniu oraz wzmocnieniu wiary w siebie. Uczenia innych jak powinni nas traktować, bo to od nas zależy jak dajemy się innym traktować.
7 rozdział poświęcony jest naszemu niewolnictwu wobec instytucji, pracy, studiów itd. i o tym jak obowiązki są ważniejsze od naszego szczęścia.
W 8 rozdziale uczymy się rozróżniać poglądy od prawdy oraz o osiągnięciu spokoju wewnętrznego i dystansu wobec rzeczywistości.
W 9 rozdziale omawiany jest temat kreatywności pod względem podjęcia działania i jak doceniać to, co już mamy.
Ostatni rozdział poświęcony jest wypełnieniu testu na temat: czy my sami jesteśmy ofiarami manipulacji.
Po krótce opisałam poszczególne rozdziały, lecz o tej książce mogłabym jeszcze wiele powiedzieć. Jest to ta pozycja, która daje wiele do myślenia. Znajdziemy też w niej kilka testów w poszczególnych rozdziałach, przykłady z życia związane z danymi poruszanymi tematami oraz rady od autora i krótkie podsumowania po każdym z rozdziałów.