"Koci świat mody. Stylowa wyszukiwanka" to barwna podróż po świecie, w której koty stają się przewodnikami po kulturach, tradycjach i modowych zwyczajach różnych krajów. Bogate ilustracje pełne są detali: tradycyjnych ubrań, lokalnych potraw, słynnych miejsc i postaci zakodowanych w kocich stylizacjach. Dzieci w przyjazny sposób poznają Vincenta van Gogha, Rembrandta, japońskie kimona, szkockie tartany czy miejskie ulice Tokio. Każda scena została dopracowana tak, by można było do niej wracać wielokrotnie i za każdym razem odkrywać coś nowego.
To wyszukiwanka, która łączy kreatywną zabawę z odkrywaniem świata. Na każdej stronie dzieci odnajdują zadania - trzeba policzyć zwierzęta, odnaleźć elementy garderoby, wyszukać składniki potraw albo zauważyć symbole charakterystyczne dla danego regionu. Dzięki temu książka świetnie wspiera koncentrację, spostrzegawczość i logiczne myślenie, a jednocześnie wprowadza młodych czytelników w fascynujące fakty związane z kulturą i sztuką.
"Koci świat mody. Stylowa wyszukiwanka" to idealna propozycja dla dzieci 6+, które lubią ilustrowane książki pełne treści, ciekawostek i zagadek. To kreatywna, pięknie zilustrowana wyprawa do różnych zakątków globu - świetna zarówno do samodzielnego oglądania, jak i wspólnego rodzinnego wyszukiwania.
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2026-04-22
Przeczytane:2026-06-13, Ocena: 6, Przeczytałem, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2026, 52 książki 2026, 26 książek 2026, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026, 12 książek 2026, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku,
Hej ?
Dzięki uprzejmości wydawnictwa Wilga wpadła mi w ręce książka ,,Koci świat mody" Karen Mabon i powiem Wam, że wizualnie to jest totalny kosmos. Autorka na co dzień projektuje ciuchy i jedwabne apaszki w Londynie i to po prostu widać na każdej stronie. Te ilustracje nie mają nic wspólnego z nudnymi, przesłodzonymi grafikami, jakich pełno w dziecięcych bajkach. Kolory są genialne, a stylówa tych kotów to mistrzostwo.
Sama książka to po prostu wielka wyszukiwanka w twardej oprawie. Latamy w niej z kotami po całym świecie, od Paryża, przez Tokio, aż po Nowy Jork i te wszystkie mruczki są poubierane w najdziwniejsze kreacje. Zaczynając od tradycyjnych kimon po jakieś totalnie odjechane, designerskie ciuchy z wybiegów. Na każdej rozkładówce jest masa szukania. Najlepsze, że detali naszpikowano tam tyle, że dziecko nie nudzi się po jednym przejrzeniu. Sami z ciekawością siedzieliśmy i szukaliśmy tych wszystkich ukrytych smaczków, bo za każdym razem odkrywa się coś, co wcześniej umknęło.
Jeśli macie w domu przedszkolaka albo dziecko z młodszych klas, które lubi koty albo po prostu jara się zagadkami w stylu ,,Gdzie jest Wally?", to będzie strzał w dziesiątkę. Fajnie wycisza wieczorem, potrafi zająć na dłuższą chwilę, a co najważniejsze, dorosły nie umiera z nudów, kiedy ogląda to razem z maluchem. Bardzo ładna, mądra i po prostu świetnie wydana rzecz.