Prawdziwa historia, która poruszyła Japonię
W Tokio znajduje się wyjątkowa kawiarnia, w której można uleczyć złamane serce. Zaprasza wszystkich, którzy cierpią z powodu rozstania - pomaga im pozbyć się żalu i rozpocząć nowy rozdział w życiu.
Do tego niepozornego miejsca trafia Momoko, niespodziewanie porzucona przez chłopaka. Dzieli się swoją historią z właścicielem kawiarni oraz i jej jedynym klientem - mnichem, przygotowując kurczaka w sosie curry, ulubione danie swojego ukochanego. Odkrywa przy tym, że ta zwykła czynność pozwala jej poczuć się lepiej. Zdaje sobie sprawę, że jedzenie przynosi katharsis, kojąc smutek i przygotowując serce na ponowne przyjęcie miłości.
Momoko zakłada więc niekonwencjonalną grupę terapeutyczną - komitet pogrzebowy dań byłych chłopaków, wspierającą wszystkich którzy odczuwają ból po rozpadzie związku.
Saki Kawashiro urodziła się w Tokio. Po ukończeniu studiów pracowała w księgarniokawiarni w Fukuoce, na południu Japonii. Wpadła na pomysł, aby dodać przepis do tamtejszego menu - ,,Ulubione curry z kurczakiem i masłem mojego byłego chłopaka" - który zawierał krótką opowieść o ich rozstaniu i stał się viralem. Pewnego dnia księgarnię odwiedził Toshikazu Kawaguchi, autor bestsellera Zanim wystygnie kawa, a redaktor Kawaguchiego zainspirował Saki do napisania książki. Tak powstała pierwsza powieść Saki, Komitet pogrzebowy dań byłychchłopaków.
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2026-06-03
Tytuł oryginału: The Ex-Boyfriend's Favorite Recipe Funeral Committee
Przeczytane:2026-06-10, Ocena: 5, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2026, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku, 52 książki 2026,
,,Łatwo stracić równowagę, gdy rozum i uczucia ciągną nas w różne strony".
Tętniące życiem serce Japonii, Tokio. Ultranowoczesne miasto nieskończonych możliwości i fascynujących kontrastów, a w nim wyjątkowa kawiarnia. Miejsce, gdzie pewna porzucona przez chłopaka dziewczyna, Momoko, stworzyła przestrzeń do wypowiedzenia na głos swoich myśli, niespełnionych oczekiwań, tłumionych emocji. Zaprasza więc wszystkich, którzy cierpią z powodu rozstania. Gwarantuje wysłuchanie i być może ma jakąś receptę, by pożegnać wspomnienia i uleczyć nie jedno złamane serce.. Wpadniesz?
,,Komitet pogrzebowy dań byłych chłopaków" to nietuzinkowa powieść obyczajowa, która ma szansę stać się daniem głównym nie jednego letniego popołudnia. O trudnych emocjach i skomplikowanych relacjach w pozornie zabawny sposób. O smaku smutku, straty, łez i żalu. O goryczy porzucenia, zdrady, rozczarowania. I w końcu o słodyczy oczyszczenia, pogodzenia i nadziei na nowe.
Polecam.