Okładka książki - Koniec wszystkiego. Jak wojna prowadzi do zniszczenia

Koniec wszystkiego. Jak wojna prowadzi do zniszczenia

Tak upadają cywilizacje. Tak kończy się świat

. Dlaczego ludzie, którzy budują cywilizację, potrafią równie łatwo ją zniszczyć?

. Jakie ostrzeżenia zostawiła nam historia - i czy jeszcze umiemy ich słuchać?

. Czy współczesny świat naprawdę jest odporny na totalną wojnę?

. Jak blisko jesteśmy granicy, za którą kończy się nasz świat?

Victor Davis Hanson, wybitny historyk wojskowości, prowadzi czytelnika przez tysiące lat ludzkich konfliktów - od starożytnych oblężeń po podbój Nowego Świata - by ukazać, jak społeczeństwa schodzą z drogi rozumu w otchłań barbarzyństwa. W opowieściach o Tebach, Kartaginie, Konstantynopolu i Tenochtitlánie odsłania dramat, przemoc i złudzenia, które prowadziły do zagłady całych cywilizacji.

To książka, która ostrzega: zmieniły się narzędzia i język konfliktów zbrojnych, lecz ludzka natura pozostała ta sama. A wojna, która nie zna litości, wciąż może powrócić - szybciej, niż nam się wydaje.

Poruszająca, błyskotliwa i przerażająco aktualna lekcja historii, której nie możemy zignorować.

Książka niezwykle aktualna we współczesnym świecie. Zawdzięcza to zarówno umiejętnej analizie szczegółu, jak i mistrzowskiemu budowaniu ogólnego obrazu sytuacji. To dzieło o wyjątkowej głębi.

,,Wall Street Journal"

Victor Davis Hanson - erudyta o bogatej wyobraźni, łączący wyważenie z przenikliwością - opowiada historię najbardziej brutalnych wojen starożytności. To dzieło, które niesie ważną lekcję także wobec wyzwań współczesnego świata.

,,Claremont Review of Books"

Lektura obowiązkowa dla wszystkich zainteresowanych historią starożytną i przednowoczesną. Victor Davis Hanson pisze znakomitym stylem, korzystając z imponującego zasobu źródeł dawnych i współczesnych oraz uwzględniając różne punkty widzenia.

,,Irish Times"

Tytuł oryginału: The End of Everything: How Wars Descend Into Annihilation

Tagi: Biografie i literatura faktu

Kup książkę Koniec wszystkiego. Jak wojna prowadzi do zniszczenia

Victor Davis Hanson0
Okładka ksiązki - Śmierć Obywatela. Jak postępowe elity, plemienność i globalizacja niszczą ideę Ameryki

Historia ludzkości pełna jest opowieści o chłopach, poddanych i plemionach. Jednak koncepcja ,,obywatela" jest historyczną rzadkością -- i przez ponad...