Okładka książki - Krew nie woda

Krew nie woda

Niektóre potwory istnieją naprawdę.

Mylne tropy. Fałszywy potwór. Prawdziwe zło.

Inspektor Jack Logan pracuje w policji od dwudziestu lat i spotkał już niejedno monstrum. Przeniósł się na spokojne szkockie wyżyny, by uciec od spraw, które nie pozwalają mu w nocy zasnąć. Nic z tego. Na brzegu Loch Ness zostaje znalezione bestialsko okaleczone ciało. Media od razu ogłaszają: ,,Potwór z jeziora zaatakował". Natychmiast ściągają tam tłumy łowców Nessie, turystów oraz ludzi żądnych krwi. Logan i jego zespół muszą działać szybko, by amatorzy sensacji nie zatarli śladów. Presja rośnie z każdą godziną, tropów jest wiele, tym bardziej że fałszywe potwory odwracają uwagę od prawdziwego zła.

To śledztwo może okazać się największym wyzwaniem w karierze Jacka. Lecz jeśli wykona choć jeden fałszywy ruch - zarazem ostatnim.

Tymczasem daje o sobie znać dawny wróg...

Mroczny klimat, szybkie tempo i czarny humor - szkocki ,,tartan noir" w najlepszym wydaniu.

J.D. Kirk to szkocki autor kryminałów, który skrywa wielką tajemnicę: tak naprawdę nie istnieje. Pod swoim prawdziwym nazwiskiem - Barry Hutchison - opublikował wiele nagradzanych książek dla dzieci i dorosłych, scenariuszy i komiksów. Liczne morderstwa popełnia zaś jako J.D. Kirk (nikt nie wie, co oznacza J.D., ale też nikomu to specjalnie nie przeszkadza). Odkąd w 2019 roku napisał pierwszą powieść o Jacku Loganie, sprzedał ponad trzy miliony książek, wielokrotnie trafiał na listy bestsellerów, a w 2024 roku Amazon zaliczył go do sześciu najbardziej poczytnych autorów formatu kindle. Fani kochają go za dynamiczne zwroty akcji, mrożące krew w żyłach morderstwa i poczucie humoru.

Recenzje:

Inspektor Logan z pewnością stanie się jednym z ulubionych detektywów Szkocji. - Adam Croft

Wciągająca. - Simon McCleave

Wybitna. - Caro Ramsay

Błyskotliwa i piekielnie zabawna. - Marion Todd

Żwawe tempo i iskrzące dialogi. - Douglas Skelton

Przemawiająca do wyobraźni i surowa. - Lynne McEwan

Perfekcyjnie wyważone tempo, wspaniale nakreśleni bohaterowie... z wystarczającą liczbą zwrotów akcji, by zadowolić nawet najbardziej wymagających czytelników - ta książka mknie niczym rozpędzony pociąg. - James Oswald

Informacje dodatkowe o Krew nie woda:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2026-05-05
Tytuł oryginału: Thicker than Water

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Kup książkę Krew nie woda

Krew nie woda - opinie o książce

Avatar użytkownika - asia_czyta_ksiazki
asia_czyta_ksiazki
Przeczytane:2026-06-07,

Loch Ness to na jej brzegu znaleziono dość brutalnie okaleczone zwłoki. Oczywiście to makabryczne wydarzenie rozpala wyobraźnię mediów a samo jezioro staje się sensacją. To powoduję że spokój zamienia się w chaos a Nessie znowu ożywa i sieje postrach wśród mieszkańców i turystów.

~

Jack Logan chcąc uwolnić się z koszmarów przeszłości przeprowadza się do Szkocji. Ale zamiast odnaleźć spokój prowadzi śledztwo tajemniczego morderstwa z Loch Ness. Czas ucieka, napięcie rośnie, krąg podejrzanych się zawęża a zagadka wciąż nie rozwiązana.

~

Na szczęście Logan ma wspaniały zespół, który mimo wszystko współpracuje. Na szczęście poszlaki okazują się mniej oczywiste niżby się wydawało. Co wydarzy się nad jeziorem Loch Ness? Czy Logan po raz kolejny rozwiąże zagadkę? Jakie tajemnice kryją się za morderstwem?

~

To kolejna książka autora, którą się po prostu czyta zachłannie. A każdy nawet tej najmniejszy szczegół wyłapany podczas czytania powoduje, że czytelnik biernie bierze udział w śledztwie. Książka po prostu majstersztyk, czytając czuje się każdą najmniejszą emocje jaka towarzyszy bohaterom. A każda kolejna przeczytana strona powoduje jeszcze większą ochotę aby poznać dalszy przebieg fabuły.

~

Oczywiście detektyw Logan mimo napięcia i stresu działa w dość spokojny i opanowany sposób. Bardzo go polubiłam i to było oczywiste, że po raz kolejny osiągnie sukces. Ale muszę przyznać, że rozwiązywałam zagadkę wraz z policją i nigdy bym nie wpadła na prawdziwego mordercę. Tego się po prostu nie spodziewałam. Ale jak to się mówi spoczywaj się niespodziewanego.

~

Autor prowadzi tę całą historię dość pewnie odsłaniając kolejne fragmenty układanki. Wszystko z czasem do siebie pasuje ale tak nie dom końca bo im dalej wchodzisz do jeziora tym głębiej się zanurzasz. Cóż ja mogę dodać na poszukiwanie po prostu POLECAM!

~

Książka kryje tajemnice, mrok i ciągłe poczucie zagrożenia ale to tworzy niesamowity klimat. Liczne zwroty akcji powoduja, że fabuła nie zasłania tępa a czytelnik chce czytać coraz więcej. Książka idealna dla fanów mrocznych ale też niepokojących historii, w których nic nie jest oczywiste. Ja koniecznie muszę przeczytać kolejny tom przygód Logana a Was zachęcam abyście sięgnęli po tę książkę!

Dziękuję wydawnictwu Prószyński i S-ka za egzemplarz ❤️

Avatar użytkownika - Ewa_czytajac
Ewa_czytajac
Przeczytane:2026-05-17, Ocena: 6, Przeczytałam,

Szkocja, malownicze miejsce nad jeziorem, gdzie turyści chętnie spędzają wolny czas. Nikt nie ma świadomości, że pod powierzchnią wody skrywa się mroczny sekret, próbując ukryć coś w swoich głębinach...

Lubicie mocne, mrożące krew w żyłach szkockie kryminały?

Zapraszam na drugie już spotkanie z inspektorem Loganem człowiekiem, który nie szczędzi sił i sprytu, a także odwagi rozwiązując zawiłe, kryminalne zagadki.

Pomimo swoich prywatnych problemów Jack jest bardzo skuteczny w pracy, obecnie zostaje skierowany do prowadzenia śledztwa w sprawie śmierci kobiety, której ciało zostało znalezione w jeziorze Loch Ness. Zwł*oki przedstawiają koszmarny widok, ich stan oka*leczenia jest bardzo znaczny, ktoś z premedytacją dokonał tego bru*talnego czynu. Policyjnej grupie przewodzi Jack Logan ze swoim zespołem. Od pierwszej chwili prowadzone jest intensywne śledztwo, jednak by rozwiązać wiele niewiadomych, trzeba mądrze i szybko połączyć wszystkie fakty, które utworzą obraz ostatnich chwil życia kobiety. Bliscy ofiary chcą odnalezienia i ukarania sprawcy...

Sytuacja zaczyna się komplikować, coraz więcej wątków i podejrzanych, każdy może pasować do profilu mor*dercy. Na posterunku zjawia się ekscentryczna starsza kobieta, przynosi niezbyt wyraźne zdjęcia, które sama wykonała. Twierdzi, że winnym tego czynu jest potwór z jeziora...

Każda sprawa kryminalna budzi emocje, jest intrygująca, pełna domysłów i podejrzeń, ale tylko potwierdzone dowody mogą wpłynąć na finał sprawy.

Rewelacyjna, wciągająca i niepokojąca historia, którą czyta się jednym tchem. Autor buduje niesamowite napięcie, systematycznie odkrywając poszczególne elementy układanki, które w pewnej chwili wskakują na swoje miejsce. Genialnie poprowadzona fabuła nie pozwala zbyt szybko rozwiązać zagadki, błądzimy w labiryncie domysłów, a zakończenie zdecydowanie zaskakuje. Szybka akcja, duszny klimat, oraz mistyczny wątek są niezwykle ciekawe, jednak poszczególne tropy potrafią nieźle zmylić. Bardzo podobały mi się portrety psychologiczne postaci, ich różnorodność, każdy próbuje coś ukryć. Świetna, idealnie zbudowana historia kryminalna. Trudne, bezwzględne zdarzenia przeważają, lecz są złagodzone dialogami doprawionymi czarnym humorem tworząc idealną całość powieści. Już nie mogę się doczekać kolejnego spotkania z bohaterami szkockiego kryminału.

Bardzo polecam, czytajcie

Avatar użytkownika - brunetkabooksrec
brunetkabooksrec
Przeczytane:2026-05-22, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,

Pierwsze wrażenie? Mroczne szkockie wyżyny, ulewny deszcz i ciało w rzece. I ten cholernie cięty humor detektywa Logana, który sprawia, że chce się czytać dalej nawet kiedy robi się naprawdę nieprzyjemnie.

Fabuła? Wyobraź sobie mroczne, szkockie wyżyny, gdzie legenda o potworze z Loch Ness nagle staje się przerażająco realna. Właśnie w taki klimat wrzuca nas J.D. Kirk w drugim tomie swojej serii. Niespokojny detektyw na emeryturze. Głównym bohaterem jest doświadczony inspektor Jack Logan. Po latach ścigania psychopatów i przeżytych traumach, przenosi się w spokojne szkockie góry, szukając wytchnienia i ucieczki przed przeszłością, która nie daje mu spać po nocach. Ma nadzieję na nieco spokojniejszą służbę, ale los, jak to on, ma wobec niego inne plany. 🌊 Potwór z Loch Ness atakuje? Spokój na wyżynach zostaje brutalnie przerwany, gdy na brzegu słynnego jeziora zostaje znalezione bestialsko okaleczone ciało. 🎭 Szalona pogoń za sensacją. Morderstwo od razu rozgrzewa media do białego stopnia. Te natychmiast ogłaszają, że to sprawka „Potwora z Loch Ness”. Do miasteczka zjeżdżają się tłumy łowców Nessie i turyści żądni sensacji, którzy nieświadomie utrudniają śledztwo i zacierają kluczowe dowody. 🤫 Mroczne sekrety małej społeczności. Podczas gdy wszyscy szukają mitycznego stwora, Logan i jego zespół muszą działać szybko i skupić się na prawdziwym, ludzkim złu. Szybko okazuje się, że pozory mylą, a w małej, hermetycznej społeczności, gdzie każdy kogoś zna, roi się od sekretów, półprawd i mrocznych tajemnic. Prawdziwy potwór może być znacznie bliżej, niż ktokolwiek się spodziewa. ⏳ Śledztwo z ogromną presją czasu. Czasu jest niewiele, a presja rośnie z każdą godziną. Logan musi lawirować między fałszywymi tropami, które odwracają jego uwagę od prawdziwego zła, a politycznymi naciskami z góry. To śledztwo może okazać się największym wyzwaniem w jego karierze, a jakiekolwiek potknięcie może być dla niego ostatnim. Dodatkowo, w najgorszym możliwym momencie, z mroków przeszłości wychodzi stary wróg, przez co gra toczy się nie tylko o rozwiązanie zagadki, ale i o życie.

Czy zatem chodzi o szaleńca, czy prawdziwy mityczny potwór? Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko odesłać Cię do lektury – gwarantuję, że będziesz zaskoczony, podobnie jak ja! 😉

J.D. Kirk mistrzowsko miesza śledztwo z prywatnymi demonami bohaterów, a każdy trop prowadzi w coraz mroczniejsze zakamarki. Nie brakuje zwrotów akcji, które zwalają z nóg i momentów, kiedy cisza w pokoju robi się głośna.

Bohaterowie to prawdziwy majstersztyk. Jack Logan – zgorzkniały, zmęczony życiem, ale lojalny jak mało kto. Jego załoga? Każde z nich ma swój bagaż, własne dziwactwa i momenty, które wyciskają łzy (albo wybuch śmiechu w najmniej odpowiednim momencie). Czujesz ich strach, złość, bezsilność. I ogromną potrzebę sprawiedliwości.

Tempo? Od pierwszej strony gaz do dechy, ale z przystankami na złapanie oddechu. Autor pisze jak facet, który wie, że czytelnik nie chce opowiadań – chce być W ŚRODKU akcji. Dialogi ostre, cięte, naturalne. Opisy miejsc tak plastyczne, że czujesz zapach torfu i wilgoci.

Dla kogo? Dla fanów szkockich kryminałów z pazurem (czytajcie: Stuart MacBride, Chris Carter). Dla tych, którzy lubią, gdy humor miesza się z grozą, a sprawiedliwość ma swoją cenę. Nie dla osób o słabych nerwach – brutalność jest tu obecna, ale nigdy bez sensu.

Moja ocena: 9/10 🌟

BRUNETTE BOOKS

Avatar użytkownika - z_ksiazka_w_plec
z_ksiazka_w_plec
Przeczytane:2026-06-12, Ocena: 6, Przeczytałem,

,,Krew nie woda" to drugi tom serii z inspektorem Jackiem Loganem.

Tym razem para nastolatków nad jeziorem Loch Ness odkrywa zwł*ki kobiety. Media od razu ogłaszają, że to bestia z jeziora. Logan i jego zespół muszą więc działać szybko, by media nie zatuszowały sprawy. W trakcie śledztwa odkryją wiele tropów, które nie zawsze pomogą dotrzeć do prawdy.

Uwielbiam serie kryminalne nie tylko ze względu na zagadkę kryminalną, ale również dlatego, że mogę bardziej poznać głównych bohaterów. Tutaj inspektora Logana, który po ciężkich przeżyciach z poprzedniego tomu, przeniósł się na spokojne szkockie wyżyny. Ale czy udało mu się uciec przez przeszłością?

Książka wciąga od samego początku, a napięcie nie opuszcza do samego końca. Do tego dochodzi ciekawość tego co tak naprawdę się wydarzyło i kto z przeszłości na nowo pojawi się w życiu naszego inspektora.

W książce znajdziemy liczne ślepe tropy, które sprawiają, że napięcie nie odpuszcza nawet na chwilkę. Sama akcja jest dość dynamiczna i nie ma mowy o nudzie.

Autor posiada ciekawy styl pisania. W jego książkach nie brakuje brutalnych scen, ale również pojawia się tutaj czarny humor. Dzięki takiemu połączeniu czytelnik nie czuje się przytłoczony i książka jest angażująca.

Jeśli lubcie więc czarny humor, bohaterów z bagażem doświadczeń oraz akcje osadzoną w małej miejscowości to bardzo polecam zarówno ,,Krew nie woda" jak również poprzednią cześć ,,Stosy kości".

Po rozwiązaniu ostatniej zagadki kryminalnej, Jack oczekiwał chwili wytchnienia. Niestety, z jeziora Loch Ness wyłowiono ciało kobiety. Stan zwłok nie wskazuje na to by się utopiła, raczej że coś lub, co bardziej prawdopodobne, ktoś, ją zaatakował. Pewne jest, że był to potwór, tylko, w ludzkiej skórze. Inspektor Logan odnawia stare znajomości jednak druga strona wolałaby takich "znajomych" zapomnieć.

Szkodzki kryminał. Małomiasteczkowy, osnuty mgłami, zimny, wietrzny i bardzo wciągający.

Główny bohater, Jack to postać ze świetnym poczuciem humoru, nieważne,że czarnym, drobnostkowy, wyłapujący detale, potrafiący trafnie ocenić człowieka - chociaż nie zawsze - jednym spojrzeniem. Naginający zasady bezpieczeństwa, zazwyczaj i najczęściej swojego, spadający na cztery łapy, chociaż pokiereszowany przez życie stawiający dobro innych ponad własne. Takich właśnie bohaterów cenię i tym chętniej przeczytałam tę część.

Co skrywa się pod zewnętrzną skorupą człowieka, nie wie nikt.

Do jakich okrutnych czynów jest zdolny wobec innych, ciężko w to uwierzyć.

Jak bardzo potrafi naginać rzeczywistość aby nie widzieć swoich przewinień, nie da się tego pojąć.

Kryminał w mrocznym klimacie, osnuty mgłą legend i potworze ukrytym w głębi jeziora...chociaż ten którego powinniśmy się bać jest tuż obok.

Wciągająca, z dosyć, aczkolwiek mniej niż w poprzedniej części, zawiłą fabułą - tutaj mam wrażenie,że tropami rządził przypadek- ze świetnie wykreowanymi bohaterami. Zdecydowanie wart polecenia, zwłaszcza fanom kryminałów. Czekam na więcej.

Po raz drugi mogłam śledzić losy inspektora Jacka Logana, stworzonego przez J.D. Kirka. Tom 2 będzie dla niego bardzo niebezpieczny. Przyjdzie mu się zmierzyć z trudną sprawą, w której w brutalny sposób zostaje zabita kobieta. Wszystko na to wskazuje, że był to mord rytualny. A jej oprawcą był prawdziwy potwór. Czyżby potwór z Loch Ness się ujawnił? Tego oczywiście wam nie zdradzę.
Autor w idealny sposób pokazuje nam, co może się zdarzyć, gdy będziemy zadzierać z duchami, używając między innymi tablicy Ouija. Z własnego doświadczenia powiem wam, że jest to bardzo niebezpieczne.
Inspektor Jack Logan jest godny naśladowania. Uwielbiam jego ironiczne poczucie humoru i przemyślenia. Cieszę się, że ma tak duży dystans do samego siebie. W jego zawodzie to jest bardzo potrzebne, żeby po prostu nie zwariować. Życzę mu dużo sukcesów na polu prywatnym. Mam nadzieję, że uda się jemu odbudować relację z jego dorosłą córką. Niestety jego praca mu tego nie ułatwia. Obecnie pracuje z idealną ekipą, która staje dosłownie na rzęsach i często ryzykuje własnym życiem, żeby rozwiązać sprawę brutalnej zbrodni. Tropów będzie dużo. Komuś intensywnie zależy na tym, żeby prawda nigdy nie wyszła na jaw. Dlaczego? Okaleczone ciało kobiety, które w dziwnych okolicznościach wypłynęło z jeziora Loch Ness, wzbudzało tanią sensację i niestety ściągnęło tłumy gapiów i dziennikarzy. To niestety nie wróżyło niczego dobrego.
Historia ukryta na kartkach powieści "Krew nie woda" jest dosyć mroczna i trzymająca w napięciu prawie do ostatniej strony. J.D. Kirkowi udało się stworzyć taką opowieść, której nie da się odstawić, nim oczywiście nie pozna się zakończenia. I tu pojawia się coś zaskakującego, po pierwsze oczywiście personalia sprawcy, które mocno wbijają w fotel, a po drugie, zachęcający fragment do przeczytania kolejnej części przygód inspektora Logana i odkrycia, tego co nieznane.
Jeżeli lubicie czytać klimatyczne kryminały, które zabierają was do pięknej Szkocji, to polecam wam całą serię z inspektorem Loganem. Najpierw przeczytajcie "Stosy kości", a dopiero później zabierzcie się za "Krew nie woda". Tak lepiej zrozumiecie postawę Logana i jego nowych kompanów.
Kryminał "Krew nie woda" szybko się czyta. Nie ma tutaj powolnej akcji. A im było bliżej rozwiązania sprawy, tym byłam bardziej podekscytowana. Nie zapomnę szoku, gdy nastąpił całkowity zwrot akcji. Mam nadzieję, że kiedyś zobaczę inspektora Logana na dużym lub małym ekranie.

Avatar użytkownika - Krukrenata
Krukrenata
Przeczytane:2026-05-22, Ocena: 6, Przeczytałam,

Szkocja. Loch Ness.

Lipcowy wieczór nad jeziorem, w założeniu dwójki nastolatków romantyczny, okazał się dramatyczny... Dzieciaki odkrywają w lodowatej wodzie zmasakrowane ciało kobiety owinięte w brezent.

Starszy inspektor Jack Logan na własne życzenie przenosi się na północ Szkocji. Potrzebuje zmiany, dręczą go nierozwiązane sprawy, nie może pogodzić się z tym, że niektórzy mordercy uniknęli kary. Już w czasie drogi do nowego miejsca pracy otrzymuje wezwanie do wyjaśnienia tej zatrważającej zbrodni.

Reaguje błyskawicznie, chociaż to trochę zmęczony życiem, doświadczony przez los facet. Ma zamiar bezzwłocznie oddać się śledztwu, jak zwykle nie dbając o polityczną poprawność ani biurokratyczne konwenanse.

Jego cięty, często czarny dowcip, ironiczne riposty oraz dystans do samego siebie i otaczającej go rzeczywistości sprawiają, że lubię go coraz bardziej. Pod grubą skórą cynika kryje się głębokie poczucie sprawiedliwości, lojalność wobec zespołu oraz niezłomna determinacja w ściganiu morderców.  Świadków przesłuchuje łagodnie, ale dociekliwie, ufając swojej intuicji.

Druga część cyklu czytała mi się jeszcze lepiej niż pierwsza. Obok brutalności i mroku, które są nieodłączne w pracy kryminalnej,  pojawiają się znakomicie zarysowane postacie, autentyczne problemy i angażujące dialogi. Sama historia poprowadzona jest świetnie - dynamicznie, z dużą dawką napięcia. Autor stworzył historię, która łamie serce i uświadamia, że w niektórych ludziach drzemie bestia o wiele gorsza niż osławiony potwór z Loch Ness.

Powieść czyta się szybko, zgadzam się ze sformułowaniem na okładce - to kryminał uzależniający, bezkompromisowy!

Żeby uciec od starych demonów, inspektor Logan opuszcza Glasgow i przenosi się do Inverness. Tam, zamiast spokoju, czekają na niego wyłowione z Loch Ness okaleczone zwłoki nauczycielki. Logan pragnie znaleźć sprawcę tej brutalnej zbrodni. Zagadka, z którą przyjdzie mu się zmierzyć, przerośnie najgorsze wyobrażenia.

No jakże miło było wrócić na chłodne i surowe szkockie wyżyny! Inspektor Logan, mimo ogromnych przeżyć związanych ze sprawą Szeptacza, wciąż jest w dobrej formie, czyli marudny, lecz skuteczny. Zszokowany bestialskim mordem na nauczycielce i makabrycznym okaleczeniem jej ciała, pragnie znaleźć sprawcę nie tylko z powodu zawodowego profesjonalizmu. Bez pardonu zagłębia się w życie ofiary i jej bliskich, bada relacje i precyzyjnie analizuje wszelkie możliwe tropy i poszlaki. Odkrycie sprawcy i jego pokręconej, demonicznej motywacji zaskakuje wszystkich.

J.D. Kirk po raz kolejny zachwycił mnie swoją twórczością. To mroczna podróż do wnętrza ludzkiej duszy, w której mieszkają groźne demony, czai się pierwotny lęk i toczy się wojna z dawnymi traumami. Pod płaszczem czarnego humoru, sarkastycznych dialogów i pozornej lekkości obyczajowej Kirk pokazuje wszystko, co w człowieku niedoskonałe i złe. Udowadnia też, że przeszłość jest nieodłącznym elementem teraźniejszości i prędzej czy później upomni się o swoje. Tak było w przypadku zamordowanej Mairi, która w mniemaniu sprawcy musiała odpowiedzieć za swoje grzechy. W powieści zderzamy się też z najgorszymi patologiami, dysfunkcjami, złem i występkiem.

Oszczędna, skoncentrowana na wydarzeniach narracja, pełna widowiskowych opisów przyrody i zjawisk podkręca posępną i budzącą grozę atmosferę powieści. Zespół śledczych to ludzie z krwi i kości, różnorodni i charakterni, którzy świetnie wypisują się w szkocką społeczność, a posterunkowy Tyler Neish to istna perełka teamu Logana. No i pani patolog Shona Maguire - pozytywnie zakręcona dziwaczka, która, mam nadzieję, ożywi trochę tego zrzędliwego Logana, bo ich współpraca zapowiada się na lekko wybuchową...

Seria z Jackiem Loganem to z pewnością moje tegoroczne odkrycie na kryminalnej scenie. Ciekawa, mocna fabuła, dobrze poprowadzona intryga kryminalna, fajni bohaterowie, emocje i utrzymany poziom napięcia są tutaj gwarantem jakości. Fakt, że motywacja sprawcy i powody, dla których dokonał tego okropnego czynu, są może trochę naciągane, ale nie będę drobiazgowa, bo całość wypada świetnie. Może wystarczy tu zrozumieć, że czasem w człowieku przeszłość siedzi bardzo mocno, a jego czyny są wynikiem jego szalonego umysłu...

Przy tej okazji dowiedziałam się, że powieść zaliczana jest tartan noir - podgatunku lit. kryminalnej, który łączy elementy czarnego kryminału z mocnym społeczno-kulturalnym tłem szkockim. I jeśli wczytać się w gatunkowe cechy tartan noir, to J.D. Kirka można uznać za mocnego przedstawiciela.

J.D. Kirk0
Okładka ksiązki - Krew nie woda

Niektóre potwory istnieją naprawdę. Mylne tropy. Fałszywy potwór. Prawdziwe zło. Inspektor Jack Logan pracuje w policji od dwudziestu lat i spotkał...

J.D. Kirk0
Okładka ksiązki - Krew nie woda