Loch Ness to na jej brzegu znaleziono dość brutalnie okaleczone zwłoki. Oczywiście to makabryczne wydarzenie rozpala wyobraźnię mediów a samo jezioro staje się sensacją. To powoduję że spokój zamienia się w chaos a Nessie znowu ożywa i sieje postrach wśród mieszkańców i turystów.
~
Jack Logan chcąc uwolnić się z koszmarów przeszłości przeprowadza się do Szkocji. Ale zamiast odnaleźć spokój prowadzi śledztwo tajemniczego morderstwa z Loch Ness. Czas ucieka, napięcie rośnie, krąg podejrzanych się zawęża a zagadka wciąż nie rozwiązana.
~
Na szczęście Logan ma wspaniały zespół, który mimo wszystko współpracuje. Na szczęście poszlaki okazują się mniej oczywiste niżby się wydawało. Co wydarzy się nad jeziorem Loch Ness? Czy Logan po raz kolejny rozwiąże zagadkę? Jakie tajemnice kryją się za morderstwem?
~
To kolejna książka autora, którą się po prostu czyta zachłannie. A każdy nawet tej najmniejszy szczegół wyłapany podczas czytania powoduje, że czytelnik biernie bierze udział w śledztwie. Książka po prostu majstersztyk, czytając czuje się każdą najmniejszą emocje jaka towarzyszy bohaterom. A każda kolejna przeczytana strona powoduje jeszcze większą ochotę aby poznać dalszy przebieg fabuły.
~
Oczywiście detektyw Logan mimo napięcia i stresu działa w dość spokojny i opanowany sposób. Bardzo go polubiłam i to było oczywiste, że po raz kolejny osiągnie sukces. Ale muszę przyznać, że rozwiązywałam zagadkę wraz z policją i nigdy bym nie wpadła na prawdziwego mordercę. Tego się po prostu nie spodziewałam. Ale jak to się mówi spoczywaj się niespodziewanego.
~
Autor prowadzi tę całą historię dość pewnie odsłaniając kolejne fragmenty układanki. Wszystko z czasem do siebie pasuje ale tak nie dom końca bo im dalej wchodzisz do jeziora tym głębiej się zanurzasz. Cóż ja mogę dodać na poszukiwanie po prostu POLECAM!
~
Książka kryje tajemnice, mrok i ciągłe poczucie zagrożenia ale to tworzy niesamowity klimat. Liczne zwroty akcji powoduja, że fabuła nie zasłania tępa a czytelnik chce czytać coraz więcej. Książka idealna dla fanów mrocznych ale też niepokojących historii, w których nic nie jest oczywiste. Ja koniecznie muszę przeczytać kolejny tom przygód Logana a Was zachęcam abyście sięgnęli po tę książkę!
Dziękuję wydawnictwu Prószyński i S-ka za egzemplarz ❤️
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2026-05-05
Tytuł oryginału: Thicker than Water
Joanna Szymczak
Nie wszystkie ofiary da się uratować. Zaginione dziecko. Udręczony detektyw. Tykający zegar. Jack Logan myślał, że najgorsze już za nim. Dziesięć lat...
Czy można zabić kogoś, kto nie istnieje? Ofiary nie są prawdziwe. Tak uważa morderca. Każdy może zginąć. Po dwudziestu latach służby inspektor Jack...