Okładka książki - Kroniki Archeo. Klątwa złotego smoka. Tom 4

Kroniki Archeo. Klątwa złotego smoka. Tom 4

Londyn, Japonia i... kradzież, która wygląda jak scena z filmu sensacyjnego. Podczas aukcji w domu Christie's zamaskowani napastnicy, przypominający ninja, kradną cenne japońskie obrazy. Kolejne włamania następują błyskawicznie, a wszystkie skradzione dzieła łączy jeden motyw - czarny wachlarz ze złotym smokiem. Legenda głosi, że kto nim powachluje trzy razy, odzyskuje młodość.

Wkrótce włamanie następuje także w domu Gardnerów, a trop prowadzi aż do Japonii. Rodzina wyrusza do Kraju Kwitnącej Wiśni, a wraz z nimi w przygodę zostają wciągnięci Ostrowscy. Tam czekają na nich kolejne zagadki: piraci, wojownicy ninja, tajemniczy ronin i niebezpieczna mafia, która również pragnie zdobyć niezwykły artefakt. Pojawia się także Jack Fox - poszukiwacz przygód, którego intencje są równie zagadkowe jak jego przeszłość. Czy to on stoi za kradzieżami? A może działa na zlecenie kogoś potężniejszego?

Na bohaterów czekają pościgi, spotkania z bezwzględnymi przestępcami i podróż do serca Japonii, gdzie historia i legenda splatają się w jedną opowieść. Czy uda im się ocalić wachlarz przed tymi, którzy chcą wykorzystać jego moc? I czy klątwa złotego smoka dosięgnie również ich?

,,Klątwa złotego smoka" to czwarty tom bestsellerowej serii Agnieszki Stelmaszyk. To pełna akcji, zwrotów i orientalnych klimatów przygodówka dla dzieci 9-12 lat, które marzą o dalekich podróżach, niezwykłych tajemnicach i starożytnych legendach.

Informacje dodatkowe o Kroniki Archeo. Klątwa złotego smoka. Tom 4:

Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2025-11-12
ISBN: 9788383199696

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 9 lat

Kup książkę Kroniki Archeo. Klątwa złotego smoka. Tom 4

Kroniki Archeo. Klątwa złotego smoka. Tom 4 - opinie o książce

Dom aukcyjny w Londynie. Tu dochodzi do brawurowej kradzieży. Przez okna wpadają ninja i kradną obrazy wystawione na licytację. Co ciekawe wcale nie są to najbardziej wartościowe dzieła z przygotowanych do sprzedaży. Co tak wyjątkowego w nich było? Co jeszcze bardziej podejrzane, w następnych dniach zostają skradzione kolejne japońskie obrazy. Młodzi Gardnerowie, pomimo zakazów rodziców, nie mogą oprzeć się pokusie przyjrzenia się tej sprawie. Do tego pojawia się tajemniczy człowiek, który interesuje się astrolabium zakupionym przez ich dziadka. Ślady prowadzą Gardnerów, a także ich przyjaciół z Polski, do kraju kwitnącej wiśni. Dzieci nawet nie przypuszczają, jak poważne niebezpieczeństwo czyha tam na nich.

Japońska przygoda Gardnerów i Ostrowskich została zatytułowana „Kroniki Archeo. Klątwa Złotego Smoka”. Agnieszka Stelmaszyk w pomysłowy sposób prezentuje nam tamtą kulturę i historię. Nawiązując do rozbudzającej wyobraźnię legendy kreuje sprawę kryminalną, a na jej tle czytelnicy dowiedzą się co nieco o samurajach, roninach, buddyjskich klasztorach, ceremonii picia herbaty czy japońskich domach. Moim zdaniem temat jest bardzo wdzięczy, bo japońska kultura jest tak inna od europejskiej. Dla młodego czytelnika to wszystko będzie nowe i – wierzę, że również – ekscytujące. Szczególnie, że autorka nie szczędzi akcji. Spójrzmy chociażby na scenę otwierającą tę opowieść. Czy ninja wskakujący przez okno, nie rozpalają wyobraźni?

„Kroniki Archeo” to generalnie bardzo ciekawy cykl powieści przygodowych dla dzieci nawiązujących do historii, a „Klątwa Złotego Smoka” to szczególnie godny uwagi tom. Zaskoczy on dzieci niezwykłą japońską kulturą, a niebezpieczne okoliczności opisanych wydarzeń, w których nie wiadomo, komu można zaufać, jak i niezwykli bohaterowie, sprawią, że książka ta okaż się wyjątkowo wciągająca.

Avatar użytkownika - NataliaDrazek88
NataliaDrazek88
Przeczytane:2026-02-12, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,

Jako wierna fanka serii, myślałam, że po trzech tomach nic mnie już nie zaskoczy w Kronikach Archeo od Agnieszki Stelmaszczyk. Myślałam, że schemat: zagadka, wyjazd, skarb, jest mi znany. Jednak się myliłam, bo nawet najbardziej znany schemat, może coś nowego wprowadzić do historii. Czwarty tom „Kronik Archeo” to nie jest kolejna książeczka przygodowa, jest to podróż, pełna tajemnic, więzi i pełna emocji. A fakt, że jest skierowana do młodzieży, tylko cieszy. Autorka zabiera nas w podróż, po której kurz w pokoju zacznie Ci przypominać pył z chińskich grobowców.
W prestiżowych salach domu aukcyjnego Christie’s wybucha chaos. Zamaskowani napastnicy o zwinności profesjonalnych ninja kradną bezcenne płótna, nie pozostawiając po sobie niemal żadnych śladów. To nie są przypadkowe łupy, ponieważ każde skradzione dzieło łączy jeden intrygujący motyw. Jest nim czarny wachlarz, na którym widnieje postać złotego smoka. Niebawem fala przestępstw uderza bezpośrednio w dom Gardnerów. Kiedy znika ich własność, staje się jasne, że jedyny ślad prowadzi prosto do Japonii. Rodzina bez wahania wyrusza do Kraju Kwitnącej Wiśni, a w sam środek tej niebezpiecznej intrygi zostają wciągnięci niezastąpieni Ostrowscy.
Jestem wierną fanką literatury przygodowej dla młodzieży, to wymagam od takich książek, czegoś więcej niż tylko suchych faktów historycznych. W przypadku Kronik Archeo dostałam przepięknie rozwiniętą historię i naprawdę garstkę faktów, które z każdą przerzucaną stroną pogłębiały moją wiedzę, lub uczyły mnie czegoś nowego. Wyprawa do Japonii to prawdziwy popis wyobraźni autorki, ale też jej kunsztu, przygotowała się tej historii i pokazała nam naprawdę wiele. Mamy tu wszystko, co kojarzy się z Krajem Kwitnącej Wiśni, od nowoczesnych wieżowców po starożytne klasztory. Akcja jest bardzo szybka. Pojawienie się ninja, piratów czy japońskiej mafii sprawia, że dzieciaki nie mają ani chwili wytchnienia, a my jako czytelnicy, razem z nimi, pędzimy z tą historią. Jeśli szukasz emocji, inteligentnej fabuły i bohaterów, z którymi chciałabyś się zaprzyjaźnić w realnym życiu, to czwarty tom jest dla Ciebie. Dziękuję bardzo wydawnictwu Wilga za możliwość poznania tej historii.

Avatar użytkownika - brave_book
brave_book
Przeczytane:2026-02-26, Ocena: 5, Przeczytałam,
W czwartym tomie Kronik Archeo - "Klątwie Złotego Smoka", nasi bohaterowie mierzą się z zagadką związaną tajemniczym japońskim artefaktem - wachlarzem młodości. Niektórzy sądzili, że to tylko legenda, lecz dzieciaki wpadły na ciekawy trop, pakując się oczywiście w kłopoty.

Mam wrażenie, że w tej części bardzo wiele się wydarzyło. Mieliśmy sceny w Anglii, a także w samej Japonii, a do tego w różnych lokacjach. Na dodatek śledziliśmy losy czarnych charakterów związanych ze skarbem legendarnego pirata, to chyba moi dotychczasowi ulubieńcy!

Było też dość gorąco, rodzina Mary Jane i bliźniaków znalazła się w wielkim niebezpieczeństwie, podobnie jak rodzice Ani i Bartka. Czekało ich spotkanie z łowcami skarbów oraz japońską mafią. Na szczęście na drodze naszych bohaterów pojawili się też sojusznicy - tajemniczy ronin oraz niezawodna panna Ofelia.

Bardzo podobało mi się ponowne umieszczenie licznych ciekawostek historycznych i kulturowych związanych z Japonią. Forma ich podania, jak i wydanie książki czy ilustracje są utrzymane na równie wysokim poziomie co w poprzednich częściach.

Z każdym tomem coraz bardziej lubię tych bohaterów oraz ich przygody, i choć jak w poprzednich zdarzały się drobne luki czy naiwności, to i tak dobrze bawiłam się przy czytaniu. Autorka bardzo ciekawie rozbudowała tę historię, mieszając w nią więcej perspektyw i wątków, sprawiło, że ta książka okazała się bardziej złożona i przez to mocno angażująca.

Jeśli szukacie fajnej przygodowej serii pełnej zagadek, skarbów i odwiedzania różnych zakątków świata, w towarzystwie bandy sympatycznych i zaradnych dzieciaków, to myślę, że Kroniki Archeo mogą być strzałem w dziesiątkę. Na pewno polecę te książki dzieciakom w swojej rodzinie, ale muszę przyznać, że ja sama też bardzo dobrze się przy nich bawię i chętnie sięgnęłabym po kolejne części ??

Kroniki Archeo. Złoty szlak
Agnieszka Stelmaszyk0
Okładka ksiązki - Kroniki Archeo. Złoty szlak

Tajemnica! Afryka! Wykopaliska! Dzika przygoda! Ostrowscy i Gardnerowie wraz z panną Ofelią lecą na wakacje do Afryki. W planach mają zwiedzanie Nairobi...

Kto mnie przytuli? Mela uważna tropicielka
Agnieszka Stelmaszyk0
Okładka ksiązki - Kto mnie przytuli? Mela uważna tropicielka

Zwierzaki czekają na nowe domy Książki z serii Kto mnie przytuli? oczarują wszystkich małych przyjaciół zwierząt. Pieski i kotki, o których...

Opad
Opad