Stefan Grabiński, nazywany polskim Edgarem Allanem Poe, w swoich opowiadaniach mistrzowsko łączy elementy horroru, nadprzyrodzoności i psychologicznej głębi.
"Księga ognia" to historia tajemniczego manuskryptu, który zawiera wiedzę o potędze ognia – nie tylko jako żywiołu, ale także jako mistycznej siły, zdolnej wpływać na ludzkie losy.
"W Namiętności" bohater pogrąża się w uczuciu tak silnym, że zaciera granicę między rzeczywistością a iluzją, a pasja i pożądanie przybierają niemal nadprzyrodzoną formę, prowadząc do nieuchronnego upadku.
"Niesamowita opowieść" to historia, w której granica między snem a jawą, rzeczywistością a złudzeniem staje się coraz cieńsza, a bohaterowie nie mogą ufać własnym zmysłom.
Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2025-06-18
Zbiór opowiadań fantastycznych i grozy Stefana Grabińskiego: "Kruk" "Pirotechnik" "Cud Żywii" "Król Nenufar" "Opowieść o grabarzu" "Sad umarłych" "Wezwanie" "Czarna...
Ten tom to obszerny zbiór zawierający wszystkie cztery powieści polskiego mistrza grozy - "Salamandra", "Cień Bafometa", "Klasztor i morze" oraz "Wyspa Itongo"....
Przeczytane:2025-12-27, Ocena: 4, Przeczytałem, 52 książki 2025, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025,
Stefan Grabiński to pisarz międzywojnia, nazywany polskim E.A. Poem. Twórca noweli fantastycznej i opowiadań grozy.
,,Księga ognia i inne opowiadania" zawiera opowieści powstałe w latach 1922 i 1930 i jest to przepięknie wydane dzieło, w twardej oprawie i z barwionymi brzegami.
Tytułowa ,,Księga ognia" skupia się na szeroko pojętej tematyce związanej z ogniem. Opowiadania w różnym kontekście przedstawiają ogień jako mistyczną siłę i nienawistny, niszczący żywioł. W sposób szczególny przemówiły do mnie nowele: Czerwona Magda, Biały wyrak i Zemsta żywiołaków. Ta trzecia nowelka jest też historią niesamowitej, maniackiej wręcz fascynacji ogniem, w której zacierają się granice rzeczywistości, a do głosu dochodzi fantastyka i realizm magiczny. Dziwnie tu i strasznie... Niby zwyczajnie i prosto, a między wierszami czai się mrok, tajemnica i niepewność. Żywioły są tu straszniejsze, posiadające nadprzyrodzone moce.
,,Niesamowita opowieść" zbiera nowelki nierzeczywiste, z pogranicza jawy i snu. Przemykamy się przez złudne miraże, obsesyjne pragnienia, fatalistyczne wizje, grę wyobraźni, szaleństwo zmysłów i umysłu. Sporo tu też erotyki, jednak innej niż ta współczesna, dosłowna, niezostawiająca nic wyobraźni. Autor klimat i nastrój buduje słowami subtelnymi, ale kipiącymi gorącą namiętnością, słodkim jak syrop pożądaniem. ,,Kochanka Szamoty" to zdecydowanie moja faworytka. To zapis obsesyjnego pragnienia i niewyobrażalnej tęsknoty, które prowadzą do utraty zmysłów.
Rzadko sięgam po tak stare utwory, boję się zawsze, że pokona mnie specyfika języka epoki, i rzeczywiście, język i styl są tu znacznie trudniejsze w odbiorze niż współczesny przekaz, żeby uchwycić piękno i poetykę stylu Grabińskiego trzeba czytać uważnie, zbierając słowa z często wielokrotnie złożonych zdań, szukając znaczeń i uwalniając własną wyobraźnię. Te utwory to tak naprawdę wysublimowana uczta literacka dla tych, którzy mają ochotę zanurzyć się realistyczno-fantastyczne klimaty. Przesycone mrokiem, przesiąknięte dziwnie oblepiającą atmosferą prowincjonalne miasteczka, niebezpieczne, diaboliczne kobiety, żywioły, obsesje, żądze, pragnienia, namiętności, niesamowitości, przenikanie rzeczywistości, to główne motywy opowiadań.
Bez wątpienia jest to interesujące i odświeżające doświadczenia czytelnicze, a książka zasługuje na uwagę fanów gatunku i wielbicieli prozy E.A. Poego i H.P. Lovecrafta.