Okładka książki - Kto szuka wytrwale, odnajdzie swój talent

Kto szuka wytrwale, odnajdzie swój talent

Koala ma czworo wspaniałych przyjaciół i każdy z nich potrafi robić coś szczególnie dobrze. Kangur jest silny jak bokser, dziobak najszybciej pływa, wombatka świetnie tańczy, skoczek pustynny buduje najwyższe zamki z piasku. A koala? ,,Tylko ja nie potrafię robić niczego dobrze", myśli o sobie i często robi się smutny. Ale w poszukiwaniu swego talentu nie można się poddawać, o nie!

Pewnego dnia przyjaciele znajdują dziwny przedmiot wykonany z papieru. Tylko koala wie, że to książka! Wszyscy są zdumieni ekscytującymi opowieściami, które znajdują się w środku. Ale skąd koala tak naprawdę bierze te wspaniałe historie?

Ta kolorowo ilustrowana, pełna humoru książka obrazkowa zachęca dzieci, by odkrywały swoje mocne strony, doceniały siłę wyobraźni, wierzyły w siebie i odważnie spełniały marzenia.

Informacje dodatkowe o Kto szuka wytrwale, odnajdzie swój talent:

Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2025-02-10
Tytuł oryginału: Koala denkt sich heut was aus

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Opowiadania dla dzieci i młodzieży Problemy osobiste i społeczne dzieci i młodzieży - emocje Dzieci od ok. 3 lat

Kup książkę Kto szuka wytrwale, odnajdzie swój talent

Kto szuka wytrwale, odnajdzie swój talent - opinie o książce

Avatar użytkownika - zabciaczyta
zabciaczyta
Przeczytane:2025-06-04, Przeczytałem,
Antek świetnie gra w piłkę, Tola piękne śpiewa, Basia wspaniałe rysuje, Władzo zna drugi język, Hania nie boi się publicznych występów i zdobywa nagrody w konkursach recytatorskich, a Marysia czuje się skrępowana. Doskwiera jej wielki smutek i poczucie niesprawiedliwości. Dokładnie tak samo, jak Koali z pewnej książki. Wspomniany Koala ma czwórkę przyjaciół, którzy także potrafią robić coś szczególnie dobrze. Spełniają się w tym, są szczęśliwi. Kangur jest dumny ze swej siły, wombatka doskonale czuje się na parkiecie, skoczek pustynny jest mistrzem w budowaniu piaskowych zamków, a Koala nadal poszukuje swojego talentu. Z tego też powodu jest coraz częściej smutny. Los jednak się do niego uśmiecha. Czy jednak na długo? Jak daleko Koala się posunie, by udowodnić, że i on w czymś jest wybitnie dobry? Przeczytajcie niedługą opowiastkę Nastji Holtfreter pt. "Kto szuka wytrwale, odnajdzie swój talent", by się tego dowiedzieć. Czytanka ta kryje w sobie wiele mądrości. Przede wszystkim zachęca najmłodszych, by z odwagą poszukiwały swoich mocnych stron. Pokazuje także dzieciom, że każdy z nas ma w sobie coś wyjątkowego i prędzej czy później odkryje się to przed światem i zachwyci swym blaskiem. To wspaniała książka dla tych, którzy, jak wspomniana przeze mnie Marysia, czują się być może gorsi od swoich rówieśników, bo nie mogą pochwalić się kolejnym osiągnięciem, wygranym turniejem, zdobytym medalem. Polecam bardzo ten tytuł wszystkim rodzicom, ale i nauczycielom wychowania przedszkolnego. Pokażcie najmłodszym, że mają w sobie najpiękniejsze skarby: życzliwość, dobre słowo i piękne serce, warte nie raz więcej, niż złote krążki.
Avatar użytkownika - mrs_zolza
mrs_zolza
Przeczytane:2025-03-23, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,

Określenie swoich mocnych stron to nie zawsze łatwa sprawa. Czasem trzeba się głębiej zastanowić co wychodzi nam najlepiej i jednocześnie sprawia radość. A czasem można wpaść w pułapkę porównywania się z innymi i... zwątpić w swoją wyjątkowość.

Koala coś o tym wie. Jego czwórka przyjaciół ma swoje mocne strony, które pielęgnuje i rozwija. Kangur jest tak silny jak bokser, wombatka to prawdziwa baletnica, skoczek pustynny przoduje w budowaniu zamków z piasku a dziobak najszybciej pływa. Tylko Koala nie jest w niczym najlepszy.
Pewnego dnia, gdy przyjaciele trafiają na pozostawiony przedmiot, tylko koala wie, że jest to książka i służy do czytania. Postanawia okłamać swoich przyjaciół, że potrafi czytać i na ich prośbę zaczyna snuć przewspaniałe opowieści. Jednak każde kłamstwo kiedyś wychodzi na jaw. Co będzie, gdy przyjaciele odkryją prawdę?

To ważna opowieść o odkrywaniu siebie i swoich mocnych stron. O dostrzeżeniu własnej wyjątkowości i nie porównywaniu się z innymi. Tylko znając własne talenty jesteśmy w stanie je rozwijać i robić to z przyjemnością. Ale droga do ich odkrycia może być trudna i wymagać czasu.
Z pewnością warto go poświęcić, podejmować próby i wykorzystywać dane nam możliwości.

Książka będzie świetnym punktem wyjścia do rozmowy z dziećmi o naszych mocnych stronach, o dążeniu do celu i wytrwałości. Być może dzieci zauważą też w Was coś, czego sami nie dostrzegacie?

Zachęcam Was do wspólnej lektury. Umilą ją przeurocze ilustracje i pełni ciepła bohaterowie!

Nie bój się i pocałuj mnie!
Nastja Holtfreter0
Okładka ksiązki - Nie bój się i pocałuj mnie!

Z czarownicą nie ma żartów. Właśnie zamieniła księcia w żabę! I co teraz? Książę jest mały, zielony i musi żywić się muchami. O, nie! Podobno zły...

Mój kolorowy quiz. LAS
Nastja Holtfreter0
Okładka ksiązki - Mój kolorowy quiz. LAS

Które drzewo jest zielone także zimą? Kto żyje w norze pod ziemią? W tej kartonowej książeczce ciekawe świata maluchy poznają pierwsze fakty o mieszkańcach...