Okładka książki - Kuchnia polskich Kresów

Kuchnia polskich Kresów


Ocena: 6 (1 głosów)

Zawarty w tej księdze bogaty zbiór przepisów kulinarnych świadczy, że kuchnia kresowa to nie tylko wyszukane, szlacheckie i magnackie dania. To przede wszystkim smakowite, a przy tym wykwintne potrawy, przygotowywane nierzadko z prostych, ogólnodostępnych składników. To przepyszne jadło, które dawniej serwowano na polskich stołach. Znajdziemy tu receptury np. na śledzia pocztowego w miodowym sosie, tradycyjny chłodnik litewski, sztuki mięs kraszone świeżymi i suszonymi ziołami, bliny wołyńskie – gryczane, gęś pieczoną w winie, a także desery, orzeźwiające napoje oraz rozgrzewające i leczące nalewki.
Autor sięgając do dziejów dawnej Rzeczypospolitej przypomina też tradycje i kresowe zwyczaje. Swoją książkę kieruje nie tylko do osób emocjonalnie związanych z Kresami, dla których kuchnia, potrawy i ich smak przywołują wspomnienia rodzinne i tęsknotę za ciepłem kresowego domu.

Informacje dodatkowe o Kuchnia polskich Kresów:

Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Rytm
Data wydania: 2024-07-02
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788373998469
Liczba stron: 312
Język oryginału: polski

więcej

Kup książkę Kuchnia polskich Kresów

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Kuchnia polskich Kresów - opinie o książce

Avatar użytkownika - Anna1990
Anna1990
Przeczytane:2025-03-30, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2025,

Kuchnia z Kresów to nie tylko dania, które pojawiały się na magnackich stołach, ale proste i smaczne dania przygotowane z ogólnodostępnych składników. Autor przedstawił w niniejszej książce receptury na różnorakie potrawy m.in. desery, zupy, sosy, nalewki i napoje a także mięsa i dania z ziemniaków. Wszystkie te przepisy zostały okraszone zbiorem tradycji i kresowych zwyczajów.
Kuchnia polska to jedna z elementów naszej narodowej tożsamości. Tożsamości, która tworzyła się i ewoluowała przez wieki. Całości, na którą składają się elementy pochodzące z  naszych małych Ojczyzn. W tym Kresów, które przez wieki były miejscem, gdzie żyło sporo naszych rodaków. Kresów, które były uważane za integralną część Rzeczypospolitej. Niestety w wyniku niesprawiedliwej polityki zostały od niej odłączone. Jednak pamięć pozostała... Pamięć o historii, tradycjach i kulinariach... Dzięki temu możemy czerpać z tej wiedzy pełnymi garściami. I o tym właśnie jest niniejsza książka. Autor przedstawił w niej tradycje, które kultywowano. Przedstawił dania, które serwowano na stołach... Nie tylko możnych, ale też zwykłych ludzi. Przedstawił dania, które możemy bez problemu przygotować w swoim domu. Zapewniam, że nie są trudne. Kuchnia polskich Kresów to książka, która warto mieć w swoim księgozbiorze. Możemy traktować ją, jako książkę kucharską... I nie tylko... Może nie jest to obszerna publikacja, ale każda strona to garść informacji o naszej unikatowej historii, kuchni, tradycjach i zwyczajach. Uwierzcie, że czasami możemy poczuć się zaskoczeni tym, co znajduje się w środku. Ja tę książkę uwielbiam. 

Link do opinii
Inne książki autora
Lwów legenda zawsze wierna. Wydanie 2, zaktualizowane i rozszerzone
Ryszard Jan Czarnowski0
Okładka ksiązki - Lwów  legenda zawsze wierna. Wydanie 2, zaktualizowane i rozszerzone

Książka Lwów - legenda zawsze wierna to wspaniała opowieść, pełna szacunku dla tradycji i dziejów Rzeczypospolitej, które we Lwowie realizowały się przecież...

Lwów. Okupacja niemiecka
Ryszard Jan Czarnowski 0
Okładka ksiązki - Lwów. Okupacja niemiecka

Książka stanowi kontynuację opisu okupacji sowieckiej. Przedstawia codzienność mieszkańców Lwowa, tę zwykłą, siermiężną, do której dostosowanie było również...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy