Zawarty w tej księdze bogaty zbiór przepisów kulinarnych świadczy, że kuchnia kresowa to nie tylko wyszukane, szlacheckie i magnackie dania. To przede wszystkim smakowite, a przy tym wykwintne potrawy, przygotowywane nierzadko z prostych, ogólnodostępnych składników. To przepyszne jadło, które dawniej serwowano na polskich stołach. Znajdziemy tu receptury np. na śledzia pocztowego w miodowym sosie, tradycyjny chłodnik litewski, sztuki mięs kraszone świeżymi i suszonymi ziołami, bliny wołyńskie – gryczane, gęś pieczoną w winie, a także desery, orzeźwiające napoje oraz rozgrzewające i leczące nalewki.
Autor sięgając do dziejów dawnej Rzeczypospolitej przypomina też tradycje i kresowe zwyczaje. Swoją książkę kieruje nie tylko do osób emocjonalnie związanych z Kresami, dla których kuchnia, potrawy i ich smak przywołują wspomnienia rodzinne i tęsknotę za ciepłem kresowego domu.
Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Rytm
Data wydania: 2024-07-02
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 312
Język oryginału: polski
Książka Lwów - legenda zawsze wierna to wspaniała opowieść, pełna szacunku dla tradycji i dziejów Rzeczypospolitej, które we Lwowie realizowały się przecież...
Książka stanowi kontynuację opisu okupacji sowieckiej. Przedstawia codzienność mieszkańców Lwowa, tę zwykłą, siermiężną, do której dostosowanie było również...
Przeczytane:2025-03-30, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2025,
Kuchnia z Kresów to nie tylko dania, które pojawiały się na magnackich stołach, ale proste i smaczne dania przygotowane z ogólnodostępnych składników. Autor przedstawił w niniejszej książce receptury na różnorakie potrawy m.in. desery, zupy, sosy, nalewki i napoje a także mięsa i dania z ziemniaków. Wszystkie te przepisy zostały okraszone zbiorem tradycji i kresowych zwyczajów.
Kuchnia polska to jedna z elementów naszej narodowej tożsamości. Tożsamości, która tworzyła się i ewoluowała przez wieki. Całości, na którą składają się elementy pochodzące z naszych małych Ojczyzn. W tym Kresów, które przez wieki były miejscem, gdzie żyło sporo naszych rodaków. Kresów, które były uważane za integralną część Rzeczypospolitej. Niestety w wyniku niesprawiedliwej polityki zostały od niej odłączone. Jednak pamięć pozostała... Pamięć o historii, tradycjach i kulinariach... Dzięki temu możemy czerpać z tej wiedzy pełnymi garściami. I o tym właśnie jest niniejsza książka. Autor przedstawił w niej tradycje, które kultywowano. Przedstawił dania, które serwowano na stołach... Nie tylko możnych, ale też zwykłych ludzi. Przedstawił dania, które możemy bez problemu przygotować w swoim domu. Zapewniam, że nie są trudne. Kuchnia polskich Kresów to książka, która warto mieć w swoim księgozbiorze. Możemy traktować ją, jako książkę kucharską... I nie tylko... Może nie jest to obszerna publikacja, ale każda strona to garść informacji o naszej unikatowej historii, kuchni, tradycjach i zwyczajach. Uwierzcie, że czasami możemy poczuć się zaskoczeni tym, co znajduje się w środku. Ja tę książkę uwielbiam.