Okładka książki - Lato marnotrawnych

Lato marnotrawnych

Lato marnotrawnych to opowieść o pewnym parnym lecie, podczas którego splatają się trzy różne historie ludzi, którzy zamieszkują zalesione góry Appalachów i próbują skonfrontować się z zupełnie dla siebie nową, nieznaną do tej pory rzeczywistością.

Ze swojego posterunku w odosobnionej górskiej chatce Deanna Wolfe, biolożka i naukowczyni, obserwuje legowisko kojotów, które niedawno przywędrowały w ten rejon. Jej uporządkowane, samotne życie zostaje zakłócone przez młodego myśliwego, który wkracza w jej najbardziej prywatną przestrzeń i wywraca jej świat siebie do góry nogami. Na farmie kilka mil dalej w dół góry Lusa Maluf Landowski, potomkini polskiego emigranta, wiodąca do tej pory miejskie życie, zostaje żoną farmera i musi zdecydować, czy związać się z ziemią, która niespodziewanie stała się jej własnością, czy ją definitywnie porzucić. Jeszcze kilka mil dalej para starszych, skłóconych sąsiadów dogląda swoich farm, spierając się o Boga, pestycydy i przyszłość.

Lato marnotrawnych to jedna z najlepszych książek Barbary Kingsolver, która w charakterystyczny dla siebie sposób ukazuje równowagę wartkiej narracji, dramatu i idei.

Informacje dodatkowe o Lato marnotrawnych:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-07-16
Tytuł oryginału: Prodigal Summer

Tagi: Współczesna proza literacka

Kup książkę Lato marnotrawnych

Lato marnotrawnych - opinie o książce

Barbara Kingsolver w *Lecie marnotrawnych* przenosi nas w góry Appalachów, gdzie upalne lato staje się tłem dla trzech splecionych ze sobą historii. Narracja skupia się na trzech bohaterach, z których każdy reprezentuje inne podejście do życia i przyrody. Deanna Wolfe, samotniczka i biolożka, żyje w odosobnionej chacie, śledząc ruchy kojotów. Jej spokój burzy pojawienie się młodego myśliwego.

Lusa Landowski, kobieta o miejskich korzeniach, znajduje się na rozdrożu po śmierci męża. Staje przed decyzją, czy przejąć gospodarstwo rolne w nieznanym jej świecie, pełnym sprzeczności między tradycją a nowoczesnością.

Trzeci wątek to para starszych sąsiadów -- ich z pozoru błaha sąsiedzka sprzeczka ukazuje szerszy kontekst ideologicznych sporów współczesności: ekologia kontra komercja, wiara kontra nauka, zachowanie tradycji kontra zmiany społeczne.

Kingsolver pisze z czułością, ale i precyzją. Jej styl jest nasycony spokojem natury, powolnością życia na prowincji, ale i dramatyzmem wewnętrznych przemian bohaterów. Przyroda w powieści nie jest tłem. To równoprawny bohater, który wpływa na losy ludzi i prowokuje ich do refleksji nad sensem istnienia i odpowiedzialnością za świat, w którym żyjemy.

Książka nie narzuca jednego przesłania. Zamiast tego proponuje przestrzeń do zadumy. Nie daje łatwych odpowiedzi, ale pokazuje, że każde działanie niesie ze sobą konsekwencje, które mogą stać się początkiem głębokiej przemiany.

"Lato marnotrawnych" to liryczna, mądra i subtelna opowieść, która zostaje z czytelnikiem na długo po zakończeniu lektury. To książka o powrotach -- do natury, do samych siebie, do rzeczy istotnych. Autorka udowadnia, że potrafi pisać nie tylko pięknie, ale i ważnie. To idealna propozycja dla czytelników ceniących literaturę refleksyjną, z wyraźnym, ale nienachalnym przesłaniem ekologicznym i egzystencjalnym.

Demon Copperhead
Barbara Kingsolver0
Okładka ksiązki - Demon Copperhead

NAGRODA PULITZERA 2023 ZA NAJLEPSZĄ KSIĄŻKĘ BELETRYSTYCZNĄ Laureatka Women's Prize for Fiction   ,,Nadzwyczajna powieść" - OPRAH WINFREY ,,[Autorka]...

Biblia jadowitego drzewa
Barbara Kingsolver0
Okładka ksiązki - Biblia jadowitego drzewa

"Biblia jadowitego drzewa" to historia opowiadana przez żonę i córkę Nathana Prince'a, fanatycznego kaznodziei, który wraz z rodziną wyjeżdża...