Okładka książki - Lodowa pułapka

Lodowa pułapka

Głęboko w wiecznym lodzie okalającym biegun północny znajduje się Stacja Polarna Grendel - tajny ośrodek kryjący tajemnicę straszliwego eksperymentu, jaki Sowieci przeprowadzili tam przed laty. Eksperymentu, który pozwolił zatrzeć granicę miedzy życiem a śmiercią, i który miał pójść w zapomnienie.

Informacje dodatkowe o Lodowa pułapka:

Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2006-05-05
ISBN: 83-7359-195-8
Tytuł oryginału: Ice hunt
Tłumaczenie: Piotr Roman
Ilustracje:-

Kup książkę Lodowa pułapka

Lodowa pułapka - opinie o książce

Lubię książki Jamesa Rollinsa, ponieważ zawsze otrzymuję mnóstwo nieprzewidzianych zdarzeń. Fantastyczne tematy, które mogłyby mieć miejsce w dzisiejszych czasach. Czy autor jest wizjonerem?
Z przyjemnością sięgnęłam po jego powieść "Lodowa pułapka". I przez klimat tej książki trochę mnie zmroziło.
Czy jesteście gotowi wybrać się do Arktyki i przeżyć niezapomniane przygody, między innymi z potworami?
Jak to u tego autora bywa, poznacie więcej niż jednego bohatera. Ogólnie to mi przeszkadza, ale w tej powieści jakoś dobrze wszystko się zgrało. Nie czułam dyskomfortu.
Jeżeli lubicie: poznawać przerażające odkrycia, nowe technologie, uczestniczyć w tajnych eksperymentach i brać udział w spiskach, to śmiało sięgnijcie po "Lodową pułapkę" Jamesa Rollinsa. Gwarantuję wam, że nie będziecie mogli oderwać się od czytania. Już sam początek wciąga, a dalej jest jeszcze lepiej. I nie zrażajcie się ilością stron. Tę powieść da się rozłożyć na dwa dni.
Spotkacie tutaj między innymi Stację Lodową Grendel, na której będzie się dużo działo, okręt podwodny i rozbitą awionetkę.
Czy jesteście ciekawi, jaką tajemnicę skrywa porzucona kilkadziesiąt lat temu sowiecka stacja? Dlaczego budzi grozę i jest objęta ścisłą tajemnicą? Warto przyjrzeć się temu z bliska. Tylko odkrywając prawdę, bądźcie ostrożni.
Tutaj będziecie mieli do czynienia między innymi z obcymi wywiadami i oczywiście z cywilami.
Ze względu na dużą ilość wydarzeń, radzę być mocno skupionym podczas czytania. Inaczej możecie przegapić jakiś wątek. A to byłoby stratą dla was i tej historii.
James Rollins idealnie miesza ze sobą thriller i sensację. Jesteście ciekawi tego połączenia?
Oprócz dobrej treści w książce znajdziecie jeszcze mapkę i budowę ukrytej stacji. Warto je zobaczyć. Podoba mi się, że autor na samym początku przedstawił osoby, które spotkamy w tej powieści. Jest jeszcze kilka niespodzianek, które czekają na wasze odkrycie.
Na samo zakończenie powiem wam: nie żałuję, że dałam się wciągnąć w wir tej tajemniczej historii.

Avatar użytkownika - baska
baska
Przeczytane:2026-02-13, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2026,

Historia zaczyna się  w momencie gdy grupa badaczy podczas rejsu łodzią podwodną napotyka pod arktycznym lodowcem porzuconą rosyjską bazę badawczą. Pośród wijących się w lodzie korytarzy, wśród biało-błękitnych ścian natrafiają na ślady tajemniczych eksperymentów. Za zamkniętymi drzwiami znajduje się coś, co przez lata było skrzętnie ukrywane.. Wszędzie pojawia się nazwa ,,Grendel"  jak mityczny potwór czający się w ciemności. Szybko okazuje się, że to znalezisko budzi zainteresowanie nie tylko amerykanów, ale także Rosjan, którzy już wysłali tam sowich ludzi.

Równolegle śledzimy losy strażnika przyrody z Alaski, który przypadkiem staje się świadkiem katastrofy lotniczej. Ratuje z płonącego wraku dziennikarza, nie wiedząc jeszcze, że ten człowiek posiada informacje powiązane z arktyczną bazą. Od tej chwili spokojne życie zamienia się w walkę o przetrwanie. W całą sprawę zostaje wciągnięta także była żona głównego bohatera, która jest rdzenną mieszkanką Alaski. Inuitka, z którą łączy go bolesna przeszłość i tragedia, która ich rozdzieliła.
Autor nie odkrywa wszystkiego od razu. Tajemnica lodowca odsłania się warstwa po warstwie. Akcja nie jest od początku zawrotna, pierwsze kilkadziesiąt stron wprowadza nas w klimat i bohaterów, ale z każdą kolejną sceną napięcie rośnie i  nagle okazuje się, że nie można się oderwać.

Czytelnik dostaje surową Alaskę  odizolowaną baza, wojskowe tajemnice i poczucie, że coś czai się za zamkniętymi drzwiami. Bardzo dobrze wypadł też wątek relacji między byłymi małżonkami, co dodaje historii emocjonalnej głębi. Jedynym minusem, jaki zauważyłam, są momentami bardzo szczegółowe opisy starć i walk, chwilami miałam wrażenie, że są aż zbyt rozbudowane. No i drobiazg czysto techniczny: dość mała czcionka w wydaniu, co przy prawie 500 stronach bywało męczące. Mimo to czytałam z zapartym tchem do samego końca.

Avatar użytkownika - Ogrod-ksiazek
Ogrod-ksiazek
Przeczytane:2026-01-20, Ocena: 6, Przeczytałam,

Nazwisko autora regularnie wpadało mi w oczy, ale odkładałam poznanie. Zresztą wiecie jak to jest ?

#lodowapułapka to nie kontynuacja serii, to nawet nie początek #serii ? to powieść jedna i kompletna.

Pomyślałam, że idealna lektura na nawiązanie pierwszej znajomości.

Już po pierwszych kilkudziesięciu stronach wiedziałam, że piszę się na fankę autora i zamierzam przeczytać wszystko co napisał.

Powieść jest określona jako kryminał, sensacja, thriller i dokładnie taka jest. Na dodatek w doskonałym stylu i z ogromnym rozmachem.

Najlepszym poleceniem będzie chyba to, że wiedząc o jakiej porze zadzwoni budzik w poniedziałek, to nie poszłam wieczorem spać póki nie przeczytałam ostatniego słowa.

Genialna i porywająca.

Powodująca szybsze bicie serca.

Angażująca

Z bohaterami pełnymi życia

Przypomniały mi się lata nastoletnie i książki, które wtedy czytałam, ta powieść pozwoliła mi poczuć jak fenomenalnie pochłania sensacja! Gatunek sam w sobie emocjonujący, a jeśli dołożyć do tego dwa wyżej wymienione gatunki to robi się prawdziwa perełka.

Jake Ransom i Władca Czaszek
James Rollins0
Okładka ksiązki - Jake Ransom i Władca Czaszek

Podczas wyprawy do Ameryki Południowej ginie w dżungli para archeologów, Penelopa i Richard Ransom. Po pewnym czasie do dzieci Ransomów, Jake'a i Kady...

Jake Ransom i Wyjący Sfinks
James Rollins0
Okładka ksiązki - Jake Ransom i Wyjący Sfinks

Jake usiłuje powrócić do Kalipso, wykorzystując do tego celu zegarek ojca. Ku własnemu zaskoczeniu trafia na pustynię, gdzie spotyka swoich przyjaciół...

Opad
Opad