Okładka książki - Lustro Bestii. Srebro w kościach

Lustro Bestii. Srebro w kościach

Tom 2 cyklu Srebro w kościach

Alexandra Bracken powraca z elektryzującym zakończeniem historii ze Srebra w kościach. Historia inspirowana legendą arturiańską z miłością, która nie chce odejść po cichu i żądzą zemsty w tle!

Istnieją trzy magie, których trzeba się bać: klątwy zrodzone z gniewu bogów, trucizny zmieniające ziemię w popiół oraz magia, która pozostawia po sobie mroczne serce i srebro w kościach.

Gdy marzenie o Avalonie legło w gruzach, Panu Śmierci został ostatni krok, by zrealizować swój mroczny plan i przywołać okropieństwa Anwnn do świata żywych. Teraz tylko Tamsin i jej przyjaciele stoją mu na przeszkodzie.

Żeby zapobiec katastrofie, dziewczyna musi zebrać dodatkowych sojuszników. Przemierzając nowe krainy, szuka legendarnego Lustra Bestii, wystarczająco potężnego, by uwięzić nawet Pana Śmierci. Sęk w tym, że by wykorzystać moc zwierciadła, Tamsin będzie musiała najpierw zmierzyć się z własnymi najmroczniejszymi sekretami.

Informacje dodatkowe o Lustro Bestii. Srebro w kościach:

Wydawnictwo: Jaguar
Data wydania: 2025-04-23
Tytuł oryginału: The Mirror of Beasts (Silver in the Bone vol 2)

Tagi: fantasy Fantasy dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 14 lat

Kup książkę Lustro Bestii. Srebro w kościach

Lustro Bestii. Srebro w kościach - opinie o książce

Avatar użytkownika - NataliaDrazek88
NataliaDrazek88
Przeczytane:2025-05-29, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,

Wolicie sięgać po wielotomowe serie, czy po jednotomówki, bądź dylogie?

Ostatnio przekonuje się do dylogii, ponieważ nie muszę latami czekać na kolejne tomy. Jestem też fanką obszerniejszych książek, dlatego z przyjemnością sięgnęłam po dylogię Alexandry Bracken Srebro w kościach. Drugi tom i zarazem ostatni to “Lustro w Bestii”, jest to historia oparta na legendach arturiańskich, a jak może wiecie, jestem ich wielką fanką i bardzo podoba mi się, gdy autorzy sięgają po te legendy i wplatają je w swoje powieści. Autorka dała się poznać z tego, że pisze wciągające historie, które są pełne napięcia i akcji.

Bardzo spodobała mi się ta dylogia, ponieważ pomimo tego, iż jest to fantastyka młodzieżowa, to autorka przedstawiła ją w bardzo mroczny i dojrzały sposób, przez co moralne dylematy i emocje zawarte w tej powieści, uderzają w człowieku takie struny, o których już nie pamiętamy. Autorka rozwinęła w swojej dylogii naprawdę mroczny świat, który zachwyca, a zarazem przeraża. Pradawne moce przenikają się z nowoczesnym i mrocznym klimatem, dając niesamowita mieszankę.

W Lustrze Bestii stawka jest wyższa niż kiedykolwiek wcześniej. Tamsin Lark musi zmierzyć się z ostatecznym zagrożeniem, które grozi światu ludzi nieodwracalnym chaosem.  Otwierają się bramy Anwnn, a zło próbuje przebić się do świata ludzi. Tamsin, nosząca w sobie brzemię przeszłości, obciążona odpowiedzialnością, wyrusza na ostatnią misję. Jej misją jest odnalezienie legendarnego Lustra Bestii, które jest artefaktem zdolnym powstrzymać nadciągającą zagładę. Towarzyszy jej Emrys Dye – tajemniczy, inteligentny i niebezpiecznie czarujący mag, z którym Tamsin łączy relacja balansująca między nieufnością a rosnącym uczuciem.

Lubicie legendy arturiańskie?

Uwielbiam je i za każdym razem, jak widzę nową książkę, gdzie jest motyw legend arturiańskich, to bez zastanowienia sięgam po nią. Tym razem trafiło na dylogię Srebro w kościach i jej drugi tom “Lustro bestii” Alexandry Bracken. Uwielbiam książki autorki i za każdym razem zachwycam się, jak autorka potrafi operować tempem narracji. Tak samo i w tej książce akcja nie zwalnia podczas większości książki, jednocześnie dając nam wgląd we wnętrze postaci.

Największym plusem tej historii, są interakcje głównych bohaterów. Tamsin i Emrys oraz ich relacja to najmocniejszy punkt tej historii. Ona to prawdziwa bohaterka, taka, jakie lubię, prawdziwa i silna. Jak każdy dobrze wykreowany bohater, ma również swoje lęki i niekiedy jest rozdarta wewnętrznie. Nie zabrakło również przemiany wewnętrznej bohaterów, co tylko daje poczucie zamknięcia niektórych spraw w fabule.

Nie mogę też zapomnieć o tym, że autorka zrobiła porządny research. Autorka w genialny sposób kluczy w mitologii celtyckiej, bazując na sporej wiedzy, dzięki czemu stworzyła świat pełen magii. Ten świat jest też pełen zaklęć i miejsc, które są magiczne i mityczne.

Autorka ma bardzo dobry styl pisania, trzyma w napięciu czytelnika i nie pozwala mu na zbyt długą nudę. Bardzo mi się podoba język, jaki używa autorka, jest żywy i zarazem plastyczny. Dialogi między głównymi bohaterami są pełne podtekstów, przez co można poczuć między nimi chemię i napięcie. Alexandra Bracken nie boi się też ukazać mrok w swojej książce. W książce znalazłam zdradę, stratę i walkę z samym sobą.

Dziękuję bardzo wydawnictwu Jaguar za możliwość przeczytania tej wspaniałej historii, a wam polecam bardzo tę dylogię.

Avatar użytkownika - niezdarusia
niezdarusia
Przeczytane:2025-07-09, Ocena: 5, Przeczytałam,

"Lustro bestii" to kontynuacja "Srebra w kościach". Początkowo ciężko mi się ją czytało, była dosyć chaotyczna ale po niecałych stu stronach bardzo się wciągnęłam i nie mogłam oderwać się od lektury.

Nie wszystko było jasne, jak wspomniałam szczególnie na początku historia była chaotyczna, jednak im dalej tym lepiej. Pojawiają się tutaj nowi bohaterowie, szczególnie jedna bohaterka Kostnik przykuła moją uwagę. Jest intrygująca i żałuję, że nie było jej w książce trochę więcej. O i jeszcze wiedźma bagienna! Niesamowita i zaskakująca postać!

Pan Śmierci przeniknął do świata żywych i jego celem jest zabicie czarodziejek, a także otwarcia Anwnn i wypuszczenia z nich wszelkich okropieństw, a także pozyskanie nowych dusz aby wzmocnić swoją moc. Tamsin i jej przyjaciele zrobią wszystko aby go powstrzymać, choć zadanie chwilami wydaje się niemożliwe do wykonania, nie poddają się.

Ile tutaj było niespodzianek i zwrotów akcji! Autorka igra z czytelnikiem, wprowadza mylne tropy ale na pewno nie można narzekać na nudę. Ile tu się dzieje!

Bohaterowie muszą sobie poradzić z wieloma wyzwaniami, znajdują nieoczywistych sojuszników czy to wszystko przetrwają? Czy uda im się ocalić świat i własne życia?

Bardzo polecam Wam tą serię. Mamy tutaj nawiązanie do legend arturiańskich oraz jest dużo magii.

Avatar użytkownika - z_ksiazka_w_plec
z_ksiazka_w_plec
Przeczytane:2025-05-04, Ocena: 5, Przeczytałem,

,,Lustro Bestii" to książka, której nie mogłam doczekać się. Jest to drugi tom serii Srebro w kościach. Serii pełnej zwrotów akcji, walki o przetrwanie i dynamicznej akcji. Czasami aż za bardzo dynamicznej.

Rzadko się zdarza, że po wspaniałym pierwszym tomie, autor oddaje w ręce czytelnika jeszcze lepszy tom. ,,Lustro Bestii jest naprawdę genialnie napisaną książką. Brak tutaj zbędnych opisów świata, postaci czy magicznych przedmiotów. Wszystko to było w pierwszym tomie, a teraz autorka zabrała nas w niebezpieczną podróż, pełną intryg i walk.

Bohaterowie: To oni są tutaj najważniejszy. Bez nich książka nie byłaby tak świetna. Tamsin i Emrys Dye, to dwie postacie, których nie da się nie lubić. Są to zarazem silne i odważne osoby, ale posiadające swoje wady i słabości. Autora świetnie tych dwóch bohaterów wykreowała. Są to postacie wielowymiarowe i nie przerysowane.

Tempo akcji jak pisałam wcześniej jest bardzo dynamiczne. Były momenty, że musiałam dwa razy to samo przeczytać, by nie pogłębić się. Myślę, że fani dynamicznych wydarzeń będą usatysfakcjonowani. Spokojnie, ta dynamika nie wprowadza chaosu. Wszystko tu jest dopracowane i przemyślane.

Autorka posiada lekki i przyjemny styl pisania, który w połączeniu z tempem akcji, sprawia, że przez książkę wręcz płynie się. Bardzo polecam!

Po zmierzchu. Mroczne umysły
Alexandra Bracken0
Okładka ksiązki - Po zmierzchu. Mroczne umysły

Finałowy tom zapierającej dech w piersiach trylogii Mroczne umysły. Idealna lektura dla fanów Niezgodnej i Igrzysk Śmierci. Ruby nie może oglądać się...

Podróżniczka
Alexandra Bracken0
Okładka ksiązki - Podróżniczka

Została osierocona przez swój czas. Jej przyszłość przestała istnieć. Etta Spencer marzyła o karierze skrzypaczki, lecz los miał dla niej inne...