Okładka książki - Mądra mysz. Zuzia odzyskuje humor

Mądra mysz. Zuzia odzyskuje humor

Smutek i pocieszenie: każde dziecko ma płaczliwe dni

Czasem Zuzia czuje się smutna lub nieszczęśliwa. Powody są różne: może mieć pecha, mama lub tata zrobili coś źle, kotek Mruczek coś popsuł albo dlatego, że się skaleczyła.

Smutek jest częścią dziecięcej codzienności

Na szczęście rodzice Zuzi zawsze są gotowi ją przytulić i pocieszyć. W ten sposób Zuzia dowiaduje się, że smutek jest czymś zwyczajnym, łzy są w porządku, a nawet - że są ważne. Uczy się też, jak przyjemnie jest być pocieszaną.

Pouczająca, napisana z wrażliwością książeczka, na poważnie podejmuje temat dziecięcych trosk, a rodzicom pomaga nieść pocieszenie.

Informacje dodatkowe o Mądra mysz. Zuzia odzyskuje humor:

Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2026-03-25
Tytuł oryginału: Conni hat Kummer

Tagi: Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Publikacje popularne dla dzieci i młodzieży Książeczki obrazkowe dla dzieci Dzieci od ok. 3 lat

Kup książkę Mądra mysz. Zuzia odzyskuje humor

Opinie o książce - Mądra mysz. Zuzia odzyskuje humor

Avatar użytkownika - magdalenagrzejszczyk
magdalenagrzejszczyk
Przeczytane:2026-04-02, Ocena: 6, Przeczytałem,
🎀🎀🎀 Recenzja 🎀🎀🎀 Schneider Liane " Zuzia odzyskuje humor " Seria: Mądra mysz Wydawnictwo: Media rodzina  @mediarodzina.wydawnictwo @mustread.wydawnictwo 🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀   Są takie dni, kiedy od samego rana wszystko układa się nie po naszej myśli. I właśnie z takim dniem mierzy się Zuzia. Niby drobiazgi, niby małe sytuacje, a jednak smutek powoli się zbiera i psuje cały humor.   Bardzo podoba mi się w tej historii to, że emocje dziecka są potraktowane poważnie. Nic nie jest tu przesadzone, ale też nic nie jest zbagatelizowane. Smutek Zuzi jest zwyczajny, prawdziwy i bardzo bliski temu, co przeżywają dzieci na co dzień.   Ta książeczka pięknie przypomina nam, dorosłym, że dla dziecka małe sprawy potrafią urosnąć do ogromnych problemów. Stłuczony kubek, brak uwagi mamy czy drobne niepowodzenie to wystarczy, by cały dzień stał się trudny.   🫧W książce znajdziemy:  🔹 historię jednego gorszego dnia Zuzi 🔹 dziecięce emocje pokazane w naturalny sposób 🔹 codzienne sytuacje bliskie każdemu dziecku 🔹 spokojne, pełne czułości reakcje rodziców 🔹 pokazanie, że płacz i smutek są czymś normalnym 🔹 sposoby na poprawę nastroju dzięki bliskości i rozmowie 🔹 wsparcie dla rodziców, jak towarzyszyć dziecku w trudnych chwilach 🔹

Mądra mysz. Zuzia odzyskuje humor - opinie o książce

Avatar użytkownika - KamaZ03
KamaZ03
Przeczytane:2026-03-22, Ocena: 6, Przeczytałem,

Każdy z nas ma czasem gorszy dzień i w ogóle nie dopisuje mu humor.

Pewnego poranka przekonała się o tym również mała Zuzia.

Tego felernego poranka dziewczynka jadła śniadanie tylko w towarzystwie taty, ponieważ jej mama wyjechała w sprawach zawodowych.

Przez swojego kotka Mruczka stlukła ulubiony kubek taty .

Ten jednak wcale się nie gniewał, obawiał się tylko, że córka może się skaleczyć.

Mama Zuzi wróciła z wyjazdu lecz zbyt dużo czasu poświęcała telefonowi.

Z czasem jednak kobieta zrozumiała, że czas z córeczką jest dużo cenniejszy.

A to nie wszystkie ważne lekcje płynące z tej opowiastki

Książka Zuzia odzyskuje humor autorstwa Liane Schneider to bardzo ciepła i mądra historia o emocjach, które zna każde dziecko. Pokazuje, że gorszy dzień może zdarzyć się każdemu, ale ważne jest wsparcie bliskich i rozmowa o tym, co czujemy.

Bardzo podoba mi się w tej części to, że książka w prosty sposób uczy dzieci, jak radzić sobie ze smutkiem i rozczarowaniem. Pokazuje też rodzicom, jak ważna jest uważność i wspólny czas z dzieckiem.

To króciutka, ale wartościowa opowieść z pięknymi ilustracjami, która idealnie sprawdzi się do wspólnego czytania przed snem albo rozmowy o emocjach.

Seria Mądra Mysz po raz kolejny udowadnia, że potrafi w prosty i zrozumiały sposób opowiadać o codziennych sytuacjach z życia dzieci.

Zuzia idzie do stomatologa
Liane Schneider0
Okładka ksiązki - Zuzia idzie do stomatologa

Zuzia zauważa na swoim zębie małą brązową plamkę. Musi iść do stomatologa, choć trochę się tej wizyty boi. Pani stomatolog nie tylko leczy ząb, ale też...

Zuzia na festynie
Liane Schneider0
Okładka ksiązki - Zuzia na festynie

W przedszkolu z okazji rozpoczęcia lata planowany jest festyn z jedzeniem z całego świata i świetnymi zabawami. Grupa Jeżyków przygotowuje przedstawienie...

Opad
Opad