Okładka książki - Mafia's Girl

Mafia's Girl

Phoebe wychowała się w świecie mafii, liczyła nawet, że będzie mogła rządzić rodzinnym biznesem, lecz ojciec powierzył to zadanie jej bratu. Dziewczynie bardzo się to nie spodobało, tak samo jak nagły powrót Cassiana – jej wielkiej miłości, mężczyzny, który kiedyś złamał jej serce.

Teraz wrócił i jest gotów o nią zawalczyć, ona jednak boi się ponownego cierpienia oraz skrywa przed nim ogromny sekret. Sprawy nie ułatwiają dawni kochankowie, wrogowie i rodzinne sekrety.

Zaskakujące wydarzenia, zwroty akcji, emocje, niebezpieczeństwo i odważne sceny erotyczne. To rollercoaster wrażeń, który pokazuje, że nawet w mrocznym środowisku mafijnym rodzina i miłość są najważniejsze.

Informacje dodatkowe o Mafia's Girl:

Recenzja

„ Mafia's Girl”

Autor: Paula Ciulak

Wydawnictwo: WasPos

„Nic nie stało w miejscu, więc naiwnym byłoby myślenie, że wszystko zawsze pozostanie takie samo. Trzeba było iść do przodu, nawet wtedy, gdy nie wiedziało się, dokąd zaprowadzi kolejny krok”.

„Mafia's Girl”, to powieść z pogranicza romansu osadzonego w świecie mafijnych intryg, tajemnic i trudnych emocji. Autorka podejmuje próbę połączenia kilku gatunków w jednej historii, oferując czytelnikowi lekką i dynamiczną lekturę z wyraźnie zarysowanym wątkiem romantycznym. Fabuła toczy się szybko, a autorka nie szczędzi zwrotów akcji, od rodzinnych konfliktów, po zderzenia z mafijnymi przeciwnikami. W tle nie brakuje scen erotycznych oraz napięć, które dodają historii intensywności. Jednak mimo obecności mafii w tle, ten wątek nie odgrywa kluczowej roli, raczej stanowi scenografię niż realny motor napędowy wydarzeń. Napisana jest z perspektywy głównych bohaterów, Phoebe i Cassiana, dzięki czemu i możemy poznać ich dokładniej. Niestety muszę dać minusa, ponieważ zabrakło mi stopniowego budowania napięcia i głębszego wyjaśnienia kluczowych wydarzeń, bardziej zbudowanego wątku mafijnego, bo wiele sytuacji pojawia się nagle i bardzo szybko się kończy. Nie powiem, były emocje, ale zabrakło mi pokazanych głębszych emocji, uczuć, takiego łał, coś, co złapałoby mnie za serce. Trzeba jednak przyznać, że książkę czyta się bardzo szybko. Styl pisania autorki jest lekki i przyjemny. Dialogi są naturalne, a tempo narracji utrzymuje zaangażowanie czytelnika. Natomiast osoby nastawione na intensywne emocje, czysto mafijny klimat i prawdziwe napięcie mogą poczuć pewien niedosyt. Ale z pewnością spełni oczekiwania fanów romantycznych historii z nutką niebezpieczeństwa.

„Mogłam zaklinać rzeczywistość, oszukiwać wszystkich, nawet samą siebie, ale prawda była taka, że nadal było coś między nami. Coś silnego, czego nie zabiła ani odległość, ani czas, ani rany. To coś przetrwało wszystko. Był moją siłą i moją słabością”.

Główną bohaterką jest Phoebe, ambitna, silna kobieta wychowana w mafijnej rodzinie. Chciała objąć stery rodzinnego imperium, jednak decyzja ojca, by przekazać władzę jej bratu, burzy jej plany. To ciekawy punkt wyjścia, który porusza temat kobiecej niezależności w brutalnym, zdominowanym przez mężczyzn świecie. Pomimo trudnych okoliczności, dziewczyna stara się odnaleźć swoje miejsce w życiu i odkryć własną siłę. Towarzyszą jej przyjaciele, którzy podobnie jak ona wywodzą się ze środowiska związanego z mafią. Powrót Cassiana, byłej miłości Phoebe, wprowadza sporo napięcia. Ich relacja to klasyczny przykład drugiej szansy, ale wzbogacony o liczne tajemnice, niedopowiedzenia i emocjonalne zawirowania. Phoebe skrywa przed nim ważny sekret, co podkręca delikatnie napięcie.

Mafia's Girl to propozycja dla czytelników poszukujących niezobowiązującej, opowieści z domieszką mafijnych klimatów i wątkiem drugiej szansy w miłości. Lekka, dynamiczna, z wyrazistą główną bohaterką, idealna na wieczorny relaks.

Avatar użytkownika - olilovesbooks2
olilovesbooks2
Przeczytane:2025-07-10, Ocena: 3, Przeczytałam, Mam,

*współpraca reklamowa z Wydawnictwem WasPos*

Jak już pewnie wiecie bardzo lubię romanse mafijne, więc gdy tylko zobaczyłam tytuł tej książki chciałam ją przeczytać. Stety albo niestety moje wymagania odnośnie takich romansów są raczej wysokie, dlatego ta książka mnie nie kupiła. To romans oparty na motywie drugiej szansy i spotkania po latach, zaś sama mafia stanowi tutaj tylko tło.

Phoebe to mafijna księżniczka, całe swoje życie poświęciła rodzinnemu biznesowi, jednak jako kobieta już na starcie bywa skreślona, przykładowo z możliwości przejęcia władzy, więc kiedy jej ojciec powierza to zadanie jej bratu. Dziewczyna pierwszy raz się przeciwstawia, nie poddaje si woli ojca, który chce ją wydać za mąż, a do jej życia ponownie wkracza Cassian, jej pierwsza miłość, mężczyzna który przed laty ją skrzywdził, zostawił i złamał serce. Phoebe musi się zmierzyć z powracającą przeszłością, wychodzącymi na jaw tajemnicami oraz kolejnymi wyzwaniami.

Jeśli chodzi o zalety tej książki muszę tutaj wskazać lekkość zarówno fabuły jak i języka, przez co książkę czyta się przyjemnie i szybko. Druga sprawa to pomysł na fabułę, może nieco oklepany, ale druga szansa i spotkanie po latach, połączone z tajemnicami to zawsze dobre połączenie. Kolejna rzecz to dynamiczna i wartka akcja, która nie pozwala na nudę, a niektóre zwroty akcji są naprawdę interesujące.

Książka ma też w mojej opinii kilka wad, po pierwsze za mało tutaj mafii, tytuł sugerował coś znacznie bardziej w zanurzonego w tym temacie, a jednak sama mafia to bardziej tło czy dodatek do fabuły. Kolejna rzecz to według mnie za mało dopracowana fabuła, jeśli o mnie chodzi jest ona za lekka i za prosta jak na romans mafijny, autorka nie zbudowała tutaj napięcia, wszytko idzie raczej gładko, bez większej dramaturgii, przez co historia wydała mi się raczej płaska. Podobnie sprawy się mają z bohaterami, są oni bardzo niewyraźni, ja nie czułam po miedzy nimi chemii, ta relacja rozwija się błyskawicznie, w zasadzie bez walki czy czegoś w tym stylu. Autorka też poszalała tutaj z ilością wątków, których moim zdaniem jest nieco za dużo, a przy tej bardzo uogólnionej fabule część z nich po prostu się gubi.

Książkę oceniam jak przeciętną, ma ona swoje wady i zalety, nie mniej ja od romansu mafijnego wymagam czegoś więcej. Choć książkę przeczytałam szybko i była to przyjemna lektura, to nie potrafiłam się w nią zaangażować, wręcz jej nie poczułam. Zabrakło mi wielu elementów zarówno mafijnych jak i tych dotyczących zwykłego romansu. To lektura, która może się podobać, jeśli ktoś chce dopiero zacząć przygodę z mafią, to będzie to dobra propozycja, ze względu na lekkość i niewielki wskaźnik brutalności. Dla mnie bez szału, nie mniej zachęcam do lektury może wam spodoba się bardziej.

Fight for you
Paula Ciulak0
Okładka ksiązki - Fight for you

Ona jest pewna, że miłość to fikcja. On wierzy, że warto o nią walczyć.   Arianna nie szuka miłości. Zbyt wiele razy się sparzyła. Skupiona na pisaniu...

The winning shot
Paula Ciulak0
Okładka ksiązki - The winning shot

Brook uwielbia samotne godziny spędzane z książką na tarasie, pod rozgwieżdżonym niebem. A także wiosenne noce. Nie spodziewa się, że to właśnie podczas...