Była przeciętnego pochodzenia, ale miała wyjątkowy talent. Doskonale grała drobnym gestem, mówiono o niej, że ma „błyskotliwe łokcie”. Jej znakami rozpoznawczymi były figlarnie przekrzywiona głowa i lekko ironiczne spojrzenie. Zdobyła dwa Oscary i trzy Złote Globy, nagrody Emmy, BAFTA i Tony, ale największą sławę zyskała dopiero pod koniec życia dzięki rolom profesor Minerwy McGonagall w ekranizacjach Harry’ego Pottera i hrabiny Violet Crawley w serialu "Downtown Abbey". Nigdy nie obejrzała żadnego z odcinków tego ostatniego. „Kto ma na to czas?” – pytała. Uwielbiała plotkować.
Przed wami Maggie Smith
Jej kariera to historia brytyjskiego teatru i kina w pigułce – sześć dekad znakomitych ról na scenach i przed kamerami. Współpracowała z największymi: grała u Laurence’a Oliviera i u boku Judi Dench czy Richarda Burtona. Wiedziała, kiedy należy zostać w cieniu, a kiedy błyszczeć gwiazdorskim blaskiem. Miała urocze wyczucie absurdu, chętnie żartowała, ale do pracy podchodziła z wręcz obsesyjną powagą, była niczym naukowiec w laboratorium. Biografia napisana przez Michaela Coveneya to wnikliwy, stworzony z ogromną sympatią portret jednej z najwybitniejszych osobowości scenicznych naszych czasów.
Wydawnictwo: Poznańskie
Data wydania: 2025-04-23
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: b.d
Przeczytane:2025-05-04, Ocena: 4, Przeczytałem, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku,
Witajcie moi kochani
Czytacie biografie?
Ja do tej pory jeszcze nie miałam ku temu okazji. Jednak tym razem nie mogłam oprzeć się lekturze.
Tytuł: Maggie Smith. Biografia
Autor: Michael Coveney
Wydawnictwo: Poznańskie
Dzięki tej wyjątkowej lekturze miałam przyjemność poznać szczegóły z życia Maggie Smith. Wybitnej aktorki.
Bowiem któż nie słyszał o kobiecie wcielającej się w rolę Weendy w filmie ,,Hook" lub Pani Medlock w filmie ,,Tajemniczy ogród", a może Matki przełożonej w ,,Zakonnica w przebraniu", a w końcu Profesor Minerwy McGonagall w filmach o młodym czarodzieju Harrym Potterze.
Właśnie. Któż nie słyszał?
Niniejsza lektura zawiera w sobie ogrom szczegółów z życia Maggie. Nie tylko pod względem zawodowym, ale również i prywatnym. Jednak zdecydowanie kwestie zawodowe zostały bardzo szczegółowo opisane. Wraz z analizami poszczególnych filmów, spektakli, ról oraz również i działalności innych aktorów współpracujących z Maggie.
Dla przykładu znajdziemy w niej informacje dotyczące: dzieciństwa aktorki; pierwszych kroków w zawodzie, analizy ról oraz spektakli i filmów, w których brała udział; szeroko pojmowanego życia prywatnego; wspomnienia osób znających Maggie; rozwoju kariery zawodowej. Oczywiście w książce znajduje się jeszcze o wiele, wiele więcej niesamowitych informacji.
Zdecydowanie dana biografia została stworzona bardzo rzetelnie. Autor wykonał niesamowitą pracę i zaowocowało to bardzo bogatym oraz bardzo szczegółowym źródłem informacji na temat aktorki. Dzięki czemu czytelnik może, choć w małym stopniu, poznać Maggie Smith nie tylko w kontekście zawodowym, ale i prywatnym.
Po lekturze stwierdzam, iż jestem bardzo z niej usatysfakcjonowana. Nie spodziewałam się aż tak szczegółowej biografii. I w tym momencie muszę również uprzedzić, iż jest to naprawdę bardzo, ale to bardzo szczegółowa lektura. Jednak dzięki niej mogłam, choć w pewnym stopniu, poznać niesamowitą i utalentowaną aktorkę, jaką była Maggie Smith.
Serdecznie polecam, strona.394