Masterchef Junior

Ocena: 5 (1 głosów)
Mogłoby się wydawać, że obsadzenie dzieci w roli kucharzy nie jest najlepszym pomysłem. Ta teza nie znajduje potwierdzenia w przypadku małych bohaterów programu "MasterChef Junior". Młodzi, bardzo młodzi kucharze z olbrzymią pasją i równie wielkim zaangażowaniem przygotowują potrawy, które wzbudzają podziw profesjonalistów. Pieką babkę bananową, budują buraczaną wieżę, serwują chałwę w trzech odsłonach, na język kulinarny przekładają smak lata! Swoją pasją zarażają innych, wśród których są również ich rówieśnicy. Udowadniają, że można świetnie się bawić i zawierać przyjaźnie nie tylko w piaskownicy czy na boisku, ale także w otoczeniu akcesoriów kuchennych. W tej książce przedstawiamy przepisy małych mistrzów patelni, chochli i miksera. Z pewnością zachęcą one zarówno dorosłych, jak i młodych fanów gotowania do eksperymentowania w świecie smaków i zapachów!

Informacje dodatkowe o Masterchef Junior:

Wydawnictwo: Burda Książki
Data wydania: 2016-05-25
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 978-83-805-3092-8
Liczba stron: 200
Język oryginału: polski

więcej

Kup książkę Masterchef Junior

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Masterchef Junior - opinie o książce

Avatar użytkownika - Noelka
Noelka
Przeczytane:2016-06-11, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2016, Mam, Przeczytane,
"MasterChef Junior" - książka kucharska nie tylko dla dzieci

 

"MasterChef Junior" to niezwykła książka kucharska Natalii, zwyciężczyni, pierwszej polskiej edycji programu kulinarnego dla dzieci.

Podziwiam ludzi, którzy mają talent do gotowania i pasję. Dlatego bardzo lubię programy kulinarne, w których w szranki stają amatorzy - takie jak: MasterChef czy MasterChef Junior. Bardzo podobały mi się poczynania młodych kucharzy z Australii, w wieku 10-13 lat. Muszę przyznać, że gotujące dzieci zrobiły na mnie duże wrażenie (w ich wieku nie miałam zapału do nauki gotowania i teraz są mizerne efekty). Myślałam, że w Polsce nie ma takich talentów. Kiedy powstała pierwsza polska edycja MasterChefa Juniora, przekonałam się, jak bardzo się myliłam. W dodatku, niedawno ukazała się książka zwyciężczyni tej edycji programu - "MasterChef Junior" i po prostu musiałam ją mieć.

"MasterChef Junior" to wyjątkowa książka kucharska, w której znajdują się przepisy Natalii Paździor, zwyciężczyni pierwszej edycji programu kulinarnego dla dzieci oraz 13 finalistów. Razem jest 46 autorskich przepisów. Publikacja została podzielona na 5 części: Poradnik, Małe co nieco, Konkretnie i zdrowo, Na słodko oraz 13 finalistów.

Jak przyznaje Natalia we wstępie: MasterChef Junior to była najpiękniejsza przygoda w moim życiu, podczas której spotkałam wiele fantastycznych osób. Na początku z całego serca dziękuję Jury - za to, że mnie docenili i dali możliwość pokazania umiejętności. Szefie Michelu, nigdy nie zapomnę naszej dyskusji poza kamerami i wspólnego grania w piłkarzyki. Pani Aniu, swoim uśmiechem rozpromieniła Pani cały plan. Szefie Mateuszu, jest Pan moim wielkim autorytetem. Gdy ktoś pyta mnie, czy zajmę się gotowaniem w przyszłości, to zawsze mówię, że będę taka jak Mateusz Gessler!

Przepisy Natalii oraz pozostałej trzynastki nie są jakieś wyszukane, może poza tandżin z kurczakiem, karmelizowaną cebulką i migdałami. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a niezbędne składniki są dostępne w supermarketach.

Nie tylko mali miłośnicy gotowania znajdą coś dla siebie. Może zainspirować ich np. indycza kontrowersja, czyli pierś z indyka z sosem maślano-winnym, łosoś według przepisu Natalii czy rolada kowala z kurczakiem, pieczarkami i sosem szpinakowym.

Jeśli chodzi o mnie, to na pewno wypróbuję kilka przepisów, m.in. na tartę z kremem z białej czekolady, malinami, miętą i cukrem, fondant z sosem malinowym, i owocami leśnymi, tartę z borówkami i serkiem mascarpone. Tak, zdecydowanie wolę piec ciasta niż gotować.

W książce zamieszczono także wskazówki, m.in. ile cukru mieści się w szklance, jak podzielić kostkę masła czy jak poukładać sztućce na stole. Pokazane zostały także egzotyczne owoce oraz zioła i przyprawy. Dzięki czemu dzieci mają garść niezbędnych informacji w jednym miejscu. Co więcej, książka wzbogacona została pięknymi fotografiami potraw, które wyglądają bardzo apetycznie. Aż chce się ich spróbować.

Polecam tę książkę miłośnikom książek kucharskich dla dzieci oraz miłośnikom MasterChefa Juniora.

Link do opinii
Inne książki autora
Modlitewnik zawierzenia Maryi
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Modlitewnik zawierzenia Maryi

Przejdź przez życie z Matką Bożą Modlitewnik zawierzenia Maryi zawiera liczne modlitwy i akty zawierzenia, z których przez wieki korzystali zarówno...

Bałwanek i Mikołaj. Zestaw zadań do kolorowania z kredkami
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Bałwanek i Mikołaj. Zestaw zadań do kolorowania z kredkami

Zestaw trzech książeczek do kolorowania w różnych formatach przedstawiający postacie i rzeczy związane z zimą oraz Bożym Narodzeniem. W największym zeszycie...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Paderborn
Remigiusz Mróz
Paderborn
Fałszywa królowa
Mateusz Fogt
Fałszywa królowa
Między nami jest Śmierć
Patryk Żelazny
Między nami jest Śmierć
Zagraj ze mną miłość
Robert D. Fijałkowski ;
Zagraj ze mną miłość
Ktoś tak blisko
Wojciech Wolnicki (W. & W. Gregory)
Ktoś tak blisko
Serce nie siwieje
Hanna Bilińska-Stecyszyn ;
Serce nie siwieje
The Paper Dolls
Natalia Grzegrzółka
The Paper Dolls
Słowa wdzięczności
Anna H. Niemczynow
Słowa wdzięczności
Zranione serca
Urszula Gajdowska
Zranione serca
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy