Okładka książki - Milcząca planeta. Jak uratować owady przed zagładą

Milcząca planeta. Jak uratować owady przed zagładą

Przyszłość owadów jest także naszą przyszłością. Jeśli zaczną zanikać, nasz świat się zatrzyma.

Musimy nauczyć się żyć w naturze, a nie obok niej. Pierwszym krokiem jest troska o owady - drobne istoty, które sprawiają, że nasz świat nie przestaje się kręcić. Są fundamentem życia, jakie znamy. Gdy ich ubywa, cały system powoli zaczyna się kruszyć.

Dave Goulson - opierając się na najnowszych badaniach i swoim naukowym doświadczeniu - ukazuje dramatyczny spadek liczebności owadów w ostatnich dekadach, czego konsekwencje mogą okazać się katastrofalne. Z pasją przekonuje, że powinniśmy kochać, szanować i chronić naszych sześcionożnych towarzyszy.

Milcząca planeta inspiruje i wciąga - to jednocześnie elegia, list miłosny do świata owadów i płomienny manifest na rzecz bardziej zielonej planety. To też wezwanie do walki o zmiany na każdym poziomie - od polityki rządu, przez rolnictwo, przemysł, aż po nasze domy i ogrody. Goulson pokazuje, że każdy z nas może zrobić niewiele, a jednocześnie bardzo dużo: podjąć proste działania, które pomogą owadom przetrwać i odzyskać należne im miejsce w świecie.

Książka niezwykła - wspaniała w swojej prostocie i poruszająca w tym, jak przedstawia świat, którego na co dzień prawie nie zauważamy. Dave Goulson pokazuje, że wnikanie w owadzi mikrokosmos bywa równie fascynujące, co zgłębianie tajemnic wszechświata. To miejsce momentami dziwne i obce, a jednocześnie głęboko nasze - choć często nie zdajemy sobie z tego sprawy. Jest to też miejsce zagrożone. Ale mimo wszystkich obaw i niepokojących faktów Milcząca planeta niesie nadzieję. To piękna, mądra i - co najważniejsze - potrzebna książka.

Orestes Kowalski

Informacje dodatkowe o Milcząca planeta. Jak uratować owady przed zagładą:

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2026-01-21
Kategoria: Hobby
Tytuł oryginału: Silent Eart: Averting the Insect Apocalypse

Tagi: Publikacje popularne - przyroda

Kup książkę Milcząca planeta. Jak uratować owady przed zagładą

W Muzeum. Insektarium. Muzeum Owadów
Dave Goulson0
Okładka ksiązki - W Muzeum. Insektarium. Muzeum Owadów

Kolejny, wyczekiwany tom bestsellerowej serii. Wielkoformatowy, bajecznie kolorowy ilustrowany album, dzięki któremu poznacie zaskakujący świat owadów...

Łąka EKO
Dave Goulson0
Okładka ksiązki - Łąka EKO

Jedzenie i seks: czy tylko o to chodzi owadom? W jaki sposób tykotek rudowłos, którego stukanie w pustym domu może przeprawić o palpitacje...