Okładka książki - Milcząca wiosna

Milcząca wiosna

Rzadko zdarza się, by pojedyncza książka zmieniała bieg historii, lecz Silent Spring Rachel Carson dokonała właśnie tego. Oburzenie, jakie wywołała po publikacji w 1962 roku, doprowadziło do zakazu stosowania DDT i zapoczątkowało rewolucyjne zmiany w prawie regulującym ochronę powietrza, ziemi i wód. Pełna pasji troska Carson o przyszłość naszej planety odbiła się szerokim echem na całym świecie, a jej książka odegrała kluczową rolę w narodzinach ruchu ekologicznego. Bez wątpienia jest to jedna z najważniejszych książek XX wieku.

To wydanie zawiera posłowie autorstwa pisarza i naukowca Edwarda O. Wilsona. Wprowadzenie, napisane przez cenioną biografkę Lindę Lear, opowiada historię odważnej obrony prawd głoszonych przez Carson w obliczu bezwzględnej kampanii prowadzonej przez przemysł chemiczny po publikacji Silent Spring, aż do jej przedwczesnej śmierci.

Informacje dodatkowe o Milcząca wiosna:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 2026-04-14
Kategoria: Hobby
Tytuł oryginału: Silent Spring

Tagi: Biologia / Nauki o życiu ekologia biosfera Ochrona środowiska Zanieczyszczenie i zagrożenia dla środowiska Publikacje popularne - przyroda

Kup książkę Milcząca wiosna

Silent Spring
Rachel L. Carson0
Okładka ksiązki - Silent Spring

Now recognized as one of the most influential books of the twentieth century, Silent Spring exposed the destruction of wildlife through the widespread...

Opad
Opad