Okładka książki - Misja Australia. Typowa mama na krańcu świata

Misja Australia. Typowa mama na krańcu świata

Jeśli myślisz, że jedyne, co robią typowe mamy, to powtarzanie w kółko ,,uważaj, bo wilka dostaniesz", ,,pieniądze na drzewach nie rosną" i ,,dom to nie hotel", ta książka udowodni ci, jak bardzo się mylisz.

Anna - mama nastolatka i mistrzyni codziennego ogarniania życia - chciała tylko zrobić zakupy i wyprawić imieniny dla koleżanek. No i dla tej francy Iwony, która się wprosiła. A jednak jeden los kupiony przy kasie sprawił, że... wylądowała w Australii.

Wraz z Basią - chodzącym generatorem zamieszania - ruszyła w podróż życia, która błyskawicznie zmieniła się w serię katastrof. Na Antypodach czekały na nie luksusowe hotele, dzikie zwierzęta, spalone nosy... oraz Roger - przystojny Australijczyk.

Gdy egzotyczny flirt zaczął pachnieć oszustwem, Anna i Basia ruszyły do akcji jak z najlepszych seriali sensacyjnych. A finał? Cóż... Powiedzmy tylko, że australijska policja jeszcze długo będzie wspominać dwie zaradne Polki i jeden bardzo nietypowy otwieracz do butelek.

,,Misja Australia. Typowa mama na krańcu świata" to błyskotliwa, pełna humoru i świetnych dialogów opowieść o zwykłej kobiecie, która w niezwykłych okolicznościach odkrywa, że potrafi więcej, niż myśli. Idealna lektura dla wszystkich mam i ich (nie)typowych dzieci.

Jacek Małagowski, znany w internecie jako mr_jaca, zdobył popularność dzięki filmikom, w których - w szlafroku i z torbą na głowie - w zabawny sposób odtwarza scenki z życia typowej polskiej mamy. Teraz ten sam humor i dystans przenosi na karty swojej debiutanckiej powieści komediowej.

Informacje dodatkowe o Misja Australia. Typowa mama na krańcu świata:

Misja Australia. Typowa mama na krańcu świata - opinie o książce

Avatar użytkownika - czytam_book
czytam_book
Przeczytane:2026-03-30, Ocena: 5, Przeczytałem,

,,Misja Australia" autorstwa Jacek Małagowski to książka, która idealnie wpisuje się w klimat lekkich, ale jednocześnie refleksyjnych historii o zmianie i poszukiwaniu siebie.

Od pierwszych stron czuć, że to nie jest tylko opowieść o wyjeździe na drugi koniec świata. Australia staje się tutaj przestrzenią przemiany - miejscem, gdzie bohater konfrontuje się nie tylko z nową rzeczywistością, ale też z własnymi ograniczeniami, lękami i marzeniami. Bardzo podobało mi się to, jak autor buduje klimat - bez przesadnego koloryzowania, a jednak z wyczuwalną fascynacją tym, co inne i nieznane.

Główny bohater wypada niezwykle autentycznie. To ktoś ,,z życia wzięty" - nieidealny, momentami zagubiony, ale przez to bardzo prawdziwy. Jego decyzje nie zawsze są łatwe do zrozumienia, ale właśnie to sprawia, że historia wydaje się bliższa czytelnikowi. Obserwowanie jego drogi daje poczucie, że każdy z nas mógłby znaleźć się w podobnym punkcie życia.

Relacje międzyludzkie są przedstawione w sposób naturalny, bez zbędnego dramatyzowania. Autor skupia się raczej na drobnych gestach i codziennych sytuacjach, które z czasem nabierają większego znaczenia. To spokojna narracja, ale nie nudna - raczej taka, która pozwala się zatrzymać i pomyśleć.

Styl Jacek Małagowski jest lekki i przystępny, dzięki czemu książkę czyta się bardzo szybko. To jedna z tych historii, które dobrze sprawdzają się jako ,,reset" po cięższym dniu - niewymagająca, ale zostawiająca po sobie pewną refleksję.

Jeśli miałabym się do czegoś przyczepić, to momentami brakowało mi głębszego rozwinięcia niektórych wątków - szczególnie tych bardziej emocjonalnych. Miałam wrażenie, że można było jeszcze mocniej wejść w psychikę bohatera.

Podsumowując: ,,Misja Australia" to przyjemna, spokojna historia o odwadze, zmianie i wychodzeniu poza schemat. Idealna dla osób, które lubią książki drogi, ale bez nadmiernego dramatyzmu - bardziej o życiu niż o wielkich zwrotach akcji.

Opad
Opad