Jeśli myślisz, że jedyne, co robią typowe mamy, to powtarzanie w kółko ,,uważaj, bo wilka dostaniesz", ,,pieniądze na drzewach nie rosną" i ,,dom to nie hotel", ta książka udowodni ci, jak bardzo się mylisz.
Anna - mama nastolatka i mistrzyni codziennego ogarniania życia - chciała tylko zrobić zakupy i wyprawić imieniny dla koleżanek. No i dla tej francy Iwony, która się wprosiła. A jednak jeden los kupiony przy kasie sprawił, że... wylądowała w Australii.
Wraz z Basią - chodzącym generatorem zamieszania - ruszyła w podróż życia, która błyskawicznie zmieniła się w serię katastrof. Na Antypodach czekały na nie luksusowe hotele, dzikie zwierzęta, spalone nosy... oraz Roger - przystojny Australijczyk.
Gdy egzotyczny flirt zaczął pachnieć oszustwem, Anna i Basia ruszyły do akcji jak z najlepszych seriali sensacyjnych. A finał? Cóż... Powiedzmy tylko, że australijska policja jeszcze długo będzie wspominać dwie zaradne Polki i jeden bardzo nietypowy otwieracz do butelek.
,,Misja Australia. Typowa mama na krańcu świata" to błyskotliwa, pełna humoru i świetnych dialogów opowieść o zwykłej kobiecie, która w niezwykłych okolicznościach odkrywa, że potrafi więcej, niż myśli. Idealna lektura dla wszystkich mam i ich (nie)typowych dzieci.
Jacek Małagowski, znany w internecie jako mr_jaca, zdobył popularność dzięki filmikom, w których - w szlafroku i z torbą na głowie - w zabawny sposób odtwarza scenki z życia typowej polskiej mamy. Teraz ten sam humor i dystans przenosi na karty swojej debiutanckiej powieści komediowej.
Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2026-03-25