Okładka książki - Mitologia hawajska. Legendy o duchach i bogach

Mitologia hawajska. Legendy o duchach i bogach

Mitologia Hawajów to piękne opowieści inspirowane naturą. Niemal każda z dolin na wyspach ma własną, fascynującą opowieść. Pozwalają one zrozumieć, jak ich dawni mieszkańcy postrzegali przyrodę, a zarazem opisują wczesną historię w legendarnej oprawie.

Niezwykłe tęcze na zboczach gór symbolizują śmierć i odradzanie Kahali, Tęczowej Pani z doliny Manoa. Za niezwykłymi kolorami hawajskich ryb, dorównującymi motylom, stoi walka dwóch wodzów. Maui, półbóg cudotwórca, słysząc śpiew ptaków, sprawia, że również ich piękne kształty stają się widzialne dla wszystkich.

Lasy zamieszkują wróżki oraz skrzaty, wychodzące nocą, by budować świątynie, masywne mury, tworzyć kanu lub ostrzegać szeptem przed niebezpieczeństwem. Ptaki i ryby są mądrymi i oddanymi opiekunami domostw. Te o jaskrawym upierzeniu, obdarzone pięknym głosem wiernie towarzyszą wodzom. Rekiny i inne wielkie morskie stworzenia są niezawodnymi posłańcami tych, którzy składają im ofiary. Często przenoszą swoich wyznawców z wyspy na wyspę i chronią przed niebezpieczeństwami. Ale nie brakuje w hawajskim folklorze także tego, co mroczne i przerażające...

Czystość myśli, bogactwo wyobraźni oraz subtelność barw sprawiają, że mity hawajskie, w których przyroda ożywa za sprawą ludzkiej fantazji, zasługują na wysokie miejsce w literaturze, na równi z baśniami europejskimi.

William Drake Westervelt (1849-1939) - sekretarz, a następnie prezes Hawaiian Historical Society. Jeden z najważniejszych autorytetów w zakresie folkloru Hawajów. Autor wielu książek i artykułów na jego temat, Jego antologie mitów i legend należą do ścisłego grona najtrafniejszych ujęć specyficznych hawajskich poglądów na sfery sacrum i profanum.

Informacje dodatkowe o Mitologia hawajska. Legendy o duchach i bogach:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2025-06-03
Kategoria: Socjologia, filozofia
Tytuł oryginału: Legends of Gods and Ghosts. Hawaiian Mythology

Tagi: Popularne wierzenia i wiedza nienaukowa

Kup książkę Mitologia hawajska. Legendy o duchach i bogach

Mitologia hawajska. Legendy o duchach i bogach - opinie o książce

Avatar użytkownika - alwisia_books
alwisia_books
Przeczytane:2025-11-18, Ocena: 4, Przeczytałem,
Autor zabiera nas w niesamowitą podróż do tak odległej dla nas krainy. Do miejsca gdzie opowieści o bogach są symbolem bliskości z naturą, ale też przestrogami przed niebezpieczeństwem i nieposłuszeństwem wobec sił wyższych. Każda z rajskich wysp ma swoje własne historie, a ich korzenie zachwycają swoją odległością od bliżej znanych nam kultur. Wiele z tych opowieści kryje brutalne opisy i kłopoty czające się wśród piaszczystych plaż. Barwne opisy historii bohaterów, którzy spotykają na swojej drodze bóstwa, tajemnicze rytuały i podróże przez nieznane wody. To właśnie kwintesencja tej książki.   Podziwiam to jak trudne musiało być zdobycie tych informacji prawie sto lat temu. Autor włożył serce w jak najdokładniejsze przybliżenie czytelnikowi tej nietypowej kultury. Mi zdecydowanie najbardziej przypadły do gustu i skradły serce fragmenty pełne czarów, rytuałów i uroków, a najmocniej powtarzający się wątek modlitwy o śmierć.    Nie będę jednak ukrywać, że była to szalenie trudna i wymagająca przeprawa. Zdecydowanie nie dla ludzi początkujących w temacie. Wiele trudnych imion oraz nazw miejsc i przedmiotów sprawia, że ciężko jest płynnie czytać całość. Niektóre opowieści strasznie się dłużyły, były pełne wątków i postaci, w których ciężko było się połapać. Starałam się chwytać pojedynczych niezwykle bliskich mi, powyżej wymienionych wątków. Nie jest to książka do czytania ciągiem i zdecydowanie polecam przerwy pomiędzy poznawaniem kolejnych historii, bo natłok informacji bardzo utrudnia przyswajanie ich. To wszystko sprawiło, że czytałam ją 6 miesięcy mimo ciążących na mnie terminów współpracy i wprawiła mnie niejednokrotnie w zastój czytelniczy.    Zachęcam jednak do poznawania tak odległych kultur i interesowania się ich wierzeniami, które są sposobem na zrozumienie otaczającego świata. Jak zawsze doceniam także wydanie serii "Wierzenia i zwyczaje", z której pochodzi ta książka. Dopracowanie jest warte uwagi, a tematyka godna podziwu.    Dziękuję wydawnictwu za możliwość rozwijania mojej pasji do wiedzy na temat wierzeń z różnych zakątków świata. Nie długo z przyjemnością sięgnę po kolejne książki z serii.    [współpraca barterowa]
Avatar użytkownika - brave_book
brave_book
Przeczytane:2025-09-24, Ocena: 5, Przeczytałam,
"Mitologia hawajska" to zbiór opowieści, które swoim charakterem bardziej przypominają legendy i baśnie, są napisane przystępnym językiem i podzielone na poszczególne historie.

Hawaje to niezwykłe miejsce na Ziemi z bogatą kulturą, w której natura gra wielką rolę. Nie brakuje kolorowych ptaków, rekinów posłańców, tęczy przy wodospadach, smoków strażników, bóstw kryjących się w pięknych chmurach, słodkich owoców, bujnych palm i ślizgania się po falach!

To łagodne i bajeczne oblicze nie jest jedynym, bowiem jak to w mitologiach bywa, tak i tu jest też dość brutalnie. Kraina zaświatów, krwawe zemsty bogów, kanibalizm, kazirodztwo, walka o władze i wpływy, składanie ofiar z ludzi - to też tu znajdziemy.

Dzięmi tej książce lepiej poznałam hawajską, a przy okazji po części polinezyjską, kulturę i folklor, niesamowite opowieści, a także liczne inspiracje.

Niestety trafiły się też pewne mankamenty - brakowało mi trochę więcej ilustracji czy przypisów, może jakiegoś słowniczka albo drzew genealogicznych, czegoś co pomogłoby się lepiej odnaleźć w obcych terminach i postaciach, których jest tu sporo. Dodają one klimatu i część jest wyjaśniona, lecz mimo to czasem trudno było mi się połapać co jest czym a kto kim.
Oprócz tego miałam wrażenie, że w samych historiach, jak i w ich rozłożeniu w książce, panuje dość duży chaos.

"Mitologia hawajska" to tytuł, do którego jeszcze wrócę w przyszłości, gdyż nie sposób spamiętać wszystko na na raz. Jest egzotycznie, inaczej niż w europejskich mitologiach, jest klimatycznie i ciekawie. Niestety jest też trochę chaotycznie, ale na pewno warto lepiej poznać tę kulturę.
Dla mnie lektura tej książki to było wyjątkowe przeżycie, które na długo zapamiętam. Zachęcam Was do poznania tych historii, moim zdaniem warto