Okładka książki - Mitologia słowiańska dla młodego czytelnika

Mitologia słowiańska dla młodego czytelnika

,,O tym, jak bogowie ludziom słońce zwrócili", ,,O powstaniu Jutrzenki i Gwiazdy Porannej",

,,Jak Słowianie ludojadów przepędzili", czy ,,Dlaczego tylko Piorun może dzierżyć piorun?" - to tylko niektóre spośród 20 opowieści opracowanych i opowiedzianych naszym małym-ciekawskim czytelnikom przez Michała Łuczyńskiego. Są to historie pełne magii, fantastycznych postaci i niezwykłych wydarzeń. Jest to zarówno fascynująca, dla każdego dziecka, podróż w świat dawnych wierzeń i tradycji słowiańskich, jak i piękne, pouczające historie, które, niczym bajki baśnie, mogą nauczyć dzieci szacunku do przyrody, rodziny i tradycji.

Informacje dodatkowe o Mitologia słowiańska dla młodego czytelnika:

Wydawnictwo: Bosz
Data wydania: 2025-08-12

Tagi: Starożytne religie i mitologie Dzieci od ok. 9 lat

Kup książkę Mitologia słowiańska dla młodego czytelnika

Mitologia słowiańska dla młodego czytelnika - opinie o książce

Avatar użytkownika - Bibliotecznie
Bibliotecznie
Przeczytane:2025-09-14, Ocena: 2, Przeczytałam,

"Mitologia słowiańska dla młodego czytelnika" to nowa propozycja wydawnictwa Bosz dla miłośników tej tematyki. Zachęcona piękną okładką i zachwalaną w opisie treścią sięgnęłam po nią, aby znów zanurzyć się w świat przodków i ich wierzeń.

Książka zawiera dwadzieścia jeden opowieści o bóstwach słowiańskich i ich przygodach. Chociaż publikacje dotyczące mitologii słowiańskiej czytam i kolekcjonuję od dawna, podczas lektury natrafiłam na tematy kompletnie mi nieznane, a sama formuła książki bardziej przypominała mi baśnie niż mity. Pierwsze skojarzenie pojawiło się dość szybko - cykl "Baśnie narodów ZSRR", które w dzieciństwie kochałam całym sercem i mam do dzisiaj na półce. Zamiast historii przybliżających tradycje Słowian, ich życie i świat, w którym żyli, wierzenia i legendy, którymi wyjaśniali ówczesne zdarzenia bądź zmiany w przyrodzie, dostałam bajki o magicznym napoju, smokach, ludojadach i olbrzymach, w których słowiańscy bogowie mieszkali w Swaróg-grodzie, a na przykład Perun nazywany był Piorunem. Muszę przyznać, że nie do końca tego się spodziewałam i nie przypadły mi te opowiastki do gustu. To nie mitologia, którą się fascynuję.

Ilustracje stworzone z pomocą AI na pierwszy rzut oka są piękne, jednak po dłuższej chwili zaczynają kojarzyć się z grafikami w stylu japońskich obrazków prosto z anime. Trafiłam też na ilustrację z przegapioną chyba postacią kobiecą z głową mężczyzny, więc korzystanie z pomocy AI nie do końca wychodzi na dobre. Chyba że się wszystko dokładnie sprawdza i poprawia w razie potrzeby.

Myślę, że każdy czytelnik interesujący się mitologią słowiańską powinien sam wyrobić sobie zdanie na temat tej pozycji. Mnie nie porwała.

Kroniki Flotlandów. Sierota, Jędza i Mag
Michał Łuczyński0
Okładka ksiązki - Kroniki Flotlandów. Sierota, Jędza i Mag

Yr Noren to czteroręki chłopiec, który całe życie spędził w sierocińcu dla ,,dziwusów", znosząc okrutne traktowanie i marząc o wolności. Gdy los rzuci...

Ciekawscy. Jurajska draka
Michał Łuczyński0
Okładka ksiązki - Ciekawscy. Jurajska draka

Przygoda nie z tej... ery! Jeśli zdecydujesz się otworzyć tę książkę, to uważaj na czasoprzestrzenny tunel, którego działanie wymyka się spod kontroli...