Okładka książki - Młode matki

Młode matki

Tom 4 cyklu Z dziejów przytułku położniczego

W 1890 roku Przytułek Położniczy numer dwa - przez niemal dekadę prowadzony wyłącznie przez kobiety - zyskuje nowego doktora. Zarządzająca szpitalem Anna Dobrska dzięki długim staraniom sprowadza młodego, acz już wybitnego pediatrę, Józefa Jaworskiego, naukowca z samego Uniwersytetu Jagiellońskiego. Szybko się okazuje, że lekarz musiał uciekać z Krakowa w tajemniczych okolicznościach i tylko dlatego zgodził się podjąć pracę w warszawskim przytulisku dla ubogich kobiet. Nie wiadomo, jak znaczące konsekwencje dla przytułku może mieć jego przeszłość.

Akuszerka Karolcia po latach starań zachodzi w ciążę i niespodziewanie sama staje się pacjentką przytułku, w dodatku poród odbiera jej najlepsza przyjaciółka Zosia.

Nad małym kobiecym szpitalikiem gromadzą się jednak czarne chmury. Główny inspektor szpitali cywilnych nadal zamierza go zniszczyć, a jego najnowszym sprzymierzeńcem zostaje doktor Konitz, szef konkurencyjnego Przytułku Położniczego numer pięć. Ambitny młody lekarz ma szalony plan i nie waha się wykorzystać pacjentek w walce o dominację.

Nie zdaje sobie jednak sprawy, z kim tak naprawdę zadarł.

Weronika Wierzchowska - z zawodu chemiczka, dawniej związana z przemysłem farmaceutycznym i kosmetycznym. Lubi mieszać, zarówno w reaktorach chemicznych, jak i w losach wymyślonych postaci. Fascynuje się historią nauki, zwłaszcza medycyny, kultury materialnej i ulubionego XIX wieku. Dociekliwie zgłębia historie kobiet, najbardziej tych zapomnianych lub lekceważonych, które chętnie przypomina w powieściach. Perypetie postaci historycznych zestawia z losami współczesnych dzielnych i niezwykłych Polek, tworząc opowieści o życiu kobiet.

Informacje dodatkowe o Młode matki:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-09-16
Kategoria: Historyczne

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna Literatura historyczna

Kup książkę Młode matki

Młode matki - opinie o książce

Śmiem twierdzić, że kolejny tom cyklu "Z dziejów przytułku położniczego" jest jeszcze lepszy niż pozostałe. Porusza bowiem jeszcze ciekawsze, aczkolwiek trudne tematy. Przed lekturą przygotujcie się na solidną dawkę emocji. Były bowiem w tej powieści sceny, które wywołały u mnie łzy i to niestety nie łzy radości.

Myślę, że śmiało mogę powiedzieć, że ten tom poświęcony jest dzieciom. Tym maleńkim, najmłodszymi, bezbronnym. Autorka bowiem porusza problem handlu dziećmi. Poznacie również temat fabrykantek aniołków. Temat prawdziwy, który nie jest fikcją literacką. Nie zdradzę Wam jednak o co chodzi. Zachęcając Was tym samym do przeczytania powieści.

W książce tej został również poruszony temat handlu mamkami, a także postępu technologicznego. Nie tylko poruszane tematy wzbudzają emocje, ale także sama fabuła. Znani nam bohaterowie przeżywają mnóstwo przygód, także tych niebezpiecznych, z pogranicza światka przestępczego. Pojawiają się też nowe, zaskakujące postaci.

Do tego lekki styl, ciekawa fabuła i świetnie oddane tło historyczne. To tak jak w poprzednich tomach atuty tego cyklu.

Bo cóż, nie będziecie pewnie zaskoczeni gdy Wam powiem, że sięgam czym prędzej po kolejny tom.

Znów przenosimy się do XIX wieku, gdzie jedna młoda kobieta-doktor wraz ze swoimi pomocnicami w pracy "u podstaw" próbuje zmieniać świat. Kobiety pracujące w przytułku położniczym muszą walczyć o prawa nie tylko swoje, ale i biednych położnic, a nierzadko - ich niewinnych dzieci...
Bardzo lubię tę serię: mamy tu i próbę językowego dopasowania się do epoki, opis XIX-wiecznej Warszawy, charakterne kobiece postaci (i kilka męskich, momentami wysuwających się na pierwszy plan) - wszystko to, co w dobrej, historycznej powieści obyczajowej lubimy.

Avatar użytkownika - jolantasatko
jolantasatko
Przeczytane:2025-11-15, Ocena: 5, Przeczytałam, 2025,
Szkoła akuszerek
Weronika Wierzchowska0
Okładka ksiązki - Szkoła akuszerek

W roku 1889 Przytułek Położniczy prowadzony przez pierwszą polską lekarkę, doktor Annę Tomaszewicz-Dobrską, rozpoczyna nowy rozdział działalności. Następuje...

Szukaj mnie
Weronika Wierzchowska0
Okładka ksiązki - Szukaj mnie

Julia i Józia - dwie bliskie sobie kobiety, które dzieli przepaść 150 lat. Ta żyjąca dziś, Julia, nie zdaje sobie sprawy, jak dalece zmieni...