Okładka książki - Mniszek lekarski. Uzdrawiająca moc

Mniszek lekarski. Uzdrawiająca moc

Mniszek lekarski to popularny chwast, który wiosną rośnie niemal wszędzie. Ta niepozorna roślina ma wiele zastosowań leczniczych: wspiera trawienie, działa przeciwzapalnie, zwalcza szkodliwe wolne rodniki, pomaga w leczeniu cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych. Od wieków wierzono też, że za pomocą mniszka można zwalczać infekcje, oczyszczać i wzmacniać organizm.

Z tej książki dowiesz się, co możesz zyskać, gdy włączysz mniszek lekarski do swojej diety. Znajdziesz tu porady, jak go zbierać i przechowywać, oraz do czego i w jaki sposób wykorzystywać.

Autorka, opisując korzyści ze stosowania mniszka lekarskiego, wszystkie informacje czerpała z badań naukowych. W książce znajdują się też przepisy na proste i smaczne napoje oraz dania z dodatkiem tej rośliny, dzięki którym wkomponujesz ją w codzienne menu.

Agata Lewandowska – dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.

Informacje dodatkowe o Mniszek lekarski. Uzdrawiająca moc:

Mniszek lekarski. Uzdrawiająca moc - opinie o książce

Avatar użytkownika - Anna1990
Anna1990
Przeczytane:2025-10-31, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2025,

Mniszek lekarski to dość popularny w Polsce chwast. Jednak niewielu wie, że ma wiele zastosowań leczniczych m.in. wspiera trawienie, działa przeciwzapalnie, zwalcza wolne rodniki, pomaga w leczeniu cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych. Dzięki tej książce można się dowiedzieć co możesz zyskać włączając mniszek do swojej diety, jak go zbierać i przechowywać.
Mniszek lekarski to roślina powszechna, która rośnie w całej Polsce. Możemy ją spotkać m.in. na łąkach, podwórkach, przy drogach... Jednym słowem każdy ma szansę oglądać żółte kwiaty, które zmieniają się w białe puchowe kulki. Jeszcze niedawno wiele dziewczynek robiło z kwiatów mniszka lekarskiego wianki. Wiele z nich ubrudziło sobie zapewne ręce ich sokiem. A czy zdajecie sobie sprawę, że  mniszka lekarskiego można zrobić miód? Tak. Mniszek lekarski ma wiele zastosować. Jednak o większości z nich możemy nawet nie zdawać sobie sprawy. Na szczęście są książki... dobre książki, które pozwolą poszerzyć wiedzę o dobroczynnych roślinach. Jedną z takich książek jest Mniszek lekarski. Uzdrawiająca moc, która należy do pouczającego cyklu Uzdrawiająca moc. Tym razem autorka postanowiła przybliżyć nam właściwości mniszka lekarskiego, który traktowany jest jak chwast. W środku książki przybliżyła nam właściwości prozdrowotne tej rośliny. Oczywiście to uczyniła to na podstawie badań naukowych. Ponadto opisała kulinarne właściwości tej niepozornej rośliny i podzieliła się z nami przepisami, w których skład wchodzi mniszek lekarski. Mniszek lekarski. Uzdrawiająca moc to książka, którą warto poznać. Warto mieć w swojej domowej biblioteczce. To książka, z której można się sporo nauczyć.

Detoks cukrowy
Agata Lewandowska 0
Okładka ksiązki - Detoks cukrowy

Żegnajcie słodycze, witaj zdrowie i smukła sylwetko! Jadłospis na 8 tygodni i 120 przepisów na zdrowe i smaczne potrawy.Ciągle masz ochotę na słodycze...

Możesz jeść normalnie!
Agata Lewandowska0
Okładka ksiązki - Możesz jeść normalnie!

„Normalne, typowe, codzienne jedzenie nie jest gorsze od wege bowls, wykwintnych dań z dziwnie brzmiącymi składnikami i drogich koktajli z superfoods...