Okładka książki - Morderstwa w Marble Hall

Morderstwa w Marble Hall

Wyjątkowo inteligentna i wciągająca powieść, w której różnica między fikcją a rzeczywistością jest też różnicą między życiem a śmiercią.

Kryminał, który może cię zabić.

Susan Ryeland redagowała już dwie powieści o słynnym detektywie Atticusie Pündzie i za każdym razem omal nie zginęła. Daje się jednak namówić na opracowanie trzeciej. Kolejny tom serii tworzy Eliot Crace, wnuk Miriam Crace, zmarłej przed dwudziestu laty najpoczytniejszej autorki książek dla dzieci. Eliot wierzy, że babka została otruta. Gdy zdradza Susan, że tożsamość jej zabójcy ukrył w powstającej powieści, redaktorka już wie, że znów wpadła w tarapaty. Pracując nad tekstem kryminału Pünd: ostatnia sprawa, którego akcja toczy się w egzotycznej scenerii południowej Francji, odkrywa, że... sama stała się celem. Wygląda na to, że komuś w rodzinie Eliota bardzo zależy na tym, by powieść nie została ukończona. I że jest gotów zrobić wszystko, by dopiąć swego...

Anthony Horowitz jest bez wątpienia najwybitniejszym z naszych autorów kryminałów. -,,Sunday Times"

Informacje dodatkowe o Morderstwa w Marble Hall:

Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2026-03-10
Tytuł oryginału: Marble Hall Murders

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna Crime & mystery: private investigator / amateur detectives

Kup książkę Morderstwa w Marble Hall

Morderstwa w Marble Hall - opinie o książce

Avatar użytkownika - ubookmi
ubookmi
Przeczytane:2026-03-18, Ocena: 5, Przeczytałam,

„Morderstwa w Marble Hall” to kryminał, który udowadnia, że klasyczna zagadka detektywistyczna wciąż może zaskakiwać, pod warunkiem że zostanie opowiedziana w niebanalny sposób. To rozbudowana, wielowarstwowa historia, w której fikcja i rzeczywistość nieustannie się przenikają, a czytelnik musi zachować czujność, by nie zgubić się w gąszczu tropów.

Susan Ryeland po raz kolejny zostaje wciągnięta w sprawę związaną z detektywem Atticusem Pündem, bohaterem literackim, który już wcześniej sprowadził na nią niemałe kłopoty. Tym razem zgadza się opracować powieść napisaną przez Eliota Crace’a, wnuka znanej autorki książek dla dzieci. Mężczyzna wierzy, że jego babcia nie zmarła naturalnie, lecz została otruta, a wskazówkę dotyczącą tożsamości zabójcy ukrył w fabule swojego kryminału.

Największą siłą tej historii jest sposób prowadzenia narracji. Autor zastosował motyw książki w książce, dzięki czemu czytelnik poznaje dwie opowieści jednocześnie. Jedna z nich rozgrywa się w świecie współczesnym i śledzi losy Susan, druga przenosi nas do klasycznego kryminału z detektywem w roli głównej. Obie historie stopniowo zaczynają się ze sobą łączyć, a wskazówki ukryte w jednej z nich mają znaczenie dla drugiej. Całość utrzymana jest w wyraźnie klasycznym klimacie. Pojawia się zamknięte grono podejrzanych, rodzinne tajemnice oraz misternie budowana intryga. Sprawia to, że czytanie przypomina układanie skomplikowanej łamigłówki, w której każdy szczegół może okazać się kluczowy.

To zdecydowanie historia dla czytelników, którzy lubią zagadki wymagające uwagi i cierpliwości. Liczba postaci i wątków potrafi chwilami przytłoczyć, jednak nagrodą za skupienie jest satysfakcja z odkrywania kolejnych elementów układanki. Napięcie rośnie stopniowo, a finał potrafi naprawdę zaskoczyć.

„Morderstwa w Marble Hall” to rozbudowany i inteligentnie skonstruowany kryminał, który będzie prawdziwą gratką dla miłośników klasycznych zagadek detektywistycznych. Historia wciąga stopniowo, ale kiedy już pozwolimy się jej porwać, trudno się od niej oderwać aż do samego finału.

Okładka idealnie pasuje do poprzednich tomów, które mam na swojej półce. Minimalizm, a samo wydanie... Rewelacja. W dotyku jest matowa z lakierem UV niemal na całej pozycji, która tworzy wzór. Widzimy ptaka i w nim fragment jakiejś posiadłości. Oczywiście jedno i drugie ma duże znaczenie w tej powieści. To już trzecia część i na dwóch poprzednich również są ptaki... Mają znaczenie. Ma skrzydełka, które stanowią dodatkową ochronę przed uszkodzeniami mechanicznymi. Stronice są kremowe, czcionka wystarczająca dla oka. Odstępy między wersami i marginesy zostały zachowane, podzielona została na rozdziały i części.

To już moje czwarte spotkanie z książkami autora i uważam, że ta seria Morderstw... Jest najlepsza. Czyta się płynnie, szybko i z ogromnym zainteresowaniem. Jest to kryminał, nad którym trzeba się mocno zastanowić. Nie ma tu rozlewu krwi, ale jest zagadka, nie taka prosta do rozwiązania. Co więcej, w tej książce jest bohater, który pisze książkę i też kryminał, więc tak jakby... Trzeba rozwiązać dwie sprawy. Uwielbiam to! Tak dobrze się bawiłam na prawie sześciuset stronach! Co prawda czytałam ją kilka dni, ale to nie ma znaczenia. Ważne, że moja głowa pracowała na najwyższych obrotach, przy znaleźć winnego. I tego z książki w książce udało mi się rozpoznać, tak o ile w książce Horowitza już niekoniecznie... Czyli ze mnie marny detektyw. :D

Akcja mknie tutaj bardzo szybko. Jest wiele zwrotów akcji, na które trzeba zwracać uwagę. Mamy również to pisanie książki w tej powieści, dlatego mamy dwa razy więcej bohaterów - musicie być czujni i nikogo nie pomylić, bo o to niestety wcale nie trudno. Naprawdę chcę zwrócić uwagę na to, że nie ma tutaj rozlewu krwi, drastycznych opisów, a raczej jest to lektura, przy której trzeba wysilić szare komórki i rozwiązać zawiłe zagadki.

Bohaterów jest sporo, ale każdy z nich jest inny. Skrywa inne tajemnice. Każdy z nich ma maskę, która zmienia się jak kameleon, by dostosować się do sytuacji. Nie będę opisywać każdego z nich, bo nie ma to sensu, tym bardziej, że mogłabym się mocno rozpisywać, ze względu na tak jakby dwie książki. Susan, bo może kilka słów o niej powiem, ma lekko mówiąc, przegwizdane. Trafiają się jej tacy autorzy, że aż głowa boli. Z problemami, traumami, trudną przeszłością, która rzutuje na pisanie książek. Aż nasuwa mi się na myśl: czy są normalni pisarze, bez problemów i życiowych trudów, którzy piszą?

Reasumując chciałabym BARDZO polecić Wam tę książkę. Zdecydowanie jest warta Waszej uwagi i myślę, że się nie zawiedziecie. Koniecznie przeczytać ją muszą fani kryminałów, ale i osoby, które lubią prozę autora. Nie będziecie żałować, naprawdę. Polecam szczerze!

Avatar użytkownika - kryminalnatalerz
kryminalnatalerz
Przeczytane:2026-03-12, Ocena: 5, Przeczytałam,

"Morderstwa w Marble Hall" Anthony'ego Horowitza to trzeci tom serii kryminalnej z redaktorką Susan Reyland, jednak równie dobrze można czytać go bez znajomości tomów poprzednich. Historia osadzona jest w dwóch... książkach! Autor zastosował zabieg książki w książce, jednak robi to nieco inaczej niż inni współcześni pisarze - on naprawdę stworzył dwie powieści, a obie fascynują tak samo, choć klimatem lekko się od siebie różnią - ta fikcyjna toczy się w 1955 roku i jest typowo klasyczną powieścią detektywistyczną, a współczesna jest nieco bardziej ironiczna i to ona przynosi morze ciekawych tematów do refleksji z dziedziny literackiej, tworzenia literatury - w końcu towarzyszymy redaktorce w jej pracy, obserwujemy na co jest wyczulona, jak pracuje z autorami, których wizerunek pisarski a oni sami to dwie różne osoby. Sama intryga robi ogromne wrażenie, a to dlatego, że mimo dwóch powieści w książce są one mocno ze sobą powiązane, ale w sposób niewidoczny na pierwszy rzut oka. To nie dość, że bardzo ciekawy zabieg, to jeszcze wykonany z chirurgiczną precyzją! Ilość wątków, ciekawych zagadnień jest ogromna, a spokojny styl narracji, niespieszność doskonale nawiązują do klasyki gatunku. Dawno nie czułam takiego podekscytowania podczas lektury jak przy tym tytule!

Avatar użytkownika - zaczytana__m
zaczytana__m
Przeczytane:2026-03-02, Ocena: 5, Przeczytałem,

W życiu każdego z nas przychodzi czas na zmiany. Niekiedy prowadzą one do przewrotu naszej codzienności do góry nogami. Właśnie w takiej sytuacji znalazła się Susan. Zostawia swoje luksusowe życie, chłopaka i swoją grecką rzeczywistość po to, aby wrócić do Londynu, w którym niebo nieustannie płacze, a w powietrzu unosi się wilgoć. Kobieta wraca do pracy w jednym z wydawnictw, kupuje nowe mieszkanie i zaczyna żyć. A przynajmniej próbuje rozpocząć wszystko od nowa...

Przez wiele lat współpracowała z pewnym znanym autorem, którego twórczość utrzymywała się na najwyższych miejscach list bestsellerów. Teraz jednak ten człowiek już nie żyje, a po ulicach wciąż chodzi osoba, która pomogła mu przeprawić się na tamten świat. Jednak postać fikcyjnego detektywa, który zapewnił mu sławę wciąż jest żywa, a zadaniem Susan jest zadbanie o realizację tego projektu.

A to tylko wierzchołek góry lodowej z problemami...

Książka ,,Morderstwa w Marble Hall" to kolejny tom serii, ale... od razu muszę Wam powiedzieć, że poprzednich nie czytałam i nie stanowiło to dla mnie żadnego problemu.

Historia ta porywa czytelnika w swoje sidła już od samego początku, mimo że jej język jest nieco specyficzny. Nie jest to również typowa książka z gatunku kryminałów, w których krew przelewa się przez kartki, a brutalność gra pierwsze skrzypce. To opowieść, która wymaga od czytelnika pełnego skupienia i zaangażowania, bo nic w niej nie jest oczywiste.

Autor zastosował tutaj bardzo ciekawy zabieg ,,książki w książce". Rzadko można na coś podobnego trafić, dlatego uważam, że warto tu o tym wspomnieć, ponieważ nadaje to tej historii oryginalności, jakiej wiele innych mogłoby jej pozazdrościć! Ale to również jest powodem dużej ilości bohaterów, którzy chwilami mogą się mieszać odbiorcy. Dlatego kolejny raz powtarzam - uważności!, bez niej nie ma co zasiadać do czytania tej historii.

,,Morderstwa w Marble Hall" to historia, która liczy sobie około 600 stron. Śmiało można powiedzieć, że to mała cegła, która przeniesie czytelnika w świat tajemnic i intryg.

Scorpia Rising
Anthony Horowitz0
Okładka ksiązki - Scorpia Rising

Scorpia Rising to dziewiąta książka poświęcona Aleksowi Riderowi, który wraz z wiekiem staje się coraz ważniejszym członkiem MI6, rosnąć w hierarchii...

Alex Rider. Eagle Strike
Anthony Horowitz0
Okładka ksiązki - Alex Rider. Eagle Strike

Eagle Strike to czwarta książka z serii o Aleksie Horowitzu, niezwykłym, młodym agencie pracującym dla brytyjskiego wywiadu. W ramach czwartej odsłony...

Opad
Opad