Po raz pierwszy od ponad dekady Paige Mahoney opuszcza Republikę Sajonu -- lecz nie ma pojęcia, jak trafiła do wolnego świata. Pół roku jej życia zniknęło bez śladu z pamięci.
W drodze powrotnej trafia do Wenecji, gdzie odkrywa niebezpieczny sekret -- taki, który może odmienić bieg wojny między ludźmi a Refaitami. Zanim będzie mogła wrócić do Londynu, musi pomóc Programowi Domino w rozwikłaniu mrocznej Operacji Brzuchomówca.
Szybko okazuje się, że jedyna osoba zdolna przywrócić jej wspomnienia -- Arcturus Mesarthim -- może być zarazem kluczem do ocalenia Włoch.
***
Epicka, porywająca, emocjonalna i miażdżąca serce. Mroczne Lustro to niezwykła kontynuacja tej niesamowitej serii -- mistrzowsko napisana, głęboko romantyczna i poruszająca do głębi. Zanurzysz się w tym wspaniałym świecie i pokochasz tych bohaterów całym sercem.Sue Lynn Tan autorka bestsellerowej Córki Bogini Księżyca
Shannon rozbudowuje świat serii Czas Żniw w tej pędzącej na złamanie karku piątej części... Stawka jest wysoka, tempo zawrotne, a dar Shannon do sugestywnej prozy ożywia mroczne uliczki Wenecji... Fani serii będą zachwyceni. Publishers Weekly
Mistrzowski pokaz porywającego pisarstwa. Czas Żniw stał się obowiązkową pozycją w gatunku fantasy. Wyjątkowy świat stworzony przez Samanthę Shannon, wciągająca fabuła i ujmujący bohaterowie tworzą udaną kombinację -- i tylko ona mogła zrealizować to z taką wprawą.Saara El-Arifi autorka numer 1 na liście Sunday Timesa, Faebound
BIOGRAM
Samantha Shannon (ur. 1991 w Londynie)
Zaczęła pisać w wieku piętnastu lat. W latach 2010-2013 studiowała angielską literaturę i literaturę powszechną w college'u Świętej Anny w Oksfordzie. W 2013 roku wydała Czas Żniw, pierwszą książkę z siedmiotomowej serii. Czas Żniw stał się bestsellerem w rankingu ,,The New York Times", ,,The Sunday Times" i ,,Asian Age", a także został wybrany Książką Roku przez ,,Daily Mail", ,,Stylist" i ,,Huffington Post". Ponadto w serwisie Amazon powieść nazwano jedną z najlepszych książek roku 2013. Czas Żniw został przetłumaczony na dwadzieścia osiem języków. Prawa do ekranizacji nabyła wytwórnia Imaginarium Studios i 20th Century Fox. W 2014 roku Samantha Shannon znalazła się na liście Power 1000 w ,,Evening Standard".
Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2025-06-18
Tytuł oryginału: The Dark Mirror
Trzecia część bestsellerowego „Czasu żniw”. Po krwawych i brutalnych walkach Paige Mahoney zyskała odpowiedzialną funkcję – została...
Śniący wędrowiec właśnie się narodził. W sercu niebezpiecznego Londynu grasuje złośliwy poltergeist - musi zostać pojmany, zanim na ulicach stolicy wybuchnie...
Przeczytane:2025-06-26, Ocena: 6, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2025, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, 12 książek 2025, 26 książek 2025, 52 książki 2025,
Piąta część cyklu "Czas Żniw" przynosi wyraźną zmianę scenerii i tonu, tym razem akcja przenosi się poza granice dobrze znanego Londynu. Paige Mahoney budzi się po półrocznej amnezji w świecie wolnym od Sajonu i musi odnaleźć się w zupełnie nowej rzeczywistości. Przemierza Europę, od Polski po Włochy, w poszukiwaniu odpowiedzi, nie tylko na temat tajemniczej utraty wspomnień, ale też w sprawie kolejnego etapu walki z Refaitami.
Książka kontynuuje opowieść osadzoną w bogato skonstruowanym świecie, który w tym tomie nabiera jeszcze większej geopolitycznej głębi. Wprowadzenie nowych lokacji, jak Wrocław, Praga czy Wenecja, nadaje historii świeżości, a zarazem rozwija dotychczasowe wątki o konteksty kulturowe i polityczne poza angielskim centrum wydarzeń. Dzięki temu świat przedstawiony zyskuje nowe barwy, a sama opowieść nabiera bardziej międzynarodowego wymiaru.
W centrum pozostaje jednak Paige, rozdarta między powinnością wobec Programu Domino, pragnieniem odzyskania utraconej przeszłości i powrotem do Zakonu Mimów. Powrót Arcturusa Mesarthima to ważny punkt tej części, szczególnie w kontekście relacji osobistej między bohaterami. Relacja ta, chociaż intensywna, nie zawsze układa się zgodnie z oczekiwaniami. Dynamika między nimi przyciąga uwagę, ale też budzi mieszane odczucia co do kierunku, w jakim zmierza ich więź.
Ta część to mieszanka akcji, polityki (uwielbiam!) i osobistych dramatów. Motyw znikającej pamięci nie tylko napędza fabułę, ale służy również jako pretekst do refleksji nad tożsamością i zaufaniem, zarówno do siebie, jak i do innych. Z kolei obecność tajnych organizacji i niejasnych zagrożeń podbija napięcie i trzyma w niepewności do końca.
Warto zwrócić uwagę, że "Mroczne lustro" funkcjonuje już w ramach tzw. wersji autorskiej serii, a zmiany względem pierwotnych wydań, chociaż subtelne, mogą mieć wpływ na odbiór niektórych relacji i wydarzeń. Polecam zerknąć na stronę Autorki, gdzie znajdziecie listę wszystkich zmian. Dla osób, które wracają do cyklu po dłuższym czasie, przydatne może być przypomnienie sobie poprzednich tomów, gdyż fabuła wchodzi tu na bardziej złożony poziom, nie oferując zbyt wielu przystanków na rekonstrukcję wcześniejszych wydarzeń.
Chociaż powieść nie zawsze osiąga emocjonalne natężenie poprzednich tomów, to jednak rozszerza uniwersum serii w przemyślany i konsekwentny sposób. Widać tu literacką dojrzałość autorki i rozwój jej warsztatu, szczególnie w konstrukcji fabuły i budowaniu napięcia. Ta część pozostawia otwarte pytania, przygotowując grunt pod finał cyklu. Nie daje pełnego zamknięcia, ale zostawia przestrzeń na dalsze rozważania i to zarówno fabularne, jak i emocjonalne.
To nie tylko kolejny etap rebelii Paige, ale też kolejny krok ku ostatecznej konfrontacji i ku lepszemu zrozumieniu samej siebie. Must read dla fanów cyklu. Polecam 💛