Okładka książki - Mrok jest po naszej stronie

Mrok jest po naszej stronie

Przeznaczenie zesłało im miłość, historia uczyniła z nich wrogów.

Zaczęło się od miłości. I od pewnej chłodnej listopadowej nocy 1938 roku i przypadkowego spotkania w dramatycznych okolicznościach. Ona - młoda, obiecująca pisarka. On - żydowski prawnik pełen wiary w sprawiedliwość i sens walki o lepszy świat. Połączyły ich ideały, ale wojna i historia zmieniły je w ideologię. Musieli wybierać, a gdy spotkali się ponownie, byli już innymi ludźmi. Opowieść o namiętności, której nie można powstrzymać, i zdradzie, której nie da się cofnąć.

Nowa powieść Katarzyny Zyskowskiej - pełna emocji, tajemnic i cieni przeszłości - opowiada o ludziach, którzy nie przestają szukać siebie nawzajem, chociaż historia uparcie ich rozdziela.

Informacje dodatkowe o Mrok jest po naszej stronie:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-11-26

Tagi: Proza literacka

Kup książkę Mrok jest po naszej stronie

Opinie o książce - Mrok jest po naszej stronie

To jedna z lepszych książek, jakie czytałam w tym roku. Niezwykła, zaskakująca, zmuszająca do refleksji. Katarzyna Zyskowska umie opowiadać, umie wzruszać i poruszać niełatwe tematy.Można powiedzieć, że to powieść przede wszystkim o trudnej miłości w trudnych czasach, o traumie, lękach, próbach wybaczania i zapominania. Absolutnie nieodkładalna! Bardzo polecam!
Avatar użytkownika - olgamajerska
olgamajerska
Przeczytane:2025-12-04, Ocena: 5, Przeczytałam,

trafiłam na ciebie o chłodzie nocy

tyś stał się dla mnie pragnieniem

w blasku ciemności, z mroku zrodzeni

na sercu mi byłeś znamieniem

ku sobie na wieczność byliśmy zwróceni

dusza szeptała mi twoim imieniem

w mrok naszych uczuć byliśmy wpatrzeni

ostatnim tyś dla mnie został westchnieniem

cisza między nami

szepcze tamtymi dniami

serca nasze na rozdrożu stanęły

a cień mnie łagodnie kołysze

po naszej stronie mrok cicho szepce

głosu twojego dźwięk tylko słyszę

za tobą pójdę po strachu ścieżce

zmęczona, zraniona, już tylko dyszę

przeszłość nadzieję naszą rozdepcze

czy jeszcze kiedyś ciebie usłyszę?

w sobie zatraceni

życiem oddaleni

w lustrach dusz naszych odbicie

w sobie nosimy ślady zwątpienia

tęsknoty nasze pęknięte, zniszczone

ciemność karmi nas prawdą milczenia

i dłonie nasze już nie są splecione

pachną pamięcią tamtego więzienia

na dobra granicy i zła uwiecznione

miłość w cierpienie się nagle przemienia

pod skórą drżenie

ostatnie drgnienie

po naszej stronie cierń złego losu

barwy dnia w popiół zamienia

po naszej stronie chłód twego głosu

brzmi w nas melodia stracenia

W ciemnej uliczce, gdy noc chłodna nadeszła, ciebie spotkałam. Chciałam tylko już z tobą. Przez ciebie. Dla ciebie. Lecz spotkać się na zawsze nie mogliśmy. Po wojnie pachniał świat rozdarciem. Ty drogę komunizmu wybrałeś, ja przeciwną. I kiedy nasze oczy się ponownie spotkały, nie mogły siebie już odnaleźć. Dzielił nas świat rozkruszony. Na słowa. Na ludzi. Na wybory. Gęstniało życie między nami. A nas już nie było.

Pierwsze spotkanie z autorką. I nie mogło być piękniej! Tu mrok ma brzegi łagodne. Nie drapie, a jakby otulić chciał bohaterów w tańcu trwania. W nim drogi powrotnej nie ma. W jego dłoniach mieści się przeznaczenie. I nawet miłość się w nim zgubiła. I nawet światło nadziei zgasło.

Świat tej książki gęsty jest i ciemny. Zdania są tutaj momentami pamięci, z których utkana jest rzeczywistość - najpierw ta warszawska, lat 30., potem ta z lat 50. Katarzyna Zyskowska słowami prowadzi czytelnika przez ciemność wprost do duszy człowieka. I to jest piękne. Polecam bardzo.

Katarzyna Zyskowska0
Okładka ksiązki - Szklane ptaki. Opowieść o miłościach Krzysztofa Kamila Baczyńskiego (barwione brzegi)

Miłość i śmierć na trzy serca Drobna twarz, mlecznobiała szyja, kasztanowy warkocz... Jej skóra pachnie miodem i pomarańczami, kiedy on szepcze jej do...

Historia złych uczynków (wyd. 2023)
Katarzyna Zyskowska0
Okładka ksiązki - Historia złych uczynków (wyd. 2023)

HISTORIA RODZINY, W KTÓREJ WSZYSCY POPEŁNILI ZBRODNIE ,,Wszystkie historie są o miłości i śmierci, i ta też będzie właśnie o tym." Nina przyjeżdża...