Okładka książki - Na chwilę, na zawsze

Na chwilę, na zawsze

Pola jest piękna, bogata i sławna. Młoda ­wokalistka pop ma powody do zadowolenia - jej płyty nie schodzą z list bestsellerów, a sale koncertowe wypełniają się po brzegi. Sukcesy, o których dziewczyny w jej wieku mogą tylko pomarzyć, nie dają jednak Poli szczęścia. Nadużywająca alkoholu gwiazda po jednej z imprez doprowadza do wypadku samochodowego. W ramach zasądzonej kary przez dwa miesiące musi pracować społecznie w ośrodku leczenia uzależnień. Gdzieś na końcu świata, wśród młodych ludzi z problemami, Pola poznaje Borysa, instruktora prowadzącego zajęcia z muzykoterapii, z którym ma współpracować. To, co początkowo uzna za przekleństwo losu, pewnego dnia okaże się dla niej wybawieniem. A wszystko dzięki miłości do muzyki. Dzięki miłości.

W filmie Na chwilę, na zawsze w reżyserii Piotra Trzaskalskiego, Polę zagrała Martyna Byczkowska, a postać Borysa stworzył Paweł Domagała. Aktor i muzyk jest również pomysłodawcą i współtwórcą scenariusza. W pozostałych rolach wystąpili m.in. Olaf Lubaszenko, Kinga Preis i Ireneusz Czop. Film ma swoją premierę 15.07.2022r.

Informacje dodatkowe o Na chwilę, na zawsze:

Wydawnictwo: Noc i Dzień
Data wydania: 2022-06-01

Kup książkę Na chwilę, na zawsze

Na chwilę, na zawsze - opinie o książce

Powieść ,,Na chwilę, na zawsze" Moniki Kruk to pozycja, która wpisuje się w bardzo konkretny i powtarzalny schemat literatury new adult. Choć książka ma swoje momenty, trudno oprzeć się wrażeniu, że poruszane w niej tematy - wina, odkupienie i lecznicza moc miłości - zostały podane w sposób dość przewidywalny, momentami ocierający się o nadmierny sentymentalizm.

Zawartość fabularna opiera się na losach Poli, dziewczyny z ,,dobrego domu", która przez jeden fatalny błąd (prowadzenie pod wpływem alkoholu i wypadek) traci wszystko. Autorka rzuca ją w surowe warunki ośrodka terapeutycznego, co ma być próbą resocjalizacji. Tam pojawia się Borys - mrukliwy, skrzywdzony przez los instruktor muzyki. Konstrukcja ich relacji oparta jest na klasycznym motywie przyciągania przeciwieństw, gdzie oboje bohaterów jest ,,pękniętych" i tylko wzajemne uczucie może ich ,,naprawić". Jest to zabieg często spotykany w tym gatunku, przez co brakuje tu elementu zaskoczenia.

Głównym problemem powieści jest jej momentami mało wiarygodna psychologia. Przemiana Poli z rozkapryszonej nastolatki w osobę pełną pokory następuje dość szybko, a traumy Borysa są zarysowane w sposób, który ma przede wszystkim budzić współczucie czytelniczki, a niekoniecznie pogłębiać autentyzm postaci. Muzyka, która ma pełnić rolę metaforycznego pomostu między nimi, bywa opisana w sposób bardzo egzaltowany, co dla bardziej wymagającego czytelnika może być nużące.

Warsztatowo książka jest poprawna, czyta się ją szybko, ale brakuje w niej językowego pazura czy oryginalnych metafor. Styl jest przeźroczysty, nastawiony na wywoływanie prostych wzruszeń. Monika Kruk sprawnie buduje napięcie między bohaterami, jednak finał historii jest łatwy do przewidzenia niemal od połowy lektury.

Podsumowując, ,,Na chwilę, na zawsze" to książka poprawna, która zapewne zadowoli najwierniejsze fanki gatunku szukające lekkiego, emocjonalnego czytadła na jeden wieczór. Jeśli jednak oczekujesz od literatury głębszej analizy traumy czy mniej oczywistych rozwiązań fabularnych, ta historia może wydać Ci się zbyt wtórna i przesłodzona, mimo tragicznego punktu wyjścia. To kolejna opowieść o tym, że miłość leczy rany, podana w sposób, który czytaliśmy już wielokrotnie w innych odsłonach.

Avatar użytkownika - jusia
jusia