Nawet nerwy ze stali mogą pęknąć pod ciężarem win
Tokio, rok 1886. U szczytu rewolucji industrialnej Yukimura Sanada, genialny neuroinżynier, zmaga się z osobistą traumą i wyrzutami sumienia. Wiecznotrwałe Serce, technologiczny cud, który miał zrewolucjonizować naukę, stało się przyczyną tragedii i zniszczyło życie Sanady oraz jego bliskich.
Rok po tym wydarzeniu Yukiego wciąż prześladuje inspektor Fujita – człowiek, którego gniew napędza osobista strata i pragnienie sprawiedliwości. Tymczasem Tokio staje się areną krwawych zbrodni, gdy na ulicach miasta zaczyna grasować seryjny morderca.
Sanada już wkrótce odkryje, że granica pomiędzy ofiarą a sprawcą jest równie cienka, co ostrze katany. W świecie, gdzie różnice między ludźmi a maszynami się zacierają, będzie musiał stawić czoła pytaniom o istotę człowieczeństwa, moralność i… cenę geniuszu.
„Nerwy ze Stali”, pierwsza część cyklu „Kroniki Wiecznotrwałego”, to zaskakujący thriller o drodze do odkupienia, osadzony w alternatywnej wizji świata po upadku szogunatu.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2025-04-08
"Nerwy ze stali" - Anna Van Steenbergen
4/5 ? "Nie ma czegoś takiego jak cudza wina. Przyzwalając na zło, pomagamy je czynić." Czytaliście kiedyś thriller, którego akcja rozgrywałaby się w Japonii? Do tego wszystkiego dorzucę fakt, iż jest to trochę fantastyka? Urban fantasy? No i wisienką na torcie jest to, że.. to naprawdę dobra książka ? Debiut.. ale jaki debiut! Jestem oczarowana światem, jaki stworzyła autorka, oczarowana tym, jak dobrze się to czytało, jak nie potrafiłam się od niej odkleić przez długie godziny! Chciałabym na tym skończyć, ale nie mogę. W końcu o dobrych książkach aż chce się mówić, prawda? Wiecznotrwałe serce, którego nie można zatrzymać.. brzmi jak marzenie, prawda? Ale jeśli w wyniku tego wynalazku.. ktoś umrze? Ktoś.. bliski? "Nerwy ze stali" to pierwszy tom z cyklu "Kroniki Wiecznotrwałego" - Tak więc fani książek, które nie kończą się po jednym tomie, będą zadowoleni. W tym ja ? Autorka przenosi nas do Tokio, do roku 1886. Przenosi nas do krwawych m*rdersrw, ale takich naprawdę, wprawiających człowieka w przerażenie, oraz akcji tak szybkiej, że dostosowuje się do niej bicie naszego serca. Jest też mowa o samurajach, czyli coś, co szczególnie mnie zaciekawiło! Aż sobie musiałam poczytać na ten temat po lekturze ? "Skoro świat już jest piekłem na ziemi, ukształtuję to piekło na swój obraz i podobieństwo. Aż jedynym światłem będzie to, które niszczy i spala. Aż nie pozostanie nic, prócz popiołów." Jestem pod ogromnym wrażeniem tego, jakich bohaterów wykreowała pani Anna. I według mnie, to właśnie ci bohaterowie są największym plusem całej książki. Mamy tutaj postacie, które naprawdę żyją, nie tylko na kartkach papieru, ale i w naszych głowach. Szarzy moralnie, z problemami i uczuciami. Tacy, którzy kiedy prowadzą dialog, to naprawdę go prowadzą, przez co czuć, jakby naprawdę słuchało się rozmowy dwójki ludzi. Wiecie o co mi chodzi, prawda? Czasem te dialogi w książkach są takie.. sztuczne. Takie drętwe.. Ale nie tutaj. Uwielbiam też humor w tych dialogach. Takie cięte riposty, dogryzanie sobie.. To chyba moje ulubione momenty ? Autorka też celnie trafia w emocje, trochę manipulując czytelnikiem, co też jest bardzo na plus. Powieść podzielona jest jakby na trzy części. Dwie pierwsze trzymają bardzo mocno w napięciu, a trzecia daje nam trochę odetchnąć. I dobrze, bo groził mi zawał z tych emocji ? To książka, którą wam bardzo polecam. Jestem pewna, że niejedna osoba wciągnie się w ten świat, w relacje między bohaterami i w całą akcję, a po skończeniu będzie myślał o tej historii jeszcze przez wiele godzin.. a może i dni. Nie mogę się doczekać kolejnych tomów ? "- Mówi się, że prawdziwy mężczyzna powinien mieć nerwy ze stali, serce ze złota i żelazną wolę - powiedziała na pożegnanie Fujita, wysoko podnosząc kołnierz. - Tego pierwszego z pewnością ci nie brakuje. Co do reszty... - wyszedł na zewnątrz, na chłód. - pożyjemy, zobaczymy." Współpraca reklamowa z @annasteenwriter
Przeczytane:2025-06-06, Ocena: 5, Przeczytałam, Steampunk, Współpraca barterowa, thriller,