Okładka książki - (Nie)idealni

(Nie)idealni

Czy połączenie, w którym nic do siebie nie pasuje, może okazać się idealne?

W małym miasteczku Exthon życie Mackenzie Pool toczy się między szkołą Sky Gardens, treningami cheerleaderek a domem. Rozwód rodziców pozostawił w jej codzienności trwały ślad. Dziewczyna zmaga się z oczekiwaniami matki, która wywiera na nią ogromną presję. Musi też udowodnić swoją wartość w drużynie cheerleaderek, a kapitanka nie szczędzi jej ostrych uwag. Jakby tego było mało, nauczyciel chemii wykorzystuje każdą okazję, by dać upust swojej urazie do Mackenzie.

Sytuacja w szkole komplikuje się jeszcze bardziej, gdy Mac zostaje przydzielona do pracy projektowej z cynicznym i inteligentnym Darcym Daviesem. Darcy od zawsze traktuje ją z wyższością, widzi w niej jedynie stereotypową popularną cheerleaderkę. Wspólne zadania zmuszają ich jednak do bliższego kontaktu. Na przekór początkowej niechęci Mackenzie i Darcy zaczynają dostrzegać w sobie więcej niż pozory.

Informacje dodatkowe o (Nie)idealni:

Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2025-04-23

Tagi: Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Interest age: from c 16 years

Kup książkę (Nie)idealni

(Nie)idealni - opinie o książce

Po bardzo dobrym debiucie literackim autorki miałam dość duże oczekiwania względem jej drugiej powieści. Czy zatem ,,(Nie)Idealni" okazali się równie ciekawą i wciągającą lekturą jak ,,Na cienkim lodzie"? Już spieszę z wyjaśnieniem.

Tym razem M.B. Mann zabrała nas w podróż do Exthon, małego miasteczka, w którym główna bohaterka -- Mackenzie Pool próbuje poradzić sobie z rozwodem rodziców, kapitanką drużyny cheerleaderek oraz nauczycielem chemii, który nie daje jej spokoju. Na domiar złego musi pogodzić się również z faktem, że podczas jednego ze szkolnych projektów będzie musiała współpracować z najmniej lubianym uczniem -- Darcym Daviesem. Czy ich kooperacja przysporzy dziewczynie jeszcze więcej problemów? Tego dowiecie się, sięgając po ,,(Nie)Idealnych".

Muszę przyznać, że z początku miałam dość duży problem ze wkręceniem się w fabułę. Wydaje mi się, że może być to spowodowane faktem, że jestem już zwyczajnie za stara na czytanie o problemach nastolatków, bo nie będę ukrywać, że sam pomysł był dość oryginalny i naprawdę świetnie poprowadzony. Dlatego jestem przekonana, że jest to historia, która z pewnością przypadnie do gustu młodszym czytelnikom, zatem jeżeli macie w domu nastolatków, którzy uwielbiają czytać, myślę, że będzie to publikacja, która skradnie ich serca.

Na szczególną uwagę zasługuje kreacja bohaterów. Mackenzie i Darcy to dwoje młodych ludzi, którzy spokojnie mogliby zostać wyciągnięci z książki i przeniesieni do prawdziwego życia, ponieważ nie zostali zbytnio wyidealizowani. Mają swoje problemy, mierzą się z przeciwnościami losu oraz popełniają błędy, aby wyciągać z nich wnioski na przyszłość. Niemniej jednak nie będę ukrywać, że było w książce kilka momentów, w których zachowanie głównej bohaterki nie do końca mi odpowiadało, aczkolwiek myślę, że ponownie było to spowodowane tym, że jestem sporo starsza od Mackenzie i po prostu pewne odzywki, są dla mnie zwyczajnie nieakceptowalne. Jednakże pragnę zaznaczyć, że nie chodzi o nic zdrożnego, tylko o zwykłe zachowanie charakterystyczne dla młodzieży.

Dlatego, chociaż ,,(Nie)Idealni" okazali się lekturą nie do końca spełniającą moje oczekiwania, z pewnością sięgnę po kolejne publikacje autorki, ponieważ jestem bardzo ciekawa, jak dalej potoczy się jej pisarska kariera.

Na cienkim lodzie
M.B. Mann0
Okładka ksiązki - Na cienkim lodzie

Czy zemsta będzie słodka, gdy w grę zacznie wchodzić miłość? Holly Hegan przez lata była obiektem kpin najlepszego przyjaciela jej brata. Archie Denly...