True crime w cyfrowych czasach
Przestępstwa nie muszą się zaczynać w ciemnej uliczce. Czasem wystarczy jedno kliknięcie.
Niebezpieczna sieć to wstrząsający zbiór historii, które odsłaniają kulisy zbrodni i nadużyć rodzących się w internecie: od cyberstalkingu, przez grooming, aż po morderstwa skrupulatnie zaplanowane w dark webie.
Podcasterka true crime Monika Prześlakowska z reporterską precyzją opowiada o sprawach, które zaczęły się od niewinnej wiadomości albo niezdrowej fascynacji.
Jak zleca się morderstwo własnego ojca?
Czy model AI może popchnąć kogoś do samobójstwa?
Czym jest pig butchering i jak nie dać się oszukać ,,na amerykańskiego aktora"?
Każdy rozdział to osobna historia o tym, jak łatwo wpaść w pułapkę cyfrowego zła i jak trudno się z niej wydostać.
W sieci nie zawsze jesteś bezpieczny.
Szaleńcy również mają Wi-Fi.
Monika Prześlakowska - jedna z najbardziej rozpoznawalnych podcasterek true crime w Polsce. Jej Kryminalne historie co tydzień gromadzą wciąż powiększającą się rzeszę wiernych fanów, a kolejne odcinki osiągają dziesiątki tysięcy odtworzeń. Z zawodu jest psychodietetyczką, a jej wielką pasją są portrety psychologiczne morderców i zagadkowe zbrodnie. Opowiadając kolejne sensacyjne historie, zawsze dba o pierwiastek edukacyjny - jej słuchacze dostają sporą dawkę wiedzy o tym, jak ustrzec się przed internetowymi naciągaczami albo jak uniknąć ryzykownych znajomości w sieci.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-10-29
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Czy wiesz, z kim naprawdę rozmawiasz po drugiej stronie ekranu? Czy zdajesz sobie sprawę, że klikając w niewinny link albo odpowiadając na wiadomość od ,,miłej osoby", możesz właśnie wejść w pułapkę, z której nie da się już wyjść?
,,Niebezpieczna sieć. True crime. Zbrodnie, które zaczęły się w internecie" Moniki Prześlakowskiej to książka, po której trudno zasnąć. I nie dlatego, że straszy - ale dlatego, że uświadamia, jak cienka granica dzieli nas od tragedii. Jak jedno kliknięcie, jedno słowo, jedno zaufanie nieodpowiedniej osobie może zmienić wszystko.
Autorka, znana z popularnego podcastu Kryminalne historie, zabiera nas w podróż po mrocznych zakamarkach cyfrowego świata. To nie są fikcyjne opowieści. Każda z opisanych historii wydarzyła się naprawdę. Każda zaczęła się w internecie - w miejscu, które miało łączyć ludzi, a coraz częściej staje się przestrzenią manipulacji, oszustw i zbrodni.
Prześlakowska z reporterską precyzją pokazuje, że w sieci nie ma bezpiecznych miejsc. Że za profilami z idealnymi zdjęciami mogą kryć się oszuści, psychopaci, a czasem - przyszli mordercy. Znajdziemy tu sprawy cyberstalkingu, groomingu, oszustw na ,,amerykańskiego aktora", ale też zbrodni planowanych w dark webie z zimną dokładnością. Jedna z historii dotyczy zlecenia morderstwa własnego ojca. Inna - sztucznej inteligencji, która stała się katalizatorem tragedii.
Każdy rozdział to osobna opowieść, ale łączy je jedno: pokazują, jak cienka granica oddziela wirtualne od realnego. Jak łatwo wpaść w sidła zaufania, które nigdy nie powinno było się narodzić. Autorka nie epatuje brutalnością - zamiast tego daje przestrzeń na refleksję. Czy my sami potrafilibyśmy rozpoznać zagrożenie? Czy wiemy, jak się przed nim bronić?
Czytając tę książkę, miałam wrażenie, że każde kolejne zdanie coraz mocniej ściska mnie za gardło. Bo przecież wszyscy jesteśmy online. Każdego dnia publikujemy zdjęcia, piszemy komentarze, dzielimy się emocjami. Nie myślimy o tym, że ktoś może to wykorzystać. Że każdy nasz ruch, każde kliknięcie zostawia ślad, który może stać się początkiem czegoś złego.
,,Niebezpieczna sieć" to nie tylko zbiór historii - to ostrzeżenie. Przestroga napisana prostym, ale niezwykle sugestywnym językiem. Monika Prześlakowska nie moralizuje, nie poucza. Ona opowiada - konkretnie, rzetelnie, momentami wręcz chłodno, jakby sama próbowała się odciąć od emocji, które te historie wywołują. Ale nie da się. Nie da się czytać o tragediach, które zaczęły się od zwykłej rozmowy online, i nie poczuć niepokoju.
Ogromnym atutem tej książki jest też to, że autorka nie poprzestaje na samych faktach. Każda historia została opatrzona kontekstem, refleksją, a także praktycznymi informacjami - m.in. gdzie szukać pomocy, jak reagować, gdy coś nas niepokoi. To sprawia, że książka ma wartość nie tylko dokumentalną, ale i edukacyjną.
To lektura obowiązkowa nie tylko dla fanów true crime, ale dla każdego, kto korzysta z internetu - czyli dla nas wszystkich. Rodzice, nauczyciele, nastolatkowie - każdy znajdzie tu coś, co zmusi go do zatrzymania się i zastanowienia. Bo prawda jest taka, że szaleńcy również mają Wi-Fi.
Po tej książce długo jeszcze będziesz patrzeć inaczej na ekran telefonu. Długo będziesz się zastanawiać, komu ufasz, co udostępniasz, z kim rozmawiasz. Bo ,,Niebezpieczna sieć" uświadamia, że największym zagrożeniem w internecie nie jest technologia - lecz człowiek, który jej nadużywa.
Ocena: 9/10 - bo to wstrząsająca, potrzebna i bardzo dobrze napisana książka. Czyta się ją jednym tchem, ale zostaje w głowie na długo. Zdecydowanie warto - nie tylko dla emocji, ale dla świadomości.
Przeczytane:2025-11-18, Ocena: 4, Przeczytałem,
Większość ludzi, kiedy myśli o przestępstwie wyobraża sobie fizyczny czyn sprawcy. Nieważne czy będzie to kradzież kosztowności po uprzednim włamaniu się do domu lub pobicie czy w najgorszym przypadku odebranie komuś życia.
Rzeczywiście zdecydowana większość przestępstw właśnie tak wygląda. Ale gro z nich ma swój początek w mniej realnej rzeczywistości.
Mowa tu o oszustwach i zbrodniach przy użyciu sieci internetowej. O tym jest książka, którą chcę Wam gorąco polecić.
Autorka podcastu „Kryminalne historie” postanowiła przelać swoje doświadczenia z kanału na karty książki i od razu muszę powiedzieć, że wyszło jej genialnie. Jako policjant, który przeprowadził niezliczoną ilość rozmów w ramach szkoleń czy debat na temat internetowych oszustw, wiem z czym tak naprawdę mierzy się potencjalna ofiara. W szczególności osoby będące w potrzebie, osoby starsze, skromnie żyjące czy po prostu pragnące kontaktu z kimś bliskim są najbardziej narażone na zostanie ofiarą „internetowego przestępcy”.
Mimo, że wielokrotnie docieramy do sprawców tych ohydnych czynów, nadal zdarzają się osoby, które pozostają z niczym.
Ta książka opisuje wiele przypadków z całego świata. Autorka szczegółowo rozbija każde zdarzenie na czynniki pierwsze. Wskazuje jak doszło do kontaktu przez Internet i czym ten kontakt, początkowo nie wskazujący na zagrożenie się zakończył.
Jest to kolejna forma dotarcia do świadomości osób, które nie za bardzo wiedzą, że sieć Internet jest nie tylko technologicznym skokiem w przyszłość ale przede wszystkim ogromnym zagrożeniem dla osób nieumiejętnie z niego korzystających.
Przeczytaj! Zapamiętaj! Podaj dalej!