Większość ludzi, kiedy myśli o przestępstwie wyobraża sobie fizyczny czyn sprawcy. Nieważne czy będzie to kradzież kosztowności po uprzednim włamaniu się do domu lub pobicie czy w najgorszym przypadku odebranie komuś życia.
Rzeczywiście zdecydowana większość przestępstw właśnie tak wygląda. Ale gro z nich ma swój początek w mniej realnej rzeczywistości.
Mowa tu o oszustwach i zbrodniach przy użyciu sieci internetowej. O tym jest książka, którą chcę Wam gorąco polecić.
Autorka podcastu „Kryminalne historie” postanowiła przelać swoje doświadczenia z kanału na karty książki i od razu muszę powiedzieć, że wyszło jej genialnie. Jako policjant, który przeprowadził niezliczoną ilość rozmów w ramach szkoleń czy debat na temat internetowych oszustw, wiem z czym tak naprawdę mierzy się potencjalna ofiara. W szczególności osoby będące w potrzebie, osoby starsze, skromnie żyjące czy po prostu pragnące kontaktu z kimś bliskim są najbardziej narażone na zostanie ofiarą „internetowego przestępcy”.
Mimo, że wielokrotnie docieramy do sprawców tych ohydnych czynów, nadal zdarzają się osoby, które pozostają z niczym.
Ta książka opisuje wiele przypadków z całego świata. Autorka szczegółowo rozbija każde zdarzenie na czynniki pierwsze. Wskazuje jak doszło do kontaktu przez Internet i czym ten kontakt, początkowo nie wskazujący na zagrożenie się zakończył.
Jest to kolejna forma dotarcia do świadomości osób, które nie za bardzo wiedzą, że sieć Internet jest nie tylko technologicznym skokiem w przyszłość ale przede wszystkim ogromnym zagrożeniem dla osób nieumiejętnie z niego korzystających.
Przeczytaj! Zapamiętaj! Podaj dalej!
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-10-29