Okładka książki - Niebezpieczne pragnienia

Niebezpieczne pragnienia

Kiedy los splata ich drogi, pragnienia zaczynają prowadzić do decyzji, których nie da się cofnąć. W cieniu tych wyborów pojawia się człowiek, który potrafi wykorzystać cudzą desperację i zamienić ją w narzędzie manipulacji.

Granice jednak już zostały przekroczone. Ta historia odciśnie swoje piętno na każdym, kto był jej częścią.

Pytanie tylko: kto zapłaci najwyższą cenę?

Informacje dodatkowe o Niebezpieczne pragnienia:

Wydawnictwo: Prozami
Data wydania: 2026-02-12

Kup książkę Niebezpieczne pragnienia

Opinie o książce - Niebezpieczne pragnienia

ᴛʏᴛᴜᴌ ʀᴇᴄᴇɴᴢᴊɪ: 𝗪 𝗰𝗶𝗲𝗻𝗶𝘂 𝘄𝘆𝗯𝗼𝗿ó𝘄 Twórczość Danki Braun od lat budzi mój zachwyt. Książki autorki to dla mnie gwarancja emocji, wciągających historii i bohaterów, którzy żyją jeszcze po zakończeniu lektury. Danka Braun po raz kolejny udowodniła, że doskonale potrafi łączyć różne gatunki i zaskakiwać świetnie skonstruowaną fabułą. W swojej najnowszej powieści 𝑁𝑖𝑒𝑏𝑒𝑧𝑝𝑖𝑒𝑐𝑧𝑛𝑒 𝑝𝑟𝑎𝑔𝑛𝑖𝑒𝑛𝑖𝑎 autorka nie zapominała o postaciach, które pokochałam wcześniej. Z wielką radością odkrywałam znajome nazwiska przewijające się w tle tej historii. To nie tylko ukłon w stronę wiernych czytelników, ale też kolejny dowód na to, jak misternie autorka buduje swój literacki świat, spójny, wielowymiarowy i po prostu prawdziwy. Tytuł książki od samego początku wzbudził moją ciekawość i wywołał dreszcz emocji. Danka Braun powoli odsłaniała karty i budowała napięcie, wprowadzając w świat pełen niedopowiedzeń. Autorka pokazała, jak pozory potrafią mylić, a ludzkie uczucia mogą prowadzić zarówno do pięknych, jak i trudnych konsekwencji. Nic w tej historii nie jest oczywiste, a bohaterowie często stawali

Pozycja jest napisana w lekko luzackim stylu, gdzie dwie kobiety lubią rozmawiać o mężczyznach na jedną noc i tych, którzy dobrze kopulują przez jakiś czas. Jedna z nich sama przyznaje, że u niej nie wchodzi w grę zamieszkanie z mężczyzną, gdyż zbyt szybko by poznał jaka ona jest i ją zostawił. Póki co pragnie być wolna, choć moim zdaniem był to pewnego rodzaju strach przed powtarzalnością dni. Jest tutaj ktoś, kto ma potomstwo z adopcji i ładnie się o nich wyraża, podczas gdy druga osoba nie rozumie jak można kochać cudze dzieci. Autorka przedstawiła nam trzy kobiety, które mają swoje desperackie pragnienia i tylko na nich w największym stopniu skupiają uwagę. Jest ładnie podkreślone, że jeśli czegoś bardzo pragniesz, to trudno masz to dostać, a jeśli bardzo czegoś się obawiasz, to dostajesz to z nawiązką. Wszystkie wydarzenia opisuje nam narrator, który lubi dogłębnie wbijać się w myśli i wydarzenia, a czas jaki pomiędzy nimi płynął jest określony jako jakiś czas. Całą sobą czułam, że to tylko opowieść, choć bywały momenty, kiedy ktoś z kimś rozmawiał na ważne ludzkie tematy i wtedy jedna strona była takim typem ZA, a druga PRZECIW. Nawet jeśli nie był prowadzony dialog, to i tak było czuć jakby ktoś trzeci siedział w ich wnętrzu i czytał to, co tam się działo. Oprócz luźnych scen będą tutaj też poważniejsze, które lekko nas przebudzają, jednak widziałam je jako aktorskie zagrania, które były dobre, ale w mniejszym stopniu wywierały wrażenie prawdziwych. Chyba tak najbardziej rzucał się w oczy taki niedorosły tryb życia osób dorosłych. Przez to byli mniej wiarygodni, momentami irytujący, choć gdyby się dłużej na tym zastanowić, to widać było, że jakieś sytuacje w życiu sprawiły, że takimi się stali. To by ich nieco tłumaczyło. Pozycja mocno utrafi do osób, których boli temat surogacji lub są jego ciekawi. Niewiele książek o tym czytałam, a tutaj poświęcone temu zostało dużo treści.
Ogólnie książka jest dobra, tylko zawsze musi trafić na odpowiedniego odbiorcę. Pomimo dorosłych postaci wydaje mi się, że młodszy ale pełnoletni czytelnik też znajdzie tutaj coś dla siebie:-)

Zabójczy urok blondynki
Danka Braun0
Okładka ksiązki - Zabójczy urok blondynki

Do ekskluzywnego hotelu pod Jasłem przyjeżdża na urlop grupka znajomych. Wśród gości jest Robert Orłowski z rodziną oraz słynąca z miłosnych podbojów...

Oczy Adrianny
Danka Braun0
Okładka ksiązki - Oczy Adrianny

Dwie siostry – Karolina i Adrianna, są niczym ogień i woda. Obydwie, już od czasów szkoły, kochają się w tym samym chłopaku – Mateuszu...

Opad
Opad