Chcesz się cieszyć bujną i zdrową roślinnością w domu?
Sprawdź, jak o nią zadbać, i uczyń swój świat bardziej zielonym!
Rośliny dostarczają nam tlenu, oczyszczają powietrze w domach oraz biurach i wpływają korzystnie na nasze samopoczucie. Jednak najwięcej radości sprawiają, gdy zdrowo rosną.
Książka, którą trzymasz w ręku, jest praktycznym przewodnikiem po uprawie roślin domowych. Znajdziesz w niej sprawdzone porady i proste instrukcje krok po kroku, które pomogą ci zadbać o zielonych podopiecznych przez cały rok. Przeprowadzę cię przez kompletny proces pielęgnacji: od zakupu rośliny, przez jej pierwsze dni w twoim domu, aż po codzienną opiekę i sposoby ratowania w czasach kryzysu. Poznasz też wskazówki dotyczące aranżacji roślin, dzięki którym twoje wnętrza będą pełne życia i naturalnego piękna.
Jeżeli jeszcze mnie nie znasz - mam na imię Anna. Z wykształcenia jestem architektką krajobrazu, a z dziada pradziada ogrodniczką - w moich żyłach płynie więc chlorofil. Pod szyldem Make Your Life Greener od lat dzielę się w internecie swoim doświadczeniem w uprawie roślin ogrodowych oraz domowych. Pozwól, że dziś pomogę tworzyć zielony raj również w twoim domu.
Niech ci się zieleni!
Anka
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-09-10
Kategoria: Hobby
”𝓝𝓲𝓮𝓬𝓱 𝓼𝓲ę 𝔃𝓲𝓮𝓵𝓮𝓷𝓲” 𝓐𝓷𝓷𝓪 𝓢𝓴𝓸𝓻𝓾𝓹𝓼𝓴𝓪
🪴𝓟𝓻𝓪𝓴𝓽𝔂𝓬𝔃𝓷𝔂 𝓹𝓻𝔃𝓮𝔀𝓸𝓭𝓷𝓲𝓴 𝓹𝓲𝓮𝓵ę𝓰𝓷𝓪𝓬𝓳𝓲 𝓻𝓸ś𝓵𝓲𝓷 𝓭𝓸𝓶𝓸𝔀𝔂𝓬𝓱 𝓹𝓻𝔃𝓮𝔃 𝓬𝓪ł𝔂 𝓻𝓸𝓴 🪴
Chcesz się cieszyć bujną i zdrową roślinnością w domu?
Sprawdź, jak o nią zadbać, i uczyń swój świat bardziej zielonym!
▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪
Pierwsze co przyciąga uwagę do książki „Niech się zieleni” to jej minimalistyczne i solidne wykonanie! Twarda oprawa, piękne ilustracje i okładka, która już na pierwszy rzut oka zachęca, by zaglądnąć do środka. 🌿
Anna Skorupska z wykształcenia jest architektką krajobrazu, jednak jej największą pasją jest ogrodnictwo i to właśnie dlatego, powstała książka, dzięki której każdy z nas z jej pomocą, może stworzyć w swoim domu zielony raj! 🪴 Anna przelała ogrom wiedzy na strony tej książki! Od kilku lat również dzieli się swoim doświadczeniem na instagramie @ . A w swojej książce zachęca, by posiadać rośliny w swoim domu i uczula na świadomą pielęgnację roślin, by opieka nad nimi nie była trudna i aby sprawiała nam więcej satysfakcji niż rozgoryczenia. Inspiruje, by dać przestrzeń w swoim domu na kwiaty, które przecież dostarczają tlenu, oczyszczają powietrze i przede wszystkim są miłe dla oka oraz sprawiają, że Nasz Dom jest bardziej przytulny!🪴
Bardzo spodobało mi się skonstruowanie tej książki. Jest klarowne i przejrzyste. „Niech się zieleni” została podzielona na różne tematyczne części. Na początek mamy dział poświęcony podstawom pielęgnacji roślin domowych. Autorka krok po kroku wprowadza nas w ten świat, dzieląc się swoją wiedzą, doświadczeniem i różnymi protipami, które sprawią, że pielęgnacja roślin będzie dawała dużo satysfakcji. Następnie autorka skupiła się na sezonowej pielęgnacji, gdzie każdą porę roku opisała oddzielnie, skupiając się na najważniejszych aspektach dbania o rośliny w okresie letnim i zimowym. Nie pominęła również zagadnień z tematyki ratowania roślin, uchylając nam rąbka tajemnicy, jakich błędów nie popełniać przy ratowaniu naszych roślinek, oraz opisała poszczególne choroby i szkodniki, które niszczą nasze rośliny. I na sam koniec - wisienka - czyli Dlaczego roślina. W tej części Anna Skorupska wyjaśnia poszczególne zagadnienia jak na przykład: Dlaczego roślina marnieje po przesadzeniu, czemu nie rośnie, traci kolor, zrzuca liście, nie chłonie wody i wiele, wiele innych, które pomogą nam zrozumieć co tak naprawdę potrzebują nasze rośliny, byśmy mogli cieszyć się ich pięknem! 🪴
„Niech się zieleni” Anny Skorupskiej to idealny poradnik, dla każdego, kto kocha rośliny, kwiaty i prace w ogrodzie. Dzięki temu poradnikowi zrozumiesz, jakie błędy popełniasz i dowiesz się jak ich unikać, by cieszyć się zdrowymi roślinami w domu i pięknie kwitnącym ogrodem. Autorka krok po kroku wprowadzi się w ten zielony świat i sprawi, że pielęgnacja roślin będzie przyjemna. 🌿