Niewyczerpane źródło energii. Nasiona, rośliny strączkowe i zboża w naszej kuchni

Ocena: 6 (1 głosów)

 Są małe, pożywne, pełne energii, po prostu doskonałe! Świeże, suszone, zmielone na mąkę, jako makarony, pieczywo, oleje i napoje: zboża i rośliny strączkowe oraz nasiona są w stanie wyżywić nas w sposób zrównoważony, zdrowy i kompletny. Tanie, łatwe do nabycia i przechowywania, dostępne przez cały rok, są proste w przyrządzaniu, a jednocześnie są niewyczerpanym bogactwem do przygotowania prawie nieskończonej ilości potraw, od przystawek po pierwsze dania, od drugich dań po desery i przekąski.

 Książka ta dzieli się na pięć rozdziałów, poświęconych właśnie śniadaniom, obiadom, przekąskom, kolacjom i deserom. Całość poprzedzona jest wartościowym, rzeczowym, pełnym istotnych informacji wstępem. Wyczerpująco opisano też właściwości użytych do przygotowania potraw składników. Książkę pięknie uzupełniają zdjęcia, które prezentują proste i smaczne przepisy, sprawiając, że zdrowe i zrównoważone jedzenie staje się apetyczne.

Informacje dodatkowe o Niewyczerpane źródło energii. Nasiona, rośliny strączkowe i zboża w naszej kuchni:

Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2020-06-22
Kategoria: Poradniki
ISBN: 978-83-8144-100-1
Liczba stron: 160

Tagi: przepisy kulinaria rośliny

więcej

Kup książkę Niewyczerpane źródło energii. Nasiona, rośliny strączkowe i zboża w naszej kuchni

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Niewyczerpane źródło energii. Nasiona, rośliny strączkowe i zboża w naszej kuchni - opinie o książce

Avatar użytkownika - Uleczkaa38
Uleczkaa38
Przeczytane:2020-08-02, Ocena: 6, Przeczytałam, 26 książek 2020,

  Jedzenie to rozkosz, przyjemność i wspaniała przygoda... - prawda? Kochamy jeść smaczne, pięknie pachnące i jeszcze wspanialej wyglądające, dania. Jednakże jedzenie, to także nasz obowiązek wobec organizmu, któremu musimy dostarczać energii i cennych substancji odżywczych. I właśnie temu zagadnieniu, a dokładniej rzecz ujmując - surowcom i produktom, które czynią to w najlepszy sposób, została poświęcona wspaniała książka pt. "Niewyczerpane źródło energii. Nasiona, warzywa strączkowe i zboża w naszej kuchni", która to ukazała się właśnie nakładem Wydawnictwa Jedność!

 

 Zdrowe, smaczne i powszechnie dostępne produkty żywnościowe - to właśnie one stanowią motyw przewodni niniejszej publikacji. Niosące wielki bagaż energetyczny: nasiona, rośliny strączkowe i zioła, jak i też następnie sporządzone z nich smaczne dania na śniadanie, obiad i kolację... - to wszystko znajdziemy na 160 stronach tej pięknie wydanej książki, którą łączy w sobie cechy kulinarnego i zdrowotnego, poradnika. Poradnika, który pozwoli nam zmienić nasz sposób odżywania na lepszy, a przy okazji i wnieść także nieco pozytywnego, kulinarnego "szaleństwa", do naszej kuchni!

 

 Książka to została podzielona na pięć głównych części, które to przedstawiają nam wspaniałe przepisy na zdrowe i przede wszystkim będące bogactwem energii, dania. Na początku mamy jednak ciekawe wprowadzenie, które ukazuje nam poszczególne produkty, jakie będą wykorzystywane podczas tworzenia ów dań, wraz z ich pięknymi zdjęciami, omówieniem zdrowotnych i energetycznych właściwości, jak i też chociażby kaloryczności.

 

 Pierwsza część - "ŚNIADANIA", oferuje nam m.in. takie znakomite przepisy na udany początek dnia, jak chrupiące "Ciasteczka orzechowo-migdałowe z dżemem"; kolejno rozpływające się w ustach "Racuszki z sorgo z truskawkami i czarnymi jagodami"; czy też chociażby delikatny "Jogurt z pszenicą gotowaną, czereśniami i truskawkami"...

 

 Druga część - jak nie trudno się domyślić, skupia się na czasie OBIADU. I tu w szczególny sposób zaintrygowały mnie takie znakomite przepisy, jak "Sałatka z duszonej soczewicy, cukinii i pomidorków"; dalej kolorowa "Papryka faszerowana ryżem i groszkiem"; następnie "Ryż brązowy zapiekany z warzywami"; czy też wreszcie mój faworyt - przepyszna "Zupa ryżowa z fasolą żurawinową i ziarnami dyni"... 

 

 Z kolei w rozdziale pt. "KOLACJA", będziemy mieć przyjemność poznać tak pomysłowe przepisy na energetyczne zakończenie dnia, jak zaskakująca swoim smakiem "Bruschetta z czarną soczewicą"; pięknie wyglądające "Krokieciki fasolowo-warzywne z różnymi ziarnami"; czy też lekka i smaczna "Sałatka z kaszy gryczanej, marchewki, dyni i soczewicy".

 

 Autorzy książki nie zapomnieli tu również o miłośnikach DESEROWYCH słodkości, oferując im takie kulinarne perełki, jak przepis na "Lody sojowe z czereśniami w syropie"; "Kruche nadziewane ciasteczka z ziarnami sezamu, lnu, dyni i słonecznika"; czy też wykwintne "Ciasto kruche z suszonymi owocami", która sprawdzi się o każdej porze roku.

 

 Na koniec czekają zaś na nas zawsze przydatne i pomysłowe, PRZEKĄSKI. Tu znajdziemy m.in. takie interesujące receptury, jak "Bułki z komosy ryżowej"; czy też bardzo modne dziś "Tortille z wegetariańskim chili z czarną fasolą".

 

 Powyższe bogactwo wspaniałych przepisów, cechuje również łatwość i efektowność, podania. Łatwość polega na tym, że objawiają się nam one tutaj pod postacią wyrazistego tytułu potrawy, wypunktowanej listy niezbędnych składników, jak i wreszcie opisanymi krok po kroku czynnościami, jakie musimy tu wykonać. To również zwrócenie uwagi na kalorie i rożnego rodzaju triki, jakie możemy stosować podczas przyrządzania ów potraw. Efektowność przybiera zaś postać wyrazistego tekstu i pięknych zdjęć, które obrazują gotowe dania i które to cechuje doskonały warsztat. 

 

 Nie sposób nie docenić tu także całościowego, niezwykle pięknego wydania tej książki, które zachwyca nas m.in. swoim dużym formatem, twardą oprawą, przepiękną i klimatyczną okładką, jak i też doskonałą jakością papieru i druku. To uczta dla naszych oczu, która zasługuje na wielkie słowa uznania. Dzięki temu też raz jeszcze książka ta sprawdzi się nie tylko jako okazała pozycja na naszej półce, ale również i jako świetny prezent dla bliskich nam osób.

 

 Reasumując - książka pt. "Niewyczerpane źródło energii. Nasiona, warzywa strączkowe i zboża w naszej kuchni", to skarbnica wiedzy na temat zdrowego, smacznego i niezwykle energetycznego, jedzenia. Skarbnica, którą cechuje wielka pomysłowość, bogactwo przepisów oraz bardzo efektowne wydanie. Dlatego też ze swej strony jak najgoręcej polecam i zachęcam was do sięgnięcia po ten tytuł!

 

 

.

 

 

Link do opinii
Inne książki autora
Napoje tłoczone na zimno Zdrowie i dobre samopoczucie zamknięte w szklance
Cinzia Trenchi0
Okładka ksiązki - Napoje tłoczone na zimno Zdrowie i dobre samopoczucie zamknięte w szklance

Napoje tłoczone na zimno Zdrowie i dobre samopoczucie zamknięte w szklance – opis wydawcy Książka jest podzielona na cztery części. Opisane zostały...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Virion. Legenda miecza. Krew
Andrzej Ziemiański ;
Virion. Legenda miecza. Krew
Kołatanie
Artur Żak
Kołatanie
W rytmie serca
Aleksandra Struska-Musiał ;
W rytmie serca
Mapa poziomów świadomości
David R. Hawkins ;
Mapa poziomów świadomości
Dom w Krokusowej Dolinie
Halina Kowalczuk ;
Dom w Krokusowej Dolinie
Ostatnia tajemnica
Anna Ziobro
Ostatnia tajemnica
Hania Baletnica na scenie
Jolanta Symonowicz, Lila Symonowicz
Hania Baletnica na scenie
Lew
Conn Iggulden
Lew
Jesteś jak kwiat
Beata Bartczak
Jesteś jak kwiat
Niegasnący żar
Hannah Fielding
Niegasnący żar
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy