To historia, która dzieje się w pokoju dziecięcym, tuż przed wiosennymi porządkami.
Zabawki zaczynają się bać,że zostaną odrzucone. Oddane. Zapomniane. Szczególnie te, które są inne. Uszkodzone. Nieidealne.
To opowieść o: byciu „nie dość”, strachu przed odrzuceniem i o odkrywaniu supermocy tam, gdzie nikt się ich nie spodziewa.
Dla dzieci (5–10 lat),które uczą się świata i relacji. Dla rodziców, którzy chcą rozmawiać z dzieckiem o tym, co trudne — w prosty sposób. Dla nauczycieli i wychowawców, którzy szukają historii, która zostaje z dziećmi na dłużej. I dla każdego, kto kiedyś choć przez chwilę pomyślał o sobie: „chyba jestem nie dość…”
Ta historia powstała po rozmowach z dorosłymi osobami z niepełnosprawnościami.
Jedno zdanie powtarzało się najczęściej:
„Nie chcemy litości. Chcemy być traktowani normalnie.” Dlatego „NIEzwykli” nie uczą współczucia. Uczą uważności. I zwykłego bycia obok.
To opowieść, która uczy bez moralizowania – przez historię i emocje. Bo nie bycie „zwyczajnym” bywa największą siłą.
Książka objęta patronatem merytorycznym Fundacji Integracja oraz patronatem medialnym niepelnosprawni.pl
Sięgnij po nią tutaj:
Wydawnictwo: Empik Selfpublishing
Data wydania: 2026-04-23
Niewinny, że inny. Bajka o tolerancji to książka dla dzieci, której celem jest uzmysłowienie nawet najmłodszym, jak nierozsądna jest segregacja ze względu...