Okładka książki - Niezwykły prezent. Czary Klary, tom 1

Niezwykły prezent. Czary Klary, tom 1

Na siódme urodziny czarodziejka Klara dostaje niezwykle rzadką magiczną różdżkę. To gałązka rosnącego na drugim końcu świata Drzewa Czarodziejów. Pierwsze proste czary idą dziewczynce niemal jak z płatka. Kiedy jednak pod nieobecność rodziców staje przed trudniejszym zadaniem - naprawieniem kilku zepsutych drobiazgów, sprawy szybko wymykają się spod kontroli. Zachłyśnięta nowymi możliwościami dziewczynka zalewa najpierw dom, a potem także pobliski las niepotrzebnymi przedmiotami i pojmuje swój błąd dopiero w momencie, kiedy w domu zaczyna się robić ciasno, a na progu stają niezadowolone leśne zwierzęta. Sytuacja komplikuje się jeszcze bardziej, gdy okazuje się, że zaklęć nie można cofnąć.

Bajkowa trylogii dla dzieci w wieku 6-8 lat, delikatnie wprowadzająca młodych czytelników w świat fantasy.

Informacje dodatkowe o Niezwykły prezent. Czary Klary, tom 1:

Data wydania: 2026-03-11
ISBN: 9788381419697

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Fantasy dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 6 lat

Kup książkę Niezwykły prezent. Czary Klary, tom 1

Niezwykły prezent. Czary Klary, tom 1 - opinie o książce

,,Czary Klary" to seria dla dzieci 6-8 lat, która wprowadza je powoli w świat fantastyki.

Mała Klara nie może doczekać się swoich 7 urodzin. Dostanie wtedy różdżkę i będzie mogła czarować. Kiedy rodzice wyjeżdżają, a ona sama stara się ogarnąć swoją magię, sprawy komplikują się. Dziewczynka wyczarowuje nowe przedmioty, które szybko zapewniają ich dom, a później i pobliski las.

Książeczka jest przepięknie wydana. Posiada duże kolorowe ilustracje, które przykuwają wzrok na dłużej i na pewno oddają klimat książki. Cała historia napisana jest łatwym językiem. Czcionka jest duża i czyta się ją bardzo przyjemnie i szybko. Dzieci są bardzo zainteresowane tym co jeszcze spotka Klarę i jak poradzi sobie w czarowanie.

Oprócz ciekawej historii mamy tutaj również opowieść o empatii i o dorastaniu. O podejmowaniu właściwych decyzji. Czytając tę książkę czuje się spokój. Płynie z niej pewny spokój i czułość. Jest na pewno idealnym prezentem dla dzieci, które chciałby wejść do świata magii.

,,Niezwykły prezent" to pierwszy tom trylogii ,,Czary Klary", który bardzo polecam.

Szczęściarz
Marta Dębowska0
Okładka ksiązki -  Szczęściarz

Gałgankowy pajacyk z kwiaciarni „Florian i Róża” marzy o tym, by – tak jak innymi zabawkami – bawiły się nim dzieci. Te jednak...

Opad
Opad