ŚWIATOWY HIT WEBTOONA!
UROCZA OPOWIEŚĆ O PRZYJAŹNI, MIŁOŚCI I MAGII.
,,Jeden z moich ulubionych webkomiksów wszech czasów" - Alice Oseman (,,Heartstopper")
WITAJCIE W NADNATURALNYM PARYŻU!
TUTAJ KAŻDY MOŻE ZNALEŹĆ BRATNIĄ DUSZĘ... A CZASEM NAWET MIŁOŚĆ
Sébastien ma dosyć spełniania oczekiwań rodziców. Marzy, by nauczyć się czarów. Wyjeżdża więc na studia do magicznego Paryża, miasta zamieszkanego przez dżinny, nieumarłych, wróżki czy cyklopów... A także przez pewnego naprawdę przystojnego wampira, którego Séb spotyka przypadkiem w klubie. I który świetnie całuje. Tylko czy będzie zainteresowany czymś poważniejszym? I czy Sébastien jest na to gotowy? Nawiązywanie nowych relacji dla nikogo nie jest łatwe... Na szczęście można liczyć na wsparcie kogoś z ekipy niezwykłych przyjaciół!
Wydawnictwo: Uroboros
Data wydania: 2025-02-26
Kategoria: Komiksy
Bycie innym wcale nie jest czymś złym. Pozwala dostrzec piękno i to zupełnie naturalne, że nie wszyscy nas zrozumieją. Ale to ludzie którzy Cię otaczają decydują co jest inne.
Sébastien Rosal ma dwadzieścia osiem lat i jest czarodziejem. Przez długi czas młody mężczyzna starał się spełniać oczekiwania swoich bliskich, którzy ze wszystkich sił pragnęli by wiódł zwyczajne życie i wykonywał szanowany zawód- Séb ukończył nawet studia pielęgniarskie w Paryżu, lecz zmęczony udawaniem postanawia wziąć los w swoje ręce i przeprowadza się do alternatywnej stolicy Francji , gdzie może liczyć na wsparcie cioci Loli i jej męża.
Elia pochodzi z Włoch i zawodowo zajmuje się modą- dba o to, by nowe kolekcje prezentowane przez rodzinną firmę były szykowne i godne pozazdroszczenia. Jest również wampirem i do tej pory był zdania, że nie interesują go głębsze relacje z kimkolwiek.
Aż do wieczoru w barze, gdzie poznał swego nowego sąsiada i zaczął się z nim całować..
Czy znajomość z Sébastienem będzie miała szansę rozkwitnąć?
O mamo , jakie to było piękne .
Pierwszy raz w życiu miałam okazję zrecenzowania komiksu i powiem krótko CUDEŃKO, po prostu. Zarówno niesamowicie ciepła, mądra , pełna emocji historia z niezwykłymi, wyrazistymi bohaterami Kocham Elię i Sébastiena , Pam i Drew również roztopili moje serce jak i wydanie komiksu ze ślicznymi ilustracjami i niepowtarzalnym klimatem.
Tym co mnie ujęło jest różnorodność postaci zmagających się z wieloma problemami takimi jak brak akceptacji czy niepełnosprawność.
Kim jest Pierre i co planuje? Jakie niebezpieczeństwo grozi magicznym?
Pochłonęłam całość w nieco ponad godzinę i jestem oczarowana, a kontynuacji potrzebuję na cito ??
,,Normalsi" Janine Janssen, S. Al Sabado
Dla nastolatków i nałogowych czytelników komiksów, mang i powieści graficznych, to świetna lektura. Przyznam że ta książka zabrała i mnie w zupełnie inny wymiar, i pod względem wizualnym, i emocjonalnym.
Już od pierwszych stron zachwyca pomysł podziału świata na magiczny i niemagiczny. Ten magiczny Paryż (gdzieś obok prawdziwego), pełen dżinów, nieumarłych, wampirów czy cyklopów, tętni życiem. Sébastien ucieka do tego właśnie świata, by móc uczyć się czarów. W uliczkach miasta spotyka bratnią duszę, przystojnego wampira Elię, i całkiem niespodziewanie pojawia się też uczucie. W pierwszej części zaczyna się ich romantyczna relacja.
Oprócz tej pary pojawiło się sporo bardzo różnorodnych postaci i dzięki temu nie tylko można oderwać się od rzeczywistości, ale też spojrzeć innym okiem na codzienne dylematy młodych ludzi. Jeden szuka swojego miejsca w świecie, ktoś inny pasji, a jeszcze inny prawdziwej miłości. Wzruszająco przedstawione zostały losy postaci drugoplanowych - romantyczne perypetie Ronnie i Drew dodały kolorytu. Z lekkim uśmiechem wspominam momenty, w których pojawiał się tajemniczy królik Pierre. Widać, że w dalszych częściach może on odegrać istotną rolę.
Co do kreski to jest ciekawa, estetyczna, dzięki czemu opowieść się wyróżnia. Każda strona została starannie wykreowana, a detale (od subtelnych gestów bohaterów po sceny romantyczne) sprawiały, że ,,czytałam" ją niemal jak obraz.
To była inspirująca podróż do świata, gdzie miłość, przyjaźń i magia splatają się w fascynującą opowieść. Polecam i rodzicom i tym starszym nastolatkom.
Jeśli szukacie czegoś, co wprowadzi Was w niesamowity klimat nadnaturalnego Paryża i pozwoli oderwać się od szarości codzienności, to sięgnijcie po "Normalsów".
Przeczytane:2025-03-30, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2025, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025,
Dziś pragnę Wam pokazać wyjątkowo przyjemną, pasjonująca powieść graficzną, która zabierze Was w niezapomnianą, pełną wrażeń podróż do magicznego Paryża, gdzie spotkać można wampiry, dżinny, nieumarłych, wróżki, a nawet cyklopów. Główny bohater wyrusza tam w celu poznania tajnik magii, od której jego rodzina tak bardzo się wzbrania. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by oprócz nowych umiejętności, odnalazł przyjaźń oraz miłość. Zapewniam, iż ta nadzwyczaj komfortowa, a zarazem naszpikowana emocjami historia, zafunduje Wam błogi relaks i ukojenie, tak potrzebne w dzisiejszych zwariowanych czasach. Najwspanialsze jest to, iż naszkicowana pozornie subtelna fabuła, skrywa w sobie niesamowitą głębię, jaka skłania do refleksji, pozwala spojrzeć szerzej na własne życie.
Nakreśleni bohaterowie są wyraziści i autentyczni, nie sposób ich nie pokochać, momentalnie stają się bliscy i kibicujemy im gorąco. Początkowo, ich rozterki mogą zdawać się typowymi problemami młodych ludzi, z czasem jednak przybierają intensywniejszej, przenikającej formy, która rozpala w czytającym całą plejadę skrajnych emocji. Komiks doskonale zaprezentował niełatwe poszukiwania własnego miejsca na świecie, potrzebę akceptacji, zrozumienia, przynależności, a także skomplikowane relacje, niezależnie od płci czy gatunku! ???
Ilustracje są nadzwyczaj szczegółowe, dopieszczone ogromną dawką ekspresji, można mieć wrażenie, że te misternie nakreślone obrazki po prostu żyją. Zastosowana forma i feeria barw nadają pozycji wyjątkowego charakteru, rozbudzają wyobraźnię, pobudzają zmysły, angażują bardzo silnie, przez co skutecznie zachęcają do przeglądania kolejnych stron.
,,Normalsi" to nieszablonowa, nieprzewidywalna i pomysłowa historia obrazkowa, od której naprawdę niełatwo się oderwać! Ciekawa, niebanalna fabuła, sekrety, poszukiwanie własnego miejsca i odkrywanie swojej tożsamości, istoty nadprzyrodzone, odurzający magiczny klimat oraz ciekawe postacie, które zostaną w pamięci na bardzo długo. Pozycja godna uwagi, nie tylko dla fanów powieści graficznych!?