Ten oryginalny i opatrzony zabawnymi ilustracjami tomik zawiera 101 gier umys³owych, zupe³nie nowych, wci±gaj±cych, ciekawych i skierowanych do wszystkich ma³ych bystrzaków (10-latków i starszych). M³odzi amatorzy ³amig³ówek znajd± tu gry obrazkowe, gry logiczne, gry s³owne, gry matematyczne, gry æwicz±ce pamiêæ, ró¿ne rodzaje sudoku i wiele innych arcyciekawych propozycji, które rozwin± ich kreatywno¶æ i logiczne my¶lenie. Zapraszamy do umys³owego treningu wszystkich ma³ych geniuszy!
Wydawnictwo: Jedno¶æ
Data wydania: 2019 (data przybli¿ona)
Tytu³ orygina³u: Brain gaming for clever kids
Jêzyk orygina³u: angielski
Nie ma przygotowanych w ¿yciu gotowych regu³ na to, ¿e polubimy od razu co¶, co kiedy¶ sprawia³o nam problem w momencie, kiedy musimy zmagaæ liczeniem, logicznym my¶leniem na szybko, uk³adaniem s³ów zawartych w grze s³ownej, bo takie zazwyczaj nie istniej±.
Matematyka jest królow± nauk i tego nikt nie zmieni. Mo¿na j± zarówno lubiæ jak i nie lubiæ oraz akceptowaæ po czê¶ci taka, jaka ona jest i zag³êbiæ siê w jej liczbowe tajemnice.
Zapoznaj±c, siê z zadaniami matematycznymi zastanawia³am, siê najczê¶ciej jak to jest, kiedy to jedni rozumiej± j± szybciej, a inni mniej, gdy¿ wymaga ka¿de z podanych do rozwi±zania logicznego my¶lenia i w³a¶ciwego rozwi±zania, a w tym wszystkim zapomina siê o najwa¿niejszym przeczytaniu tre¶ci dok³adnej zadania, pomy¶lenia o tym, czy jest zamieszczony klucza, umiejêtno¶æ skorzystania ze wskazówek o ile takie s± b±d¼ te¿ ze wzorów.
Autorem ksi±¿ki pt. '' Nowe gry umys³owe dla ma³ych geniuszy'' jest dr Gareth Moore nieznany mi do tej pory twórca ³amig³ówek matematycznych zwi±zanych z ci±g³ymi nowymi pomys³ami na rozwój zdolno¶ci umys³owych.
Przekona³am, siê o tym sama jak to jest, gdy rozwi±zuje siê zaproponowane przez autora zadania, ile wymaj± one przemy¶lenia nad prawid³owym rozwi±zaniem, analiza tych¿e zadañ.
Mog³am dziêki temu dowiedzieæ siê, jakie pope³niam b³êdy, gdy¿ by³am uwa¿nie skupiona na nich oraz nad tym, co w danym momencie wykonuje i czy nie zapominam o zastosowaniu odpowiednich dzia³añ w prawid³owej kolejno¶ci.
Jak dla mnie samo u³o¿enie tych¿e zadañ matematycznych, rebusów, ³amig³ówek robi ogromne wra¿enie pod wzglêdem merytorycznym.
Ciekawostk± najwiêksz± jest to, ¿e mo¿na do tych zadañ ponownie powracaæ. U samej góry jest, zapisana notatka ile czasu nam zajê³o rozwi±zanie zadania, a nastêpnie mo¿na porównaæ ponownie czas i dostrzec ró¿nice, jakie wniknê³y z obu odrêbnych czasowo wykonanych zadañ.
Uwa¿am, ¿e jest to bardzo dobry pomys³ na napisanie tej ksi±¿ki, a szczególnie mo¿na dziêki niej trenowaæ pamiêæ matematyczn±, ale byæ na bie¿±co i z u¶miechem móc przyswajaæ wiedzê.
Matematyka wymaga nale¿ytej odwagi i po¶wiêcenia jej czasu, ale nie wpajania sobie tego, ¿e czego¶ nie potrafiê lub nie jestem w stanie wykonaæ.
Ksi±¿ka ta u¶wiadomi³a mi, ¿e mogê i chcê siê z matematyk± na nowo zaprzyja¼niæ, bo ¶wiat poznawania z zastosowaniem w dzia³aniu liczb jest ciekawy.
Mali geniusze nie tylko ci, co maj±, talenty matematyczne bêd± zainteresowani t± ksi±¿k±, gdy¿ autor zadba³ w niej o ka¿dy mo¿liwy zamieszczony w niej matematyczny szczegó³.
Ksi±¿ka ta zawiera: 101 gier, odpowiedzi zamieszczone na samym koñcu oraz miejsce na zapiski-Twoje notatki.
S³owa uznania kieruje dla wszystkich osób z Wydawnictwa Jedno¶æ dla dzieci, które zadba³y nad ca³o¶ciow± jako¶ci± i estetycznym wygl±dem ksi±¿ki.
Bardzo dobrze czyta³o mi siê tê ksi±¿kê.
Polecam.
Ten oryginalny i opatrzony zabawnymi ilustracjami tomik zawiera 101 gier æwicz±cych logiczne my¶lenie, wci±gaj±cych, ciekawych i skierowanych do wszystkich...
Ten oryginalny i opatrzony zabawnymi ilustracjami tomik zawiera 101 gier umys³owych skierowanych do wszystkich ma³ych bystrzaków (10-latków i starszych)...